Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

CIA, Hamas liderleri hakkında İsrail'e bilgi topluyor

7 Ekim saldırısından sonra Filistinli direniş örgütüne odaklanan CIA'in özel bir birim oluşturduğu bildirildi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-14 13:45:59

CIA, Hamas liderleri hakkında İsrail'e bilgi topluyor

New York Times'a konuşan ismi açıklanmayan ABD'li yetkililer, CIA'nın İsrail'in üst düzey Hamas yetkilileri hakkında istihbarat toplamasına yardım ettiğini söyledi.

Kaynaklar, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu'nu takip eden günlerde Hamas'a odaklı bir görev gücü oluşturulması emrini verdiğini iddia etti. Birimin yalnızca üst düzey yetkililere odaklandığı kaydedildi.

Yetkililer ayrıca CIA'in Hamas için öncelik seviyesini dördüncü seviyeden ikinci seviyeye çıkardığını ve böylece istihbarat toplanması için ek finansmanın serbest bırakıldığını söyledi. Ancak Gazze'nin sınırlarının savaş öncesine göre çok daha sıkı bir şekilde kapatılmış olması ve iletişim ağlarının İsrail tarafından kasten kesintiye uğratılması nedeniyle "yeni insan kaynaklarını geliştirmenin zaman alacağı" aktarıldı.

ABD'nin, üst düzey Filistinli savaşçılara odaklanmanın, Tel Aviv'in Gazze'nin sivil nüfusunu ve altyapısını tahrip etmesinden kaynaklanan olumsuz sonuçların bir kısmını tersine çevireceği bildiriliyor.

Yetkililer, İsrail'in alt düzey Hamas görevlilerine odaklanmasının "yanlış yönlendirildiğinden" endişe duyduklarını ve bunların kolayca değiştirilebileceğini açıkladı. Ayrıca, sivil nüfusa yönelik riskin aşırı olduğu ve savaşçı olmayanları bile direnişe katılmaya teşvik edilebileceği ifade edildi.

ABD Merkez Komutanlığı Başkanı General Michael Erik Kurilla ve diğer birçok üst düzey askeri yetkili, orta veya düşük seviyeli savaşçılar yerine Hamas liderlerine odaklanmaları yönünde çağrıda bulunmak için birçok kez İsrail'e gitti. rapor. İsrail, 2023'ün sonunda Gazze'de ikamet ettiğine inanılan 20.000 ila 25.000 Hamas üyesinin yaklaşık üçte birini öldürdüğünü iddia etti.

ABD'li yetkililer, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın Gazze'nin güneyindeki Han Yunus şehrinin derinliklerindeki bir tünel sisteminde saklandığına inanıyor. Diğer isim ise, askeri komutan Muhammed Deif, onlarca yıldır İsrail güvenlik servisleri tarafından yakalanamadı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 23.000'den fazla Filistinliyi öldürdü ve on binlercesini de ciddi şekilde yaraladı. Ortaya çıkan uluslararası tepki, geçtiğimiz günlerde Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı soykırım suçlamasıyla doruğa ulaştı.

Haber Ara