Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Çin'in kayıp milyarderin şirketine çöktüğü ortaya çıktı

Yaklaşık bir yıldır kayıp olan Çinli milyarder bankacı Bao Fan, şirketi China Renaissance Holdings'teki tüm görevlerinden istifa etti.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-03 23:06:38

Çin'in kayıp milyarderin şirketine çöktüğü ortaya çıktı

Bankadan yapılan açıklamada, kendisinin "sağlık nedenleriyle ve aile işlerine daha fazla zaman ayırabilmek için" istifa ettiği belirtildi.

Bao'nun geçen yılın Şubat ayında sebebi açıklanmayan bir şekilde ortadan kaybolması Çin'in iş ve yatırım camiasını şoke etmişti.

Kayıp haberinden sadece birkaç gün sonra China Renaissance şirketi, soruşturmayı yürüten yetkililerle işbirliği yaptığını söyledi.

Şirket, son başvurusunda kurucu ortak Xie Yi Jing'in Bao'nun en üst düzey rollerini üstleneceğini açıkladı.

Bao'nun "Yönetim Kurulu ile herhangi bir anlaşmazlığı bulunmadığı ve istifasıyla ilgili olarak hissedarların dikkatine sunulması gereken başka bir konu bulunmadığı" ifade edildi.

Ancak Bao'nun kayıp olduğu sırada nerede olduğuna ilişkin herhangi bir ayrıntı verilmedi.

Bao, ülkenin teknoloji devi şirketleri Tencent, Alibaba ve Baidu'nun da yer aldığı müşteri listesine sahip, Çin'in en yüksek profilli bankacılarından biriydi.

Şubat 2023'teki açıklamasında China Renaissance şirketi, "Kurul, Bao'nun şu anda Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki belirli yetkililer tarafından yürütülen bir soruşturmada işbirliği yaptığını öğrendi. Şirket, ilgili Çin devleti yetkililerinden gelen herhangi bir yasal taleple ilgili olarak gerektiği gibi işbirliği yapacak ve yardımcı olacaktır." duyurusunda bulunmuştu.

Duyuru, China Renaissance'ın kurucusunun ortadan kaybolmasına sebep olarak gösterilen ilk açıklamaydı.
Bao'nun ortadan kaybolduğu haberi, Çinli yetkililerin önde gelen teknoloji şirketlerine yönelik baskılarının ardından gelmişti.

2020'nin sonlarında Alibaba'nın kurucusu Jack Ma da piyasa düzenleyicilerini eleştiren yorumlar yaptıktan sonra üç ay boyunca kamuoyunun gözünden kaybolmuştu. Ma'nın dijital ödeme şirketi Ant Financial'ı halka açık bir şekilde listelemesi gerekiyordu ve bu da onu büyük olasılıkla Çin'in en zengin adamı yapacaktı.

BBC

Haber Ara