Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Arjantinliler için et ve sebze yemek hayal oldu

Reuters'in haberine göre, Arjantin'in geleneksel asado barbeküsü, artan et ve sebze fiyatları nedeniyle artık pek çok hane için ulaşılmaz oldu.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-14 17:59:18

Arjantinliler için et ve sebze yemek hayal oldu

İspanyolca 'kavrulmuş' anlamına gelen 'asado', hem Arjantin barbeküsünün benzersiz ızgara yöntemini hem de geleneksel olarak yemeğe eşlik eden arkadaşlar arasındaki sosyal buluşmayı ifade ediyor.

Ancak ülkede enflasyonun yüzde 200'ü aşmasıyla birlikte daha fazla Arjantinli kemerlerini daha da sıkmaya başladı.

Reuters'e konuşan Arjantinli 79 yaşındaki emekli oyuncu Susana Barrio, "Hayatı biraz daha parlak hale getiren şeyleri ortadan kaldırmak zorunda kaldık. Arkadaşlarımı barbeküye davet etmenin bana verdiği mutluluk, ki bu burada tipik bir durum, artık bu imkansız" diye yakındı.

Latin Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisi, onlarca yıldır süren borç ve mali kötü yönetimin ardından ciddi bir ekonomik krizin yükünü çekiyor. Arjantinlilerin yaklaşık yüzde 40'ı yoksulluk içinde yaşıyor.

Resmi istatistiklere göre enflasyon oranı Aralık ayında aylık yüzde 25,5'e ulaştı.

Yeni Devlet Başkanı Javier Milei hükümetinin, zor durumdaki ekonomiyi istikrara kavuşturmak için yaptığı 'şok terapisi' reformlarının bir parçası olarak geçen ay pesoyu yüzde 50'nin üzerinde değer kaybetmesinin ardından, önümüzdeki aylarda daha hızlı tırmanması bekleniyor.

Buenos Aires'te 60 yaşındaki kasap dükkânı sahibi Guillermo Cabral, "Fiyatları tamamen unutuyorsunuz" dedi.

Cabral, bir keresinde müşteriye yanlışlıkla etin fiyatının 15.000 peso yerine 35.000 peso (43 dolar) olduğunu söylediğini, yine de müşterinin ücreti ödediğini anlattı.

65 yaşındaki emekli Graciela Bravo ise, kaç patates satın aldığını dikkatlice saymaya başladığını söyledi.

Reuters'e konuşan Arjantinli, "Kiloyla satın almadan önce, şimdi üç veya dört patates alıyorum ki bozulmasınlar" diye konuştu.

Kendini anarko-kapitalist olarak tanımlayan ve bir aydır görevde olan Milei, programının sonuçlarının görülmesinin zaman alacağı ve işlerin düzelmeden önce daha da kötüleşebileceği konusunda uyardı.

Haber Ara