Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Avrupa uyuşturucuda Latin Amerika'ya döndü! İşkence odası bulundu

Avrupa çapındaki devasa uyuşturucu ticareti, 'benzeri görülmemiş' şiddet düzeylerini körüklüyor. Çocuklar kalaşnikoflarla diğer çocuklara ateş ediyor. Ergenler kokaini konteyner limanlarından boşaltıyor. Hollanda'da bir ormanda bulunan nakliye konteynırlarının arasında gizli bir işkence odası bulundu.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-08 17:33:03

Avrupa uyuşturucuda Latin Amerika'ya döndü! İşkence odası bulundu

Avrupalı ​​politika patronları dün yaptığı açıklamada, şu anda on milyarlarca avro değerindeki uyuşturucu pazarının, çeteleri birbirlerine karşı benzersiz düzeyde çatışmaya teşvik ettiği konusunda uyardı.

Avrupa'nın emniyet teşkilatı Europol ve Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi (EMCDDA) tarafından, yılda yaklaşık 30 milyar Avro değerinde olan Avrupa uyuşturucu pazarına ilişkin en son genel değerlendirmeyi açıklamak üzere yıllık basın toplantısı düzenlendi.

AVRUPA LATİN AMERİKA'YA DÖNÜŞTÜ

Kokain ithalatı ve ecstasy ihracatının her biri 2022'de rekor sayılara ulaştı. Ajanslar, şiddetin çoğunun kokain ve esrarla ilgili olduğunu söyledi.

Yetkililer sorunun boyutuna ilişkin istatistik sunmasa da EMCDDA direktörü Alexis Goosdeel, Avrupa'nın artık Orta Amerika'dakine benzer düzeyde uyuşturucuya bağlı şiddet gördüğünü söyledi.

Goosdeel, “Bu, Avrupa Birliği'ndeki günlük gerçekliğin bir parçası” dedi.

Europol İcra Direktörü Catherine De Bolle ise şunları söyledi: "AB'de işkence odaları bile bulduk. Bunu daha önce hiç görmemiştik. Bu Latin Amerika'da kullanıldı ama AB'de kullanılmadı."

De Bolle detay paylaşmadı ancak 2020 yılında kamuoyuna duyurulan Avrupa'da Rotterdam limanı yakınında işkence konteynırları akıllara geldi.

Hollanda merkezli danışmanlık şirketi World of Crime'ın yöneticisi Chris Dalby, POLITICO'ya, işkence odalarının Avrupa'da ne kadar yaygın olduğunu "bilmenin imkansız" olduğunu, ancak davanın "çetelerin Avrupa'da giderek artan şiddeti konusunda bir uyandırma çağrısı" olduğunu söyledi.

ÇETE TETİKÇİSİ ERGENLER

Artan bir diğer endişe ise yasadışı pazarlarda çalışan kişilerin yaşı oldu. Marsilya'daki çeteler giderek daha fazla gençleri polis gözcüsü olarak veya uyuşturucu satmak için işe alıyor, bu da çocukların kalaşnikof tüfeklerle birbirlerini öldürmelerine yol açıyor.

Antwerp ve Rotterdam limanlarındaki yetkililer, nakliye konteynırlarından kokain yüklemeleri için para alan çok sayıda ergeni yakaladı.

Europol'den De Bolle, "Bütün aileler, suç grupları için çalışan genç çocuklarından elde ettikleri gelirle geçiniyor" dedi.

NASIL TEDBİR ALINABİLİR?

Bazı politikacılar daha sert cezalar ve daha kalın güvenlik bütçeleri talep ederken, diğerleri uyuşturucu yasağının işe yaramadığını ve piyasayı yasallaştırma zamanının geldiğini öne sürerken, resmi yanıtlar karışık oldu.

Amsterdam belediye başkanı Femke Halsema, Ocak ayında Guardian için yazdığı bir yazıda , "Piyasa düzenlemeleri, hükümet tekelleri veya tıbbi amaçlara yönelik hükümler, yalnızca olası, ancak mutlaka dışlayıcı olmayan alternatiflerden sadece birkaçıdır" diye yazdı ve aksi takdirde Hollanda'nın bir "narkotik ülke"ye dönüşme riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Belçika ve AB Konseyi başkanlığı, limanlarda güvenliğin sıkılaştırılmasına ve yeni oluşturulan Avrupa Limanlar İttifakı aracılığıyla özel sektörle işbirliğinin artırılmasına odaklanarak daha geleneksel bir yol izledi.

KİŞİ BAŞINA KOKAİNDE ÖNE ÇIKAN ŞEHİRLER

Belçika İçişleri Bakanı Annelies Verlinden Şubat ayında Bolivya'ya gitti ve burada Latin Amerika ülkeleriyle önümüzdeki beş yıl içinde "küresel uyuşturucu sorununun tüm yönleriyle etkili bir şekilde ele alınmasına yönelik" ortak bir bildiri imzaladı.

Ancak aralarında Kolombiya ve Ekvador'un da bulunduğu bazı Latin Amerika ülkeleri Avrupalı ​​liderlerin kendi ülkelerine daha yakından bakmalarını önerdi. EMCDDA rakamlarına göre Brüksel, Amsterdam, Lizbon ve Tarragona gibi şehirler, kişi başına düşen kokain kullanımının en yüksek olduğu şehirler arasında yer alıyor .

Goosdeel, uyuşturucu kullanıcılarına mutlaka suçlu muamelesi yapılmaması gerektiğini vurgularken, bunun Avrupalıların farkında olması gereken bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Politico

Haber Ara