Dolar

32,5051

Euro

34,9641

Altın

2.434,94

Bist

10.471,32

Avrupa'nın 'bağımsız' savaş uçağı projesi

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, projeyi 'mükemmel bir işbirliği' örneği olarak nitelendirdi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-11-19 21:31:02

Avrupa'nın 'bağımsız' savaş uçağı projesi

Berlin'den yapılan açıklamada Almanya, Fransa ve İspanya'nın yeni bir Avrupa savaş uçağı geliştirmeyi ilerletme konusunda anlaştığını doğruladı.

Duyuru, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında geçen ay yapılan ve iki liderin ABD'den daha fazla AB özerkliği çağrısında bulunduğu görüşme sonrasında geldi.

"GELECEĞİN HAVA MUHAREBE SİSTEMİ"

Ortak proje Geleceğin Hava Muharebe Sistemi (FACS) olarak biliniyor.

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht yaptığı açıklamada, "FCAS ile ilgili yapılan siyasi anlaşma özellikle bu zamanlarda büyük bir adım ve mükemmel Fransız-Alman-İspanyol işbirliğinin önemli bir işareti" dedi.

Tahmini maliyeti 100 milyar Euro'dan (103.4 milyar dolar) fazla olacağı belirtilen sistem hakkınad Lambrecht, "Avrupa'nın askeri yeteneklerini güçlendirmeye ve Avrupa endüstrisi için önemli bilgi birikimini güvence altına almaya" yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

Öte yandan savaş uçağı projesinin geliştirilmesinde Fransız Dassault ve İspanya'dan Indra ile birlikte yer alan Alman Airbus şirketlerinin işe koyulabilmesi için ilgili ülkelerde henüz resmi resmi adımlarını atmadıkları belirtildi.

2040'TA DEVREYE GİRECEK

FCAS, 2017'de Macron ve dönemin Şansölyesi Angela Merkel'in dronlar da dahil olmak üzere diğer birkaç ilgili silahla birlikte yeni bir savaş uçağı geliştirmeyi kabul etmesiyle ortaya çıkmıştı. Plana göre yeni uçak 2040 yılında hizmete girecek.

Macron yönetimi uzun süredir Avrupa'nın daha fazla bağımsızlığını ve savunma açısından kendi kendine yeterliliğini savunuyor. Bu da kıtanın ABD'ye daha az bağımlı olmasını sağlayacak. Ekim ayı sonlarında, ikili ilişkilerin giderek gerginleştiğine dair raporların ortasında, Macron ve Scholz, Paris'te ABD'den daha fazla özerklik lehinde konuştukları bir toplantı düzenlediler.

Bu ayın başlarında, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da kıtanın daha bağımsız hale gelmesi çağrısında bulunarak, tüm AB ülkelerinin savunma hedeflerinin "Avrupa egemenliğini" güçlendirmeye yönelik olması gerektiğini ekledi.

Russian Today

Haber Ara