Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Arap Amerikalılar, başkanlık seçimlerinde kime oy verecek?

Yeni bir anket, ABD'deki Arap seçmenlerin çoğunluğunun, görevdeki Başkan Donald Trump'a karşı Demokrat başkan adayı Joe Biden'a oy vermeyi planladığını ortaya koyuyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-29 09:14:23

Arap Amerikalılar, başkanlık seçimlerinde kime oy verecek?

Arap Amerikan Enstitüsü (AAI) tarafından Salı günü yayınlanan anket, Arap seçmenlerin yüzde 59'unun Biden'a oy vermeyi planladığını, yüzde 35'inin ise Trump'a oy vereceğini söyledi. Seçmenlerin çoğu, Trump'ı "toplumlarını ilgilendiren öncelikli konuların çoğunu ele alma konusunda etkisiz" olarak gördüklerini söyledi.

Yüksek talep beklentileri

Ankette ayrıca, Arap seçmenlerin 3 Kasım seçimlerine yüksek bir katılım göstermesinin beklendiği ve yüzde 80'den fazlasının "büyük olasılıkla" oy kullanacaklarını söylediği ortaya çıktı.

Ankete göre Arap Amerikalıların oyu eyaletlerde daha önemli olacak.

Michigan, Arap Amerikalıların oyların yüzde 5'ine kadar oy alabildiği ABD'nin büyük eyaletlerinden biridir. Arap Amerikalılar Ohio ve Pennsylvania'da da potansiyel seçmenlerin yüzde 1.7 ila yüzde 2'sini oluşturuyorlar.

Araplar arasında Trump'a
destek 4 yılda yüzde 10 arttı

Ancak Arap Amerikan Enstitüsü (AAI), Biden Arap Amerikalılar arasında önde giderken Biden ile Trump arasındaki oy marjının, Hillary Clinton'ın yüzde 58 ve Trump'ın yüzde 25 aldığı 2016 seçimlerinde Merkez'in yaptığı ankette gözlemlenenden daha yakın olduğunu söyledi.

Sonuçlar, Sosyal Politika ve Anlayış Enstitüsü'nün (ISPU) Müslüman seçmenler üzerinde yaptığı ve dini mezhepler arasında Trump'a verilen desteğin son dört yılda yüzde 10 arttığını tespit eden bir ankete bağlı gibi görünüyor.

Eski başkan yardımcısının eşi Jill Biden'in geçen hafta Dearborn sakinlerine bu seçimde bir fark yaratabileceğini söylediği gibi, Biden kampanyası son haftalarda Arap ve Müslüman toplumlarına erişimini artırdı.

Arap Amerikan bloğunun seçimlere etkisi nedir?

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki uzmanlara ve raporlara göre, Arap Amerikalılar daha önce görülmemiş sayıda seçmen ve aday olarak Amerikan siyasetine aktif olarak katılıyor .

Arap Amerikalıların sayısı hakkında resmi bir hükümet tahmini olmamasına rağmen, Amerikan-Arap Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi (ADC) gibi sivil kuruluşlar, dört ila yedi milyon arasında Arap kökenli Amerikalı olduğunu tahmin ediyor.

Lübnanlı ve Suriyeli Amerikalıların, çok sayıda Yemenli Amerikalı, Filistinli, Iraklı ve Sudanlı ile Amerikan-Arap bloğunun en büyük sayısını oluşturduğuna inanılıyor.

Arap Amerikalıların en büyük yoğunluğu Michigan'ın Detroit bölgesinde bulunuyor ve diğer önemli Arap Amerikan toplulukları California, Florida, Texas, Pennsylvania, Illinois, New York ve Virginia'ya yayılmış durumda.

Bir dizi Arap Amerikalı siyasette ve hükümette ortaya çıkmış olsa da, ulusal düzeyde hâlâ nispeten az ve çok uzak ve önceki seçimlere katılımları isteksizdi.

Örneğin, Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesi arasında şu anda 9 Arap Amerikalı var. En önemlisi ise Amerikan Kongresine seçilin ilk iki Müslüman kadın var. Bunlar Rashida Tlaib ve Ilhan Omar.


Dünyada ve özellikle Amerika'da sağcı hareketin yükselişi ve Arap Amerikalılar üzerindeki domino etkisi nedeniyle, son yıllarda Arap toplumları, seçimler ve toplum üzerindeki etkilerini ve kendileri hakkında alınan kararları nasıl doğrudan etkilediğini anlamaya başladı. Bu da onları yerel ve ulusal düzeylerde demokratik sürece daha fazla dahil etmelerini sağlar.

Sonuç olarak, Arap Amerikalılar arasında siyasete artan ilgi, daha fazla topluluk üyesinin oy kullanmak için kaydolmasına ve aynı zamanda gönüllü veya çalışan olarak seçim kampanyalarına katılmaya veya kendi kampanyalarını düzenlemeye ilgi duymasına neden oldu.

Araplar yurtdışındaki Amerikan
seçimlerine nasıl bakıyor?

İngiliz YouGov anketinin yaptığı ayrı bir ankete göre, Orta Doğu'nun her yerinden Araplar - ABD vatandaşı olmayanlar da dahil - Trump yerine Biden'ı tercih ediyor .

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da 3.097 kişinin katıldığı anket, Arapların ABD başkanını adaylar arasından seçmesi durumunda Biden'ın çoğunluğu elde edeceğini ortaya çıkardı.

Ancak ankete katılanların yarısı, ABD başkanlık seçimlerinde iki adaydan hiçbirinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın çıkarlarına hizmet etmeyeceği sonucuna vardı.

Suudi Arabistan'ın sahip olduğu Arab News ile ortaklaşa YouGov tarafından yapılan ankete göre, ankete katılanların yüzde 40'ı ise Joe Biden'ın bölge için daha iyi olacağına inanırken, 12 Donald Trump tercih etti.

Anket geçen ay 18 ülkede İnternet üzerinden "Araplar ne istiyor?" Başlığı altında gerçekleştirildi. Ankete 3.000'den biraz fazla kişi katıldı. Katılımcıların çoğunluğu arasında ne Biden ne de Cumhuriyetçi Trump popülerdi.

Kaynak: Arabic Post

Haber Ara