$

Dolar

47,2409

Euro

53,8993

£

Sterlin

63,0757

Frank

57,8507

Gram Altın

6.150,0300

Bitcoin

3.074.861

$

Dolar

47,2409

Euro

53,8993

£

Sterlin

63,0757

Frank

57,8507

Gram Altın

6.150,0300

Bitcoin

3.074.861

Çeviri

Ay'ın karanlık yüzü keşfediliyor

Çin'in uzay aracı dünyadan bir ilk olarak Ay'ın karanlık yüzüne indi.

03.01.2019 - 12:45
duyguyildirim
Ay'ın karanlık yüzü keşfediliyor
Fotoğraf: Arşiv
Linke Tıkla, Timeturk'ü Favorilerine Ekle

Timetürk Çeviri

Ay kaşifi Chang'e-4'ün Ay'ın karanlık yüzüne indiği Çin Merkez Televizyonu tarafından duyuruldu. Bİr uzay aracı ve bir kaşif parçadan oluşan misyon 8 Aralık'ta Güney Çİn'deki Sichuan'da yer alan Xichang Uydu Gönderim Sahası'ndan fırlatıldı.

Uzay aracı yavaşlayarak 12 Aralık'ta Ay'ın yörüngesine oturdu. Böylece Ay'ın uzak yüzüne ilk yumuşak iniş için adımı tamamlamış oldu.

Ay'ın uzak tarafı Dünya'dan görünmüyor.Bunun nedeni ise Ay'ın kendi ekseni etrafında dönüş süresi ile kendi ekseni etrafında dönüş süresinin aynı olması. Ancak sadece Ay'ın bir yüzeyi dünyadan görülebiliyor. Karanlık tarafın ilk fotoğrafı ise 1959 yılında Luna 3 Sovyet İstasyonu tarafından çekilmişti. O zamandan bugüne herhangi bir uzay aracı bu keisme ulaşmamıştı.

Uzaka tarafa iniş ise Ay'ın uzay aracının Dünya ile doğrudan ilişkisini kesmesi anlamına geliyor. Bu nedenle özel bir uydu aracıyla iletişme geçiliyor.

Görev başarıyla tamamlanırsa bilim adamları Ay'ın karanlık yüzünün doğasını keşfetme imkanı bulacak ki bu da sadece Çin için değil dünya için önemli bir adım olacak.

 Ay'ın farklı yüzleri birçok yönden birbirinden ayrılmakta. Halihazırda bilim insanları karanlık tarafın jeolojik ve elektromanyetik koşulları hakkında çok az bilgiye sahipler.

Kaynak: Sputniknews.com

 

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

Etiketler:

İlgili Haberler

YORUMLAR

0 Yorum

Yorum Yazın