Dolar

32,4455

Euro

34,7891

Altın

2.427,42

Bist

10.082,77

Asya Bibi'ye Kanada'dan yeşil ışık

Kanada, Pakistan’da İslamiyet’e hakaret suçundan idamla yargılanıp beraat eden Asia Bibi’ye sığınma hakkı verebilir.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-13 11:15:23

Asya Bibi'ye Kanada'dan yeşil ışık

İslamiyet'e hakaret suçlamasıyla 2010 yılında tutuklanan ve hakkında idam cezası verilen Pakistanlı Asya Bibi adlı Hıristiyan kadına verilen idam cezası geçtiğimiz günlerde bozuldu. Beraat kararı üzerine Pakistan'da yaşanan kitlesel gösteriler sonrası ailesi hayatlarından endişe ettikleri için Kanada ve İngiltere'den sığınma talep etmişti. Kanada'dan beklenen cevap geldi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau Pakistan'la görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

TRUDEAU: HASSAS BİR KONU, KANADA MEMNUNİYETLE KARŞILAYACAKTIR

Asia Bibi hapiste kaldığı önce sekiz yıl boyunca Pakistan'da ölüm cezasının verilip verilemeyeceği hakkında tartışma konusu olmuştu. Salıverilmesini istemeyenler tarafından gelecek ölüm tehdidine karşılık koruma hapsinde tutuluyordu. Eşi Ashiq Masih, İngiltere, Kanada, İtalya ve Amerika'dan yardım istemişti.

Başbakan Trudeau, “Pakistan'da ülke içinde hakkında daha fazla konuşmak istemediğim ve saygı gösterdiğimiz hassas bir konu var, Kanada halkının memnuniyetle karşılayacağını hatırlatmak isterim” dedi.

“İÇTİĞİN BARDAKTAN SU İÇEMEYİZ” DEYİNCE HAKARET ETTİĞİNİ DİLE GETİRMİŞLERDİ

Pakistan'da bir kesim ise Bibi'ye yurt dışına çıkmak üzere sığınma hakkı verilirse Pakistan'da protestolu artıracaklarını dile getirdi. Hükümet de onun yurt dışına seyahat etmesini engelleyeceğine işaret etti.

Geçtiğimiz hafta Kanada Pakitan'ı Bibi'nin iyi halini temin etmeye çağırmıştı. Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland hükümetlerinin “bu konuyla hayli ilgili” olduğunu dile getirmişti.

Bibi 2010 yılında komşularının Müslüman olmadığı için onun su içtiği bardağı kullanmayı reddetmesinin ardından İslam hakkında aşağılayıcı ifadeler kullandığı iddiasıyla İslam'a hakaret suçlamasıyla yargılandı. Protestan Bibi ise İslam'a hakaret ettiğini reddetti.

AVUKATI DA YURT DIŞINA KAÇTI

Göstericiler ise geçtiğimiz ay sonu üç gün süreyle Pakistan'da anayolları kapatarak kadının beraatini reddetti.

Bibi'nin avukatı Saiful Mulook ise ailesinin hayatının güvenliği endişesiyle kısa süre önce Hollanda'ya sığındı.

Kaynak: Global News

Haber Ara