Dolar

32,3380

Euro

34,8413

Altın

2.391,84

Bist

10.276,88

Çin'e casusluk iddiası: 3 Alman tutuklandı

Pekin Başsavcılığı dün yaptığı açıklamada, üç Alman vatandaşının Çin adına casusluk yaptıkları şüphesiyle tutuklandığını söyledi. Yetkililer, sanıkların Dış Ticaret Kanunu'nu ihlal ederek Alman teknolojilerini Pekin'e aktardığına dair kanıtlar bulunduğunu iddia ediyor.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-23 10:17:43

Çin'e casusluk iddiası: 3 Alman tutuklandı

Almanya'nın en yüksek yargı organı olan Federal Adalet Divanı, geçtiğimiz Çarşamba günü Thomas R., Herwig F. ve Ina F. olarak tanımlanan üç kişi hakkında tutuklama emri çıkardı. Devam eden soruşturma kapsamında sanıkların evleri ve işyerlerinde de arama yapıldı.

Alman yetkililere göre sanıkların Haziran 2022'den önce bir Çin gizli servisi için çalıştıklarından "kuvvetli şüphe" görülüyor.

Thomas R.'nin, potansiyel askeri kullanıma sahip olabilecek yenilikçi Alman teknolojileri hakkında bilgi edinmek amacıyla Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın (MSS) bir çalışanının temsilcisi olarak hareket ettiği iddia ediliyor. Müfettişler, Düsseldorf'ta bir şirket işleten, Alman araştırma ve geliştirme endüstrisinden insanlarla iletişim noktası olarak hizmet veren Herwig F. ve Ina F. adında bir çiftle temas kurulduğunu iddia etti.

Çift, savaş gemileri gibi üst düzey gemilerin motorlarında kullanılan son teknolojiye sahip makine parçaları üzerine "Çinli bir sözleşmeli ortak için bir çalışma hazırladığı" iddiasıyla bir Alman üniversitesiyle çalışıyor.

Savcılık dünkü yazılı açıklamasında, fonun Çin devletine kadar izini sürdüklerini iddia ederek, "Çinli sözleşme ortağının arkasında, Thomas R.'nin emirlerini aldığı MSS çalışanı vardı" dedi.

Yetkililere göre şüpheliler tutuklandıkları sırada araştırma projeleri hakkında görüşmelerde bulunuyorlardı. Ayrıca, çift kullanımlı teknolojilere ilişkin AB düzenlemelerini ihlal ederek bir lazer satın alıp Almanya'dan Çin'e naklettikleri iddia edildi.

Pekin, Almanya'da casusluk faaliyetleri yürütüldüğü yönündeki iddiaları kesin bir şekilde reddetti. Almanya'daki Çin Büyükelçiliği, resmi Xinhua ajansına yaptığı açıklamada, "Alman tarafını, Çin'in imajını siyasi olarak manipüle etmek ve Çin'i karalamak amacıyla casusluk iddiasını istismar etmeyi bırakmaya çağırıyoruz." dedi.

Russian Today

Haber Ara