Dolar

32,3779

Euro

34,7269

Altın

2.405,53

Bist

10.087,94

BAE’den, İsrail’e Sokotra adasında ‘üs kıyağı’!

Fransız web sitesi jforum (Yahudi Forumu), BAE'nin Yemen’e ait stratejik Sokotra adasında, İsrail’e askeri ve istihbarat tesisleri kurması için bir yer sağladığını ortaya çıkardı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-30 08:35:55

BAE’den, İsrail’e Sokotra adasında ‘üs kıyağı’!

Mısır ve Ürdün'den sonra İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan üçüncü Arap ülkesi BAE'den, işgal devletine ‘üs kıyağı'!

Fransız web sitesi jforum (Yahudi Forumu), BAE'nin Yemen'e ait stratejik Sokotra adasında, İsrail'e askeri ve istihbarat tesisleri kurması için bir yer sağladığını ortaya çıkardı.

Yahudi jforum sitesi, Sokrata Adası'nda kurulacak bu askeri tesislerin İran Donanması'nın bölgedeki hareketlerini izlemeye ve güney Kızıldeniz'deki deniz ve hava trafiğini analiz etmeye tahsis edileceğini belirtti.

Site, İsrail'in BAE ile işbirliği içinde Sokotra adasında istihbarat üsleri kurmasının, birkaç yıldır devam eden gizli bir işbirliğinin bir parçası olduğunu ve hedeflerinin arasında Yemen'deki Husi hareketlerini de izlemek ve bölgedeki deniz seyrüseferini kontrol etmek olduğunu dikkat çekti.

Bu arada Yahudi jforum sitesi, İsrail'in 2016'dan beri, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan 32 km uzunluğundaki Babülmendep Boğazı'na bakan ve stratejik alanda bulunan Eritre'nin Ambasaria Dağı'nda, Kızıldeniz havzasındaki en büyük istihbarat üssünü inşa etmeye başladığını da kaydetti.

Siteye göre, İsrail ve BAE, Babülmendep Boğazı'ndan BAE tarafından kontrol edilen Sokotra Adası'na kadar Aden Körfezi boyunca bilgi toplamak için istihbarat üsleri kurmak için tüm lojistik hazırlıkları yapıyor.

BAE, Adaya gözünü dikti

Yemen'de yaklaşık altı yıldır süren savaşta Suudi Arabistan'ın başını çektiği Arap koalisyonunun en büyük askeri ortağı BAE, güneyde desteklediği milis ordularıyla alan kazanmaya çalışırken son olarak Aden Körfezi ve Afrika Boynuzu yakınındaki doğa harikası ve stratejik Sokotra Adası'na gözünü dikti.
Suudi Arabistan'ın Yemen'de sürdürdüğü askeri operasyon çerçevesinde BAE, ekim 2016'da adadaki insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra adaya bir askeri üs inşasına başladı.
BAE'nin 2017 boyunca adada artan askeri varlığı üzerine Yemen içindeki bazı gruplar Emirlikleri adayı işgal etmeye çalışmakla suçladı.

oct-19-socotra-600x382 Sokotra Adası nerede?

Dünya çapında masallara özgü doğasıyla tanınan ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Mirası Listesinde yer alan Sokotra Adası, Hint Okyanusu'nda Aden Körfezi ile Afrika Boynuzu arasında kalan stratejik konumda yer alıyor.
Somali'nin 240 kilometre doğusundaki Sokotra Adası, Yemen kıyılarının 380 kilometre güneyindeki ada doğudan batıya 132 kilometre ve kuzeyden güneye 49 kilometre genişliğe sahip.
Sadece Sokotra'ya özel bitki türlerinin sıra dışı manzarası ziyaretçiler tarafından "dünya ötesi" şeklinde tanımlanıyor.
BM'nin 1997 tarihli araştırmasında çalışan biyologlara göre, Hint Okyanusu'nun "Galapagos"u şeklinde tanımlanan adadaki bitkilerin yüzde 37'si ve sürüngenlerin yüzde 90'ının dünyada eşsiz olduğu ifade ediyor.

Kalın gövdesi, yukarıya doğru uzanan kalın ve sık dallarla üstü yeşil bir şemsiyeye benzetilen Kan Ejderhası Ağacı (Dracaena Cinnabari), adayı anlatan ilginç sembolik görsellerin başında geliyor.
Ada bu doğal güzelliğinin yanı sıra Afrika Boynuzu ve Yemen'in güneyindeki Aden Körfezine uzanan suların açığındaki konumuyla stratejik önem taşıyor.

Kaynak: Fransız web sitesi jforum

Haber Ara