Dolar

32,2570

Euro

34,8545

Altın

2.430,95

Bist

10.083,98

Bir dönemin 'dokunulmaz' Yahudi göçmeni nasıl milyarder oldu?

Peşine takılan zenginlerden biri New York Magazin'e şöyle dedi: 'Bu Epstein denen adamın kim olduğu ve neden hepimizin onun uçağında olduğumuz konusunda şaşkınlığa uğramam dışında pek bir şey hatırlamıyorum.'

5 Ay Önce Güncellendi

2024-01-05 21:05:38

Bir dönemin 'dokunulmaz' Yahudi göçmeni nasıl milyarder oldu?

New York Magazin, son bir kaç yıldır dünya medyasında gündem olan pedofili suçlusunun kimliğini şöyle tanımlıyor:

"Jeffrey Epstein'ın dokunulmaz bir şekilde gelişmesine izin veren, çoğu New York'ta olan elitlerin lağım çukuru. Onlarca yıldır önemli, etkili, "ciddi" insanlar, Epstein'ın akşam yemeği partilerine katıldı, özel jetine bindi ve onun bir tür hedge fon milyarderi bir deha olduğu kurgusunu daha da ileri götürdü. Sık sık genç bir haremin yanında olduğunu fark etmiş olsalar bile, neden başka tarafa baktıklarını veya Epstein'ı övmelerini nasıl açıklayabiliriz?

Kolay: Karşılığında ondan bir şeyler aldılar; ister havadaki "Lolita Ekspresi" ile bedava yolculuk olsun, ister başka tür parasal cömertlikler olsun, ister kendi ev sahipliğinde yaptığı abartılı ünlü partilerine giriş olsun, ya da muhtemelen ve üzücü bir şekilde, bir veya iki kilo kadın eti..."

JEFFREY EPSTEİN KİMDİR?

ABD'ye göçen Yahudi bir aileden olan Jeffrey Epstein, ABD Brooklyn'de büyüdü. Burada matematikte başarılı oldu ve liseden erken mezun olduktan sonra kısa süreliğine Cooper Union ve New York Üniversitesi'ne gitti.

Dolandırıcı finansör, Ağustos 2019'da Manhattan'daki bir hapishane hücresinde 66 yaşında ölü bulunduğunda, fuhuş ticareti suçlamalarıyla yargılanmayı beklerken, ceza davasındaki bir dosyada net servetinin yaklaşık 560 milyon dolar olduğu tespit edilmişti. Epstein'ın varlıkları arasında çok sayıda lüks mülk de vardı.

epstein-house

Epstein, Manhattan'ın Yukarı Doğu Yakası'nda değeri 50 milyon dolardan fazla olan görkemli bir eve sahipti. Ayrıca Palm Beach, Florida'da yaklaşık 12 milyon dolar değerinde bir malikanesi vardı. New Mexico'da değeri 17 milyon doların biraz üzerinde olan bir çiftlik ve Paris'te tahmini 8,6 milyon dolar değerinde bir daire diğer mülkleri.

gettyimages-1797513565

Epstein iki özel Karayip adası -Büyük St. James ve Küçük St. James- öldüğünde 86 milyon dolar değerindeydi, ancak alternatif yatırım şirketi Black Diamond Capital Management'ın kurucusu milyarder Stephen Deckoff tarafından 2023'te 60 milyon dolara satın alındı. Epstein'ın ayrıca özel jeti de vardı.

İŞİNİ KAYBETTİKTEN SONRA NASIL GEÇİNDİ?

Epstein, 1974 yılında 20'li yaşlarının başındayken New York'un en prestijli hazırlık okullarından biri olan Dalton School'da matematik öğretmenliği yapmaya başladı. 1976'da okul yönetimi düşük performansı nedeniyle işten çıkardı.

Ancak Dalton'daki görevinden sonra Bear Stearns CEO'su Alan Greenberg'in oğluna ders vermeye başladı. Burada çalıştığı dönemde 2008'deki Mortgage krizi geldiğinde ekonomik çöküş yaşanmadan önce yatırım bankasında bir iş buldu.

Epstein daha sonra L Brands'ın kurucusu ve CEO'su Les Wexner ve Apollo Global Yönetim Başkanı Leon Black gibi milyarderlerin finans yöneticisi oldu. Senato Finans Komitesi'ne göre Black, vergi ve emlak planlama hizmetleri için Epstein'a 158 milyon dolar ödedi.

Apollo'nun yönetim kurulu tarafından Black'in Epstein ile olan anlaşmalarını incelemek üzere görevlendirilen bir hukuk firması, 2021'de özel sermaye şirketinin başkanı ve CEO'su olarak istifa eden Black'i olası herhangi bir suçlamadan akladı.

Black, Temmuz 2023'te, Epstein'ın fuhuş ticareti operasyonuna yönelik soruşturmasından kaynaklanan olası suçlamalardan muaf tutulması için ABD Virgin Adaları'na 62,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti. New York Times'a göre, dört sayfalık anlaşma Black'in "sorumluluk kabulü" anlamına gelmediğini belirtiyordu.

Epstein, on yılı aşkın bir süre Wexner'ın kişisel finans yöneticisi ve iş danışmanı olarak çalıştı. Wexner'ın milyarlarca dolarını yöneterek yüz milyonlarca dolar kazandı.

Wexner, çalışanlara gönderdiği bir e-postada, Epstein ile "yollarının kesiştiği" için pişman olduğunu söyledi. E-postada, "Bay Epstein benim kişisel para yöneticim iken, finansal hayatımın birçok yönüne dahil oldu. Fakat sizi temin ederim ki, iddianamede yer alan yasa dışı faaliyetten HİÇBİR ZAMAN haberdar değildim." diye yazdı.

JP MORGAN BAĞLANTISI

Geçen yıl ülkenin en büyük bankası tarafından karara bağlanan toplu davaya göre, JPMorgan Chase, Epstein'a borç verdi ve 1998'den Ağustos 2013'e kadar düzenli olarak büyük miktarlarda nakit çekmesine izin verdi.

Haziran 2023'te CBS MoneyWatch'a e-postayla gönderilen bir açıklamada JPMorgan, Epstein'ın davranışını "canavarca" olarak nitelendirdi ve dolandırıcı finansörle ilişkilerden üzüntü duyduğunu açıkladı.

Epstein'ın ayrıca, Mayıs 2023'te Alman Deutsche Bank ile mali anlaşmaları da vardı. Alman bankası Deutsche Bank, fuhuş ticaretinden "kasıtlı olarak yararlandığı" ve onunla iş yapmaktan kâr elde ettiği iddiasıyla açılan bir davayı sonuçlandırmak için 75 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Deutsche Bank yönetimi anlaşmaya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. 2020 yılında, "Epstein'ı 2013'te kabul etme hatasını ve süreçlerdeki zaafları" kabul etti.

ADALARI NASIL SATIN ALDI?

Epstein'ın birbirine iki komşu adası vardı. New York Post ve New York Magazine'e göre 1998 yılında 75 dönümlük Küçük St. James için 7,95 milyon dolar ödedi. CNBC ve Wall Street Journal'a göre Epstein, 2016 yılında 165 dönümlük Büyük St. James için 20 milyon dolardan fazla para ödedi.

Kaynak: cbcnews, NewYorkMagazine

Haber Ara