Dolar

32,3872

Euro

34,7796

Altın

2.435,01

Bist

9.991,79

Bugünkü barkodlar nasıl kalıcı oldu?

Dünyada barkoddan daha kolay tanınabilen çok az nesne vardır. Barkodlar her yerde. Her gün 6 milyardan fazla barkod taranıyor. Aldığımız kitapların ve kapımıza gelen paketlerin üzerinde bunlar var. Günlük hayatımızın o kadar kabul görmüş bir parçası haline geldiler ki, nasıl farklı görünebileceklerini hayal etmek bile zor.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-19 16:05:48

Bugünkü barkodlar nasıl kalıcı oldu?

Medya çalışmaları profesörü olarak kariyerim boyunca çeşitli teknolojileri araştırdım. Ancak hayatımızdaki en sıradan nesnelerin bile nasıl göründüklerini, tarihte kaybolan kararlar yüzünden barkodun kültürel tarihi hakkındaki kitabımı yazmaya başlayana kadar fark etmedim.

Stony Brook Üniversitesi'ndeki barkod tarihi arşivini taramaya başladığımda, yiyeceklerimizi satın almak için hedef tahtası veya güneş sembollerini taradığımız bir dünyaya ne kadar yaklaştığımızı fark ettim.

RCA sunumu, yedi finalist barkod arasında ilk lider oldu. Sonuçta hedef odaklı barkod, orijinal barkod sembolüydü. RCA, teknolojiyi geliştirmek için önemli kaynaklar yatıran güçlü bir şirketti. RCA'nın ana rakibi, barkod hakimiyeti mücadelesinde geç kalanlardan biriydi: 1970'lerin başında George Laurier tarafından icat edilen IBM sembolü.

1971 ile 1973 yılları arasında komite yedi finalisti kapsamlı bir şekilde test etti. Her şirketin önerilerini dinledi ve ileriye dönük yolu tartışmak için birçok kez toplandı. Süreç boyunca RCA ve IBM ön sıralarda yer aldı ve biraz ironik bir şekilde, "barkodun babası" ve hedef tahtası sembolünün mucidi Joseph Woodland, kendi icadı yerine IBM sembolünü savundu.

Kendi sembollerinin seçilmeyebileceğini fark eden RCA, komiteye baskı yapmaya başladı ve hedef noktasının standart olarak seçilmemesi halinde barkod endüstrisinden tamamen çekilmekle tehdit etti.

1_392

Komitenin bir sembol seçmesi için son tarihi Mart 1973'tü ve karar, mahkemeye verildi. Komite, son toplantısında, tarihçi Stephen Brown'un alıntıladığı gibi, "Komitenin hedef noktası yerine kare üstü sembolü tercih ederek, RCA'nın basınç uygulama hızını önemli ölçüde yavaşlatmış olabileceği" yönündeki endişelere rağmen IBM sembolünü seçti.

IBM sembolü endüstri standardı haline geldi ve ilk Evrensel Ürün Kodu barkodu 26 Haziran 1974'te Ohio Troy'daki bir bakkalda tarandı. Oldukça dikkat çekici bir şekilde, komitenin seçtiği IBM sembolü neredeyse 50 yıl sonra hala güçlü olmaya devam ediyor. Bir markette taradığınız barkodlar aslında 1970'lerde birinin tarayacağı barkodların aynısıdır.

Sembol seçim toplantılarından elde edilen toplantı notlarına dayanarak komite üyeleri önemli bir iş yaptıklarını hissettiler. Ancak en çılgın rüyalarında bile kararlarının bu kadar önemli olacağını hayal edemezlerdi.

2_348

Seçtikleri barkod tasarımı, kapitalizmin en ikonik görüntülerinden biri haline geldi ve mimarların bina tasarımlarına ilham kaynağı oldu, bilim kurgudaki distopik uygunluğu sembolize etti, popüler bir damga haline geldi, hatta çevrimiçi hayran topluluklarına ilham verdi.

Ancak dünyayı değiştiren tasarım, unutulmuş bir tarih parçası olmaya oldukça yaklaştı. Eğer birkaç market yöneticisi farklı bir yöne oy vermiş olsaydı, hedef tahtasıyla dolu bir dünyada ilerliyor olabilirdik.

Kaynak: theconversation

Haber Ara