Dolar

32,2584

Euro

35,1091

Altın

2.504,11

Bist

10.643,58

Apple neden 20 yılın en uzun çöküşüyle karşı karşıya?

Bir zamanlar Wall Street'in gözdesi olan teknoloji devi, hisselerinin notunun düşürülmesi, rakiplerinin peşine düşmesi ve büyük tazminat ödemelerine yol açan katı düzenlemeler nedeniyle her taraftan baskı altında.

5 Ay Önce Güncellendi

2024-01-12 18:11:56

Apple neden 20 yılın en uzun çöküşüyle karşı karşıya?

Apple, 2007 yılında müzik çalabilen ve internete erişebilen cep telefonu olan ilk iPhone'u piyasaya sürdüğünde iletişim alanındaki devrimleriyle tanındı.

Ürün, 17 yıllık akıllı telefonların temelini atarak Apple'ın geçen yıl 3 trilyon doların üzerinde bir değerlemeye ulaşan dünyadaki ilk şirket olmasını sağladı.

Ancak son aylarda kaderi değişti.

Şirket, artan rekabet ve düzenlemelerin baskısıyla karşı karşıya kaldı. Hayat pahalılığı, onu yirmi yılı aşkın süredir en uzun çöküşünün eşiğine getiren bir dizi yasal zorlukla karşı karşıya bıraktı.

Yılın başında Wall Street analistleri, Apple'ın notunu ikinci kez düşürerek yatırımcıların önümüzdeki yıl hakkında endişe duymasına neden oldu.

Bu haftanın başlarında Apple, ABD'deki belirli iPhone'ları kasıtlı olarak yavaşlattığı iddiaları üzerine uzun süredir devam eden toplu davalardan sonra müşterilerine 500 milyon dolar ödeme yapmaya başladı.

Şirket aynı zamanda teknoloji devleri arasında en etkili yapay zeka sistemini geliştirme yarışının da dışında kaldı.

Analistler, dünyanın en büyük şirketi olan OpenAI'nin ana destekçisi Microsoft'a kaptırılmasının nedeninin bu olduğunu öne sürüyor.

Bazı uzmanlar, akıllı telefon pazarının olgunluğu nedeniyle değişen tüketici tutumlarıyla uğraşan firma için yeni zorluklar doğduğunu savundu.

Teknoloji araştırma şirketi CCS Insight'ın baş analisti Ben Wood şunları söyledi:

"Akıllı telefon pazarı, son on yılda veya daha uzun bir süre içinde tanınmayacak kadar değişti. Bu bir ticari ürün haline geldi. İnsanların sahip olması gereken bir şey. Ama bu konuda oldukça rahatlar. Ürünü daha uzun süre saklıyorlar."

Wood şöyle devam etti:

"İyi bir benzetme, mütevazı bir çamaşır makinesidir; sabah uyanıp 'bugün dışarı çıkıp kendime yeni bir çamaşır makinesi alacağım' şeklinde düşünmezsiniz. Eğer bozulursa kesinlikle yeni bir tane almak zorundasınız."

Apple'ın uygulama, hizmet ve diğer teknoloji ürünlerinden oluşan ekosisteminin tüketicilerin geri gelmesini sağlayacağını düşünenler de var.

Teknoloji analisti ve yazar Charles Arthur şunları söyledi:

"Daha az insan iPhone satın alıyor, ancak ellerinde hâlâ iPhone var. Bu da Apple'ın onlara ister bulut depolama, ister Apple TV plus, ister fitness uygulamaları olsun, şu ya da bu türden hizmetler satabileceği anlamına geliyor. Yani bu tür bir yavaşlama büyük sayıların kanunudur. Sonsuza kadar katlanarak büyümeye devam edemez."

Şubat ayı şirket için önemli olacak. Yatırımcılar, gelirlerin Noel dönemi boyunca art arda beşinci çeyrekte yıllık bazda düşüp düşmediğini teyit edecek olan mali sonuçların ay başında açıklanmasını bekliyor.

Bu aynı zamanda yeni bir başlangıcı da işaret ediyor:

"Şirketin en son ürün teklifi, önümüzdeki ay ABD'de yaklaşık 3.500 dolar gibi yüksek bir fiyat etiketiyle piyasaya sürülecek olan Vision Pro artırılmış gerçeklik kulaklığıdır."

Lansmanın başarısı, Apple'ın hâlâ fikirleriyle pazarı şekillendirme gücüne sahip olup olmadığını gösterecek.

Kaynak: skynews

Haber Ara