Dolar

32,4652

Euro

34,8281

Altın

2.452,43

Bist

9.891,91

BAE Dışişleri Bakanı Şam'da

BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) heyeti, son yıllarda yaptığı en üst düzey diplomatik ziyaretlerinden birini Suriye'ye düzenledi

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-12-20 21:30:42

BAE Dışişleri Bakanı Şam'da

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 2011'de ülkede patlak veren iç savaştan bu yana on yıl içinde Suriye'yi ziyaret eden en üst düzey Emirlik yetkilisi olan Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed'i kabul etti.

Suriye resmi kanalı Sana, Abu Dabi başkanlık uçağının Suriye'ye uçtuğu yönünde çıkan haberleri doğruladı.

Esad'ın müttefiki Lübnan Hizbullah'ı tarafından yönetilen al-Manar TV'ye göre, Bin Zayed üst düzey bir heyet ile geldi.

Daha önce Suriye cumhurbaşkanını devirmeye çalışan isyancıları destekleyen BAE, Suriye ile ilişkileri normalleştirme çabalarının ön saflarında yer aldı. Hatta bu yılın başlarında Suriye'nin Arap Birliği'ne yeniden kabul edilmesi çağrısında bulundu ve üç yıl önce kapatılan Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açtı.

BAE'nin yakın müttefiki olan ABD, Körfez devletinin iç savaş bitene kadar Esad'la ilişkilerini normalleştirme çabalarını desteklemiyor. Ancak BAE, son yıllarda İran ve Türkiye gibi ülkelerden gelen alternatif bölgesel etkilerle ilgili endişeleri derinleştiği için Körfez ülkeleri Suriye cumhurbaşkanı ile ilişkilerini yeniden alevlendirmeye hevesli.

BAE, Dubai Expo ticaret fuarında Suriye'ye ev sahipliği yaptı. Son aylarda ise Esad ile BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan arasında çok sayıda görüşme yapıldığı bildirildi.

Bu ayın başında, BAE Ekonomi Bakanlığı, 2021'in ilk yarısında petrol dışı ticarette 1 milyar dirheme (272 milyon dolar) ulaşan Suriye'nin en önde gelen küresel ticaret ortağı olduğunu Tweeter'dan duyurmuştu.

MiddleEastEye BAE Dışişleri Bakanı Al Nahyan kimdir?

30 Nisan 1972 Abu Dabi doğumlu Şeyh Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanıdır. Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) kurucusu Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın oğludur. BAE Üniversitesi'nden Siyaset Bilimi diploması almıştır. 2010 yılında İyi Niyet Elçisi olan Şeyha Alyazia bint Saif Al Nahyan ile evli olan Şeyh Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın Fatima, Mohammad, Zayed, Saif ve Theyab adında beş çocuğu vardır.

Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, 9 Şubat 2006'da Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı olarak atanmıştır.

2017'de sızdırılan e-postalar, Abdullah bin Zayed'in Orta Doğu barış elçisi olarak BAE tarafından finanse edilen Tony Blair ile yakın temaslarını sürdürdüğünü vurgulamıştır. Blair, BAE Dışişleri Bakanı ile bir dizi resmi görüşme yaptı. E-postalar ayrıca Abdullah bin Zayed'in elçiyi finanse eden BAE kraliyetlerinden biri olduğunu da ortaya koydu. 2011'de Şeyh Abdullah'ın ofisi, Tony Blair'in ticari danışmanlık çalışması için para kanalize eden Windrush Ventures aracılığıyla Blair'e 2 milyon dolar gönderdi. BAE Dışişleri Bakanlığı ayrıca Blair'in Kolombiya, Vietnam ve Moğolistan'daki danışmanlık çalışmaları için Windrush'a 12 milyon dolar aktardı.

Ağustos 2017'de Şeyh Abdullah, İran ve Türkiye'yi BAE'nin Suriye'deki "sömürgeci" eylemleri olarak adlandırdığı girişimi sona erdirmeye çağırdı ve hali hazırdaki savaşta Körfez Arap etkisinin azalması konusundaki rahatsızlığın sinyalini verdi. Al Nahyan “İran ve Türkiye, Arap ilişkilerinde aynı tarihsel, sömürgeci ve rekabetçi davranış ve bakış açılarını sürdürürlerse, bu durumda sadece bugün Suriye'de değil, yarın başka bir ülkede de devam edecek” diye vurguladı.

14 Şubat 2019'da Şeyh Abdullah, İsrail'in Suriye'deki İran hedeflerine saldırmakta haklı olduğunu söyledi.

15 Eylül 2020'de Şeyh Abdullah, Washington, DC, ABD'deki Beyaz Saray'da düzenlenen bir törenle resmi İsrail-Birleşik Arap Emirlikleri barış anlaşmasını imzaladı.

Haber Ara