Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Boeing ihbarcısı ölü bulundu

Eski bir Boeing çalışanı, havacılık devine karşı açılan bir ihbar davasında ifade vermesine günler kala ABD'de ölü bulundu.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-12 17:10:52

Boeing ihbarcısı ölü bulundu

Boeing'in ABD'deki ve dünya çapındaki üretim standartları, Ocak ayında uçaklarından birinin havada patlamasının ardından yakın zamanda daha yakın inceleme altına alındı.

Boeing'in eski kalite müdürü olan 62 yaşındaki John Barnett, gruptaki 32 yıllık kariyerinden emekli olduktan yedi yıl sonra, iddiaya göre bir otelin otoparkında arabasında kendi kendine verdiği bir yara nedeniyle ölü bulundu.

boeing

Yerel Charleston County adli tabibi Barnett'in öldüğünü doğruladı. Olayla ilgili polis soruşturması devam ediyor.

BOEİNG'İ SUÇLAMIŞTI

Barnett, 2019'da BBC'ye, artan talebi karşılamak için Boeing çalışanlarının uçaklara kasıtlı olarak standartların altında parçalar yerleştirme konusunda baskı yaptığını gördüğünü söyledi.

OKSİJEN SİSTEMLERİ

2016 yılında kalite müdürü olarak görev yaptığı sırada oksijen sistemleriyle ilgili sorunları ortaya çıkardığını, acil durum senaryo testleri sırasında solunum maskelerinin dörtte biri kadarının düzgün şekilde açılmadığını ortaya çıkardığını söyledi.

HURDA PARÇALAR TAKILDI

Haber kuruluşuna verdiği demeçte, fabrikadaki prosedürlerin takip edilmemesinin bazı bileşenlerin kaybolmasına yol açtığını, bazen uygun olmayan parçaların hurda kutularından alındığını ve gecikmeleri önlemek için üretim hattındaki uçaklara takıldığını söyledi.

BOEİNG YALANLADI

Barnett'e göre yönetime yaptığı şikayetler herhangi bir işlem yapılmasına yol açmadı. Boeing, ihbarcının iddialarını yalanladı ve bazı oksijen tüplerinin arızalı olduğunu kabul etti, ancak bunların hiçbirinin uçaklarına takılı olmadığını iddia etti.

Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından 2017 yılında yapılan incelemelerde fabrikada 53 uygun olmayan parçanın kayıt dışı kaldığı tespit edildi.

2017'de emekli olduktan sonra Barnett, eski işvereniyle uzun süredir devam eden bir dava açtı ve şirketi, dikkatini çektiği konular nedeniyle karakterini aşağılamak ve kariyerine engel olmakla suçladı. Boeing ise bu iddiaları reddetti.

Ocak ayında yaşanan 737 MAX-9 uçağındaki kapı patlaması olayının ardından geçen Pazartesi günü yayınlanan Boeing ve Spirit AeroSystems'in FAA denetim raporu, "Boeing'in üretim süreci kontrolü, parça taşıma, depolama ve ürün kontrolünde uyumsuzluk sorunları tespit etti." ifadelerine yer vererek Barnett'in iddialarını doğruladı.

Mart 2019'da Etiyopya Havayollarına ait bir Boeing 737 MAX kazasında, kalkıştan kısa süre sonra düşerek 157 yolcu ve mürettebatın tamamını ölmüştü. Kaza, Lion Air 737 MAX'ın Endonezya'da 189 kişinin tamamının ölümüne yol açan kazasından beş ay sonra gerçekleşti. Üst üste yaşanan kazalar, şirketin 737 MAX uçak hattının 20 ay süreyle durdurulmasına yol açtı.

RussianToday

Haber Ara