Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Belçikalılar yürüyüşte: Dünya nereye gidiyor?

Brüksel’de 70 bin civarında eylemci toplanarak iklim konusunda eyleme geçilmesi çağrısında bulundu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-28 14:39:00

Belçikalılar yürüyüşte: Dünya nereye gidiyor?

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yağmur ve soğuğa rağmen 70 bin civarında kişi toplanarak Belçika hükümeti ve AB'den iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazla önlem talep etti.

Eylem ise Belçika'nın şimdiye kadar düzenlenmiş en büyük eylemi olarak kabul edildi. Bir ay içinde şehirde iklim değişikliği konusunda dört farklı eylem gerçekleştirildi. Son eylemde ise trenler aşırı dolu olduğundan binlerce insan yürüyüşe zamanında katılamadı.

Öte yandan 35 bin öğrenci de derslerine girmeyerek küresel ısınmaya acil önlem alınması için sokakları doldurdu.

Protestolarda yenilenebilir enerjiye acilen geçilmesi ve hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik pankartlar dikkat çekti. Protestocu Henny Claassen “Gençler derslerini bırakarak güzel bir örnek oluşturdu. Bu çocuklarımız, torunlarımız için ve politikacılara bir mesaj göndermek istiyoruz” dedi.

Belçika'da geçici hükümetin görev alması nedeniyle eylemlerin etkisinin yetersiz olacağı düşünülse de, aslında yürüyüşler Mayıs'taki ulusal ve AB seçimlerine hazırlanan partileri iklim değişikliğini ajandalarında üst sıraya koymaya zorladı.

Yürüyüş Avrupa Birliği yönetim merkezinde sona erdi. 28 üye ülkeli blok iklim değişikliğiyle mücadelede küresel çabaların öncüsü olsa da eylemcilerin eleştirilerinden kurtulamadı.

Eylemcilerden Pieter Van Der Donckt, "Toplum bir bütün olarak daha fazla çaba göstermeli, ‘Evet biz elimizden geleni yapıyoruz' diyorlar ama bizce yapmıyorlar. Daha fazla mücadele gerek” diye konuştu.

İklim değişikliği konulu vatandaş eylemleri ise Belçika ile sınırlı kalmadı. Fransa'da da binlerce insan ülke çapında insan zinciri ve etkinlikler gerçekleştirdi.

Paris'te karbon emisyonunun düşürülmesi için yasal eylem tartışmaları gündemdeydi. Kendisini iklim savaşçısı olarak gören  Başkan Macron ise  petrol vergilerini yükselterek Fransa'nın petrole bağımlılığını azaltmaya çalıştığında ciddi tepkilerle ve “sarı yeleklilerin” eylemleriyle karşılaştı. Fransa'da Sarı Yelekliler'in eylemleri üçüncü ayına girdi.

Kaynak: Thenewstribune

 

Haber Ara