Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

BAE’den ABD’ye gözdağı!

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Washington Büyükelçisi Otaib, ABD’nin Abu Dabi’ye F-35 avcı uçağı satışına izin vermemesi halinde, diğer ülkelerden gelişmiş silahlar alabileceği konusunda uyardı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-04 15:05:07

BAE’den ABD’ye gözdağı!

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Washington Büyükelçisi Yousef Al-Otaiba, ABD yönetimini uyararak, "Ya en iyi Amerikan silahlarını alırız ya da başka ülkelere başvururuz" dedi.

BAE, ABD'yi, Abu Dabi'ye F-35 avcı uçağı ihraç etme anlaşması üzerindeki tartışmalar ışığında, Washington'un bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamayı kabul etmemesi halinde diğer ülkelerden gelişmiş silahlar alabileceği konusunda uyardı.

thumbs_b_c_012519fcfa51221f7d2f7f4e6df474e8

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Washington Büyükelçisi Yousef Al-Otaiba, dün resmi büyükelçilik hesabında yayınlanan bir dizi tweette, Kongre'nin şu anda üzerinde çalışmakta olduğu F-35 de dahil olmak üzere 23 milyar dolarlık Amerikan silahlarını içeren anlaşmanın her iki ülke için de son derece önemli olduğunu belirtti.

Kısa süre önce Başkan Donald Trump yönetimi tarafından onaylanan sözleşmeye, başta Demokrat Senatör Chris Murphy olmak üzere birçok senatör karşı çıkmıştı.

Ekran Resmi 2020-12-04 15.06.40

Büyükelçi Otaiba, ülkesini bölgedeki "en açık ve hoşgörülü toplum" olarak nitelendirerek, anlaşmanın Abu Dabi ile Washington arasında hali hazırda gelişmiş olan askeri işbirliğinin güçlendirilmesine olanak sağlayacağına işaret etti.

BAE'ye ‘F-35' satışının sadece bir silah anlaşmasından çok daha fazlası olduğunu, bunun yerine "daha güvenli ve istikrarlı bir Orta Doğu'ya doğru ilerlemeye" hizmet ettiğini belirten Büyükelçi Otaiba, BAE'nin bölgesel güvenlik konusunda daha büyük sorumluluk üstlenmesine izin verdiğini söyledi.

Büyükelçi Al-Otaiba, İsrailli liderlerin anlaşmayı kabul ettiğini belirterek, Demokrat Senatör Murphy'nin Yemen krizindeki rolü nedeniyle ülkesine yaptığı eleştiriyi reddetti ve Abu Dabi'nin geçen yıl Ekim ayında güçlerini Yemen'den çektiğini hatırlattı.

BAE'yi "Rusya ve Çin ile çok yakın ve aktif bir savunma ortaklığı" olarak nitelendirmenin abartı olduğunu belirten Büyükelçi Otaiba, ülkesinin "her iki ülke ile ekonomik ve diplomatik ilişkileri olduğunu ve ABD'nin önemli ekipman ihtiyaçlarını karşılayamadığında ürünlerini aldığını" açıkladı.

Otaiba konuşmasını şöyle sürdürdü: "En iyi Amerikan ekipmanını almayı tercih ediyoruz, yoksa yetenekleri daha az olsa bile, isteksizce başka kaynaklardan bulacağız."

Ekran Resmi 2020-12-04 15.06.48

BAE'nin ABD'yi güvenlik alanında "seçilmiş bir ortak" olarak gördüğünü belirten Büyükelçi Al-Otaiba, "ABD'den savunma teçhizatı, eğitim ve koordinasyon istiyoruz; çünkü bu mesele bizim, ABD ile ortak çıkarlarımızı ve değerlerimizi korumak için dünyanın en tehlikeli bölgesinde son derece önemlidir" dedi.

Geçen haftalarda, ABD'nin New York temsilcisi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Eliot Engel ile 11 temsilci, BAE'ye F-35 uçaklarının satışını engellemek için yasa tasarısı sunmuştu..

Kaynak: Twitter

Haber Ara