Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Beyin donması nedir?

Beyin donması, alnın ve şakakların arkasında hızlı bir şekilde soğuk bir şey yedikten sonra ortaya çıkan kısa, şiddetli bir ağrıdır. Donma duygusu kafatasının içinde oluyormuş gibi hissediliyor ama aslında ağzınızda olanlarla ilgilidir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-10 09:48:44

Beyin donması nedir?

Beyin donması, alnın ve şakakların arkasında hızlı bir şekilde soğuk bir şey yedikten sonra ortaya çıkan kısa, şiddetli bir ağrıdır. Donma duygusu kafatasının içinde oluyormuş gibi hissediliyor ama aslında ağzınızda olanlarla ilgilidir.

Beyin donması beklediğiniz kadar yaygın değildir. Birçok çalışma, katılımcılarının yarısından azının bu durumu yaşadığını bildirmektedir. Bilim adamları hâlâ nedenini anlamıyor.

Beynin donmasına ne sebep olur?

Beyin donmasının nasıl çalıştığı hakkında bildiğimiz çok şey var. Fakat bilmediğimiz çok şey de var.
Yüzünüzdeki cildin hemen altında, yüze ve beyne kan sağlayan bir kan damarı ağı vardır. Kan, beyninizin çalışması için gerekli olan oksijen gibi birçok besin içerir. Bu damar ağında birbirine ve üçlü sinir yoluyla beyne bağlanan minik sinir uçları vardır. Bu sinir, ağrı dahil yüzünüzde hisler hissetmenizi mümkün kılar.

Bilim adamları, boğaz ve ağızdaki kan damarlarının ve üçlü sinirin beynin donmasına neden olan şeyin merkezinde olduğuna inanıyor. Ancak ağrıya neden olmaktan hangisinin daha sorumlu olduğu konusunda tam olarak hemfikir değiller.

Çoğu, çok hızlı bir şekilde soğuk bir şeyler yemenin veya içmenin boğazınızın arkasındaki ve damağınızdaki sıcaklığı hızla düşürdüğünü kabul eder. Pek çok kişi bunun, bu bölgelerdeki küçük kan damarlarının küçülmesine ve içlerinden daha az kanın geçmesine izin verdiğine katılıyor.

Beyindeki ağrı, dur demektir!

Bazı bilim adamları, üçlü sinirin boğazınızdaki ve ağzınızdaki bu olaylara beyninizin önüne bir ağrı sinyali göndererek yanıt verdiğine inanıyor.
Diğer bilim adamları, ağrının başınızın ön tarafına akan kanın neden olduğuna inanıyor. Boğazınızdaki ve ağzınızdaki damarlar soğuktan küçüldükten kısa bir süre sonra, hemen genişler. Genişleyerek, bu alanlara ek kan ve oksijen akar. Bu kan hücumu beyninize çaresizce ihtiyaç duyulan kan ve oksijeni sağlasa da, başınızdaki basınç miktarını artırarak ağrıya neden olabilir.

Beyin donması tehlikeli midir?

Beyin donması ilk başta kötü bir şey gibi görünebilir, ancak ağrı aslında iyi olabilir. Sizi bu lezzetli ama soğuk yemeği yemeyi bırakmaya zorlayan ağrı, beyninizi sürekli kan ve oksijen kaynağını kaybetmekten koruyabilir.

Beyin donmasından endişeleniyorsanız, yemeğinizi yavaş yemeyi deneyin.

Kaynak: theconversation

Haber Ara