Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Aramco'nun satışını eleştirdi, hapse atıldı

Suudi Arabistan’ın önemli ekonomistlerinden Essam Zamil, Aramco şirketinin satışını eleştirmesi nedeniyle vatana hıyanetle suçlandı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-03 13:11:07

Aramco'nun satışını eleştirdi, hapse atıldı

Ünlü ekonomist Essam Zamil'in bir dizi sıkı önlem sonrası gözaltına alınan onlarca entelektüel ve akademisyenle birlikte 2017 yılının Eylül ayından bu yana hapiste olduğu belirtildi. Aynı zamanda iş adamı olan ve kendini “seri girişimci” olarak tanıtan Zamil, bir Suudi Arabistan savcısı tarafından “hıyanetle” suçlandı. Kendisine yöneltilen suçlamalar ise Müslüman Kardeşler'e katılma, Suudi Arabistan'ın bağlarını kestiği Katar'la ilişki kurma ve krallıkta protestoları ve huzursuzluğu kışkırtma şeklinde sıralandı.

VELİAHT SALMAN'I AÇIKÇA ELEŞTİRMİŞTİ

Zamil'in ise tutuklanmasından önce Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ı Suudi krallığına ait ve ekonomi için kritik olan Aramco petrol şirketini özelleştirme planı nedeniyle eleştirdiği belirtildi. Aramco'nun yüzde beşinin Veliaht bin Salman'ın “Vizyon 2030” planının önde gelen amaçlarından birisiydi. Veliaht Salman'ın özelleştirmeden kastı ise petrole bağımlılığı azaltmak ve onun yerine daha rekabetçi bir ekonomi yerleştirmekti. Kral Salman ise daha sonra Aramco'nun satışını iptal etti.

Zamil'in belirttiğine göre Veliaht Salman'ın istediği 2 trilyon dolar değerindeki Aramco satış payı, yetkililerin şirketin petrol rezervlerinin de satışına onay vermesini gerektiriyordu. Twitterdan paylaşımda bulunan ekonomist, “Halihazırda biçilen değer her şeyin satılacağını gösteriyor, yer altındaki rezervler dahil” diye yazmış ve daha sonra bu gönderisini silmişti. Ekonominin çeşitlendirilememesi halinde krallığın elinde bir şey kalmayacağını ve ayaklarının altındaki petrolün de gideceğini beyan etti.

Zamil'in destekçileri ise ona yönelik suçlamalar karşısında hayrete düştü. Hücre hapsinde ve kötü koşullar altında tutulduğu aktarılan Zamil hakkında ailesi ve arkadaşları ise gittikçe endişeleniyor.

TUTUKLAMALARIN ARDI ARKASI KESİLMEDİ

Yakın geçmişte Suudi Arabistan nlarca akademisyen, kadın hakları savunucusu ve hükümeti eleştiren sesleri tutukladı. Eylül başında savcılar yine önemli bir Suudi akademisyen olan Salman Odah'a ölüm cezası verme arayışına girdiler. Geçtiğimiz ay lkenin doğu bölgesinden insan hakları eylemcisi olan Israa al-Ghomgham diğer dört eylemciyle birlikte ölüm cezasına çarptırıldı. Al-Ghomgham'ın muhtemelen ölüme mahkum edilen ik kadın insan hakları eylemcisi olduğu belirtildi.

Avrupalı Suudi İnsan Hakları Örgütü tarafından verilen rakamlara göre halen 58 kişi Suudi Arabistan'da ölüm sırasında. Ölüm cezası karşıtı Reprieve grubuna göre ise ölüm cezasına çarptırılan kişi sayısı ise 2017 yılında Veliaht bin Salman'ın kraliyet veliahtı olarak atanmasından bu yana ikiye katlandı.

Kaynak: Telesur

Haber Ara