Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Biden yönetiminin Çin casus balonu fiyaskosuna ilişkin 10 ifşa

Bundan tam bir yıl önce, bir Çin casus balonunun ABD'deki en kritik ve gizli savunma tesislerinin bazılarının üzerinde rahatsız edilmeden uçmasına izin verildi. Biden yönetimi, başından beri ulusal güvenlikteki bu ihlalin derinliğini ortaya koyacak ayrıntıları gizlemek, soruşturmamak veya inkar etmek için elinden geleni yaptı.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-03 20:16:04

Biden yönetiminin Çin casus balonu fiyaskosuna ilişkin 10 ifşa

İşte yönetimin casus balon beceriksizliğini ortaya koyan 10 gerçek:

1) ABD kurumları Çin'in balon gözetim programından yıllardır haberdardı. Çinli keşif balonları, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Uzay Komutanlığı ve Ulusal Keşif Ofisi (NRO) uyduları tarafından, fırlatılışından görevlerinin sonuna kadar balonun Çin'deki kontrol kurumu olan uydu iletişim (SATCOM) aracılığıyla izleniyordu.

2) Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı (NORAD), Kuzey Amerika'nın Arktik kıyılarının tamamını kapsayan ve yaklaşan her türlü tehdite karşı uyaran 47 radar sistemine güveniyor; geçen Ocak ayında tam da bunu yaptılar.

3) NORAD radarları saatte 25 ila 3.000 mil arasında değişen hızlarda hareket eden hedefleri tespit edebilir. Kontrolörler normalde arabalar, kuşlar veya hava durumu gibi düşük hızlı hareketleri filtrelemek için minimum hız eşiklerine ayarlıldır. Yönetimin iddialarının aksine, kontrolörler bu filtreleri saniyeler içinde kaldırabiliyor. Bu da Çin casus balonlarını NORAD hava sahasına girmeden önce tespit etmelerine imkan tanıyor.

casus-balon-1989307

4) Bu erken uyarı sistemi aynı zamanda ABD Elmendorf Hava Üssü'ndeki savaş uçaklarının, aniden ortaya çıkan bir tehdide karşı havalandırılarak yanıt vermek yerine, ertesi gün jetlerin kalkmadan önce karşılaşacakları tehdit hakkında pilotları bilgilendirmesine imkan tanıdı.

5) Yönetim hala yüksek irtifa balonlarının yeteneklerinden habersiz olduğunu iddia edebilirken, Savunma Bakanlığı 2019 gibi yakın bir tarihte Amerikan küresel izleme balonlarının navigasyon yeteneklerini ve Sierra Nevada Corporation sensörlerinin geniş alan gözetleme yeteneklerini denedi. Çin Casus balonu gibi, Amerikan balonları da rüzgar yönü ve hızlarından yararlanmak için irtifa değiştirerek, uzun mesafeli hedefler boyunca gezinebiliyor. Hedefe ulaştıklarında, onları günlerce istasyonda tutabiliyor. Bu da sensör verilerinin uydu kaynaklı sistemlerden çok daha yüksek netlikte görüntü ve sinyal istihbaratı toplamasına imkan tanıyor. Çin balonu kazara ABD hava sahasına girmedi, kasıtlı olarak uçuruldu.

balon-1989324

6) Olağanüstü uydu görüntüleme sistemleri yaklaşık 30 santimetrelik bir çözünürlüğe sahiptir, ancak balonlar dünyaya uydulardan çok daha yakın uçarak, benzer görüntü sistemlerinin 5 santimetrelik çözünürlük sunmasına ve hassas hedefleme için gereken her ayrıntıyı yakalamasına imkan tanıyor.

7) Biden yönetimi, balonun uydu kadar karmaşık görüntüler toplayamayacağı ve dolayısıyla bir güvenlik riski oluşturmayabileceği konusunda ısrar etse de, yakın mesafenin sinyal istihbaratı toplama üzerinde daha büyük bir etkisi var. Radyo sinyali gücü, kaynak ile mesafeyi azaltır. Bu durum, casus balona ulaşan sinyallerin alçak dünya yörüngesindeki Çin uydularına ulaşan sinyallerden 490 kat daha güçlü olduğu anlamına gelirken, balonun uzayda tespit edilemeyen sinyallerini kolayca toplamasına imkan tanır. Savunma Bakanlığı balonun önemli bir tehdit olduğunu biliyordu ve Alaska kıyısı açıklarında imha edilmesi gerekiyordu, peki neden NORAD onu düşürmedi?

8) NORAD, Kuzey Amerika'daki hedefleri vurabilecek yakın tehditlerle mücadele etme yetkisine sahiptir. Bununla birlikte, mühimmat sağlayamayacak kadar yakın olmayan tehditlerle mücadele etmek, başkanın veya savunma bakanının onayını gerektirir. NORAD komutanı, tehdidin NORAD hava sahasına girmesinden bir gün önce, 27 Ocak'ta Genelkurmay Başkanına tehdidi bildirdi ve görünüşe göre hiç gelmeyecek bir cevap bekledi.

1_402

9) Biden yönetimi üç gün boyunca hiçbir şey yapmadı. 31 Ocak'a kadar Başkan Biden NORAD'dan askeri seçenek bile talep etmedi. Yönetim, ikincil hasar korkusunu gerekçe göstererek, Çin'in en yetenekli keşif platformlarından birinin Amerika kıtasının tamamında uçmasına izin verdi. Buna stratejik füze alanlarımız, uzun menzilli B-1'lerimiz ve gizli B-2 bombardıman üslerimiz üzerinde gezinmek de dahildi. Başkan Biden, balonun Alaska kıyısı açıklarında veya neredeyse hiçbir yan hasar riskinin bulunmadığı Alaska veya Kanada'nın donmuş tundraları üzerinde düşürülmesini emredebilirdi, ancak bazı nedenlerden dolayı casus balonun görevini tamamlamasına izin verdi.

1990238

10) Yönetimin ikincil zararlarla ilgili gerçekçi olmayan korkuları hakkında şüphelerinden dolayı, sekiz gün içinde Kanada, Alaska ve Huron Gölü üzerinde muhtemelen NORAD'ın yerini tespit edebildiği üç balonun daha düşürülmesiyle bu şüpheler bir kenara bırakıldı. İrtifaları, boyutları ve yükleri nedeniyle balonları önleyen pilotlar bu üç nesnenin zararsız olduğunu kolaylıkla belirleyebildiler. Yönetimin iddialarına rağmen bunlar jet rotalarının yakınında değildi; hava taşımacılığı trafiği için de bir tehdit değildi. Ancak yine de başkan veya savunma bakanı, her birinin ikincil hasar riski değerlendirmesiyle vurulmasını emretti.

Güvenlikteki bu ihlale izin veren şey, NORAD'ın içindeki bir istihbarat hatası ya da askeri yetenek eksikliği değildi. Bunun olmasına izin veren şey, Başkan Biden'ın kararsızlığı ve beceriksizliğiydi. Biden görevden ayrılana kadar ABD risk altında olacak.

Kaynak: National İnterest

Haber Ara