Dolar

34,8730

Euro

36,6388

Altın

3.048,63

Bist

10.058,47

ANALİZ: Avrupa, ABD'nin gönüllü sömürgesi oldu

Ekonomist Vasily Koltashov, Avrupa'nın artık var olmadığına inandığını belirterek, 'siyasi anlamda Avrupa, ABD'nin iradesinin bir uygulayıcısıdır' dedi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-03 21:30:34

ANALİZ: Avrupa, ABD'nin gönüllü sömürgesi oldu

Rusya merkezli SvPressa (SP) sitesinden Yuri Yentsov, ekonomist Vasily Koltashov'a AB'nin içinde bulunduğu bölgesel ve küresel şartları dair sordu...

Avrupa, ABD'nin gönüllü sömürgesi oldu

Eski Dünya'da değişiklikler mümkün mü? Kriz nedeniyle Avrupa Birliği'nin yakında Ukrayna'ya ayıracak zamanı olmayacak.

Batı, Rusya'nın düzenli olarak çizdiği kırmızı çizgileri sürekli çiğneyerek Ukrayna'ya devasa askeri malzeme aktarıyor. Bu kendi içinde tehlikeli, ancak aynı zamanda çatışmanın neden olduğu başka talihsizlikler de var; Batı'daki iç çelişkiler. Çeşitli tarafların çıkar farklılıkları Avrupa'nın iç birliğini etkilemeye devam ediyor.

AB ekonomisi artan işsizlik zemininde durgunlaşmaya başladı. Bazı ülkelerde uzun süredir devam eden sorunlar nedeniyle artan sosyal gerilim ve kaygı son derece şiddetli hale geldi.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Avrupa Çalışmaları Enstitüsü'nde araştırmacı olan He Zhigao, Global Times için yazdığı makalede bunun yakında sıradan vatandaşların Ukrayna'daki çatışmaya karşı tutumunu ve AB devletlerinin bu krize dahil olma derecesini etkileyeceğini söylüyor. Sonuç olarak, ABD ile AB arasındaki çelişkiler büyüdükçe, Eski Dünya'nın çatışmadaki konumunu yeniden değerlendirmesi gerektiğini belirtiyor.

Ekonomist Vasily Koltashov, siyasi bir olgu olarak Avrupa'nın artık var olmadığına inanıyor:

"Böyle bir coğrafi kavram var ama siyasi anlamda Avrupa, ABD'nin iradesinin bir uygulayıcısıdır. Hem Brüksel bürokrasisini hem de aslında Amerikan etkisi altında gelişen parti nomenklatura'sından oluşan ulusal yönetimleri kastediyorum. Hiçbir şeyi değiştirecek kimse yok.

Şu anda tanık olduğumuz Avrupa politikası, dümende olan ve kendi alternatifini taklit eden yönetici bir sınıf için organiktir. Almanya'da Olaf Scholz'un Sosyal Demokratlarına karşı Hıristiyan Demokratlar veya Emmanuel Macron'a karşı Fransız solunun muhalefeti veya sağcı Giorgi Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri partisinin muhalefeti gibi muhalif görünen çeşitli yapılar var.
İtalya'nın ilk kadın başbakanı olur olmaz Meloni şunu demişti:

"Ukrayna'ya destek olmak için elektriğimizi keselim..." Güç ararken İtalya'nın çıkarları doğrultusunda hareket etmesi bekleniyordu. Böyle bir şey olmadı.

Onlardan sağduyu beklemeyin. 2022'nin sonunda ekonomik kriz dalgasını gören kimse mantıklı bir dönüş yapmadı. Aksine, Zelenski rejimine tank tedarik etmeye karar verdiler . Önümüzdeki yıl, Avrupa'daki ekonomik zorluklar daha da yoğunlaşacak. Aslında “kriz” bile demeyeceğim sorunları derinleştirecekler. Görünür bir "tünelin sonundaki ışık" veya başka bir kısa süreli bozulma değil. Hayır, her şeyde karışıklık, düşüş sürecek gibi görünüyor.

Belli bir derinliğe ulaşana kadar, Avrupa toplumu hareketlenene kadar hiçbir değişiklik olmayacak. Tek tek Avrupa ülkelerinin ve bir bütün olarak AB'nin politikalarını değiştirmek için politikacıları ve mevcut yapıları değiştirmek gerekiyor. Bu çok zor. Amerikalılar onlarca yıldır güçlerinin mekanizmalarını inşa ettiler. Artık işler bir anda değişemez.

"SP": - Peki ya Avrupa Birliği'nde gördüğümüz protestolar?

Ağırlıklı olarak ekonomiktirler. Sıradan insanlar şöyle diyor: Almanya'da elektrik faturalarından memnun değiller, Fransa'da emeklilik yaşının yükselmesinden memnun değiller, İngiltere'de doktorlar düşük ücretler nedeniyle protesto ediyorlar vb. Yani, hemen hemen her yerde protestolar, artan maddi zorluklardan, ekonomik sorunlardan kaynaklanıyor. Ama bu henüz politik bir hareket değil. İnsanlar, durumu değiştirmek için mevcut iktidar sistemi üzerinde derinlemesine düşünmezler.

"SP": - Yani, "siyasi öz-tedavi" ile uğraşan sıradan Avrupalılar, sorunlarının gerçek nedenlerini anlamadan semptomları ortadan kaldırmaya mı çalışıyorlar?

Evet, semptomlara tepki verirler. Elbette vatandaşlar neler olup bittiğine dair değerlendirmelerini değiştiriyorlar. Ukrayna'dan gelen göçmenler, en azından politize olmuş mülteciler Bandera'ya sempati duymuyorlar, ruh halleri değişiyor, anti-faşist bir çağrışım kazanıyor. Parası olmasına rağmen para için üzülen insanlar hala bencil görünmek istemiyorlar. İnsanlar, çökmeye başlayan Zelenski rejiminin desteğinden rahatsız oluyor. Örneğin Polonyalılar şaşkın: Amerikalılar neden mültecilere 1.200 dolar ödüyor, işsizleri bitti mi?

"SP": - Savaş alanından, çatışmanın etkisi giderek Avrupa'daki diğer yaşam alanlarına yayılıyor. Enerji fiyatları fırladı, enflasyon yüksek, ekonomik toparlanma şüpheli. Ve sonra Amerika Birleşik Devletleri sözde IRA'yı, Enflasyon Düşürme Yasasını veya "Enflasyon Düşürme Yasasını" kabul etti. Adı enflasyonla ilgili ama aslında ABD, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, elektrikli araçlarını teşvik etmek için yaklaşık 370 milyar dolarlık yatırım sağlayacak. Yangını benzinle söndürdüler ama her şey Amerika'nın lehinde, Avrupa'nın aleyhine. AB bununla bir şekilde başa çıkacak gibi görünüyor mu?

- Sadece Emmanuel Macron, adını verecek başka kimse yok. "Evet, Washington'a gittim ve Joe Biden'ın ayakları dibinde sızlandım." Yapabileceği tek şey buydu. Amerikan başkanı sızlanmalara tepki göstermedi. Macron bir başarı duygusuyla eve döndü ve unutuldu. Görevini yerine getirdi; gitti ve çekingen bir şekilde şikayet etti. Fransız basını daha yüksek sesle tartıştı ama bu mücadelenin sonuydu.

Amerikalıların kendi sorunları var. Yüksek teknoloji endüstrilerinde işten çıkarmalar başladı, on binlerce insan işten çıkarıldı. Microsoft, 2022'de kârında %13'ten fazla düşüş bildirdi. İşler pek iyi gitmiyor. Büyük paralar harikalar yaratmadı. Amerikalılar mali düzenlemelerin yardımıyla yapısal sorunları çözemezler, işe yaramaz.

"SP": - Görünüşe göre, yavaş pişirilen kurbağa hakkındaki söze tam olarak uygun şekilde Batı yavaş yavaş durgunlaşacak...

- Avrupa Birliği'nin haşlanmış kurbağası ile uğraştığımızı düşünüyorum. Ve eğer böyle bir kurbağa olmak istemiyorlarsa, o zaman ABD'nin her türlü etkisinden kurtulmanın gerekli olduğunu anlamalılar. Bunu yapmak için gerçek bir iki partili sisteme ihtiyaçları var. Pek çok partisi var, farklı nüanslar, her türden muhafazakar, solcu, merkezci. Pek çok farklı isim var ama aslında sadece iki parti olmalı: ABD'nin hile ustası olduğu Amerikan yanlısı parti ve Rusya ile ittifak için kampanya yürüten, ABD'nin zararlı etkisinden kurtulan başka bir Rus yanlısı parti.

"SP": - Peki ya "Avrupa yanlısı" taraf tanım gereği olamıyorsa?

- Hayır yapamaz. Dahası, Avrupa ülkelerini kurtarmak, nüfusun yaşam standardını korumak için, Avrupa Birliği'ni ortadan kaldırmak, Rusya ile birlikte yeni bir yapı kurmak gerekiyor. Rusya'ya karşı olanlar zaten bir felakete sürüklendi. Ve böylece Avrupa, uluslararası hukuk ve Rus yasaları temelinde Rus kaynaklarına erişebilecek.

Rusya'ya karşı ilan edilmemiş savaşlarında kazananlar olarak değil, ekonomimizin yatırımcıları olarak Urallarda fabrikalar inşa etmelerine izin verin. Kazanan, bildiğiniz gibi, her şeyi ödül olarak alır. Bu bir Amerikan programı ve Avrupa Birliği'ndeki, örneğin Fransa'daki bazı analistler bunu kamusal alanda yüksek sesle dile getirmekten çekinmiyorlar bile. "Rus petrolünü ve gazını alacağız ve bizim için her şey yoluna girecek..." diyorlar.

Daha iyi olmayacak. Şimdi bir enerji ikilemi ile karşı karşıya kalan Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen enerji kaynaklarına bağımlı olma tuzağına düştü. Washington, Avrupa enerji krizinden en çok yararlanan taraf haline geldi. Eski Avrupa iki taraftan kemiriliyor: Batıdan “iyi Amerikalılar”, doğudan “kötü Ruslar” tarafından, ama sonuç aynı. Yani belki Amerikalılar o kadar iyi değil ve Ruslar en kötüsü değil mi?

Avrupa üretimi nereye gidiyor? ABD'ye. Avrupa, yeşil ekonomik avantajlar için rekabet gibi zorluklarla karşı karşıya kalırken sanayisizleşiyor. "Önce Amerika"... ABD için lezzetli dallar, Avrupa için acı kökler.

Küresel güç yapısı muazzam değişimlere uğradı ve Avrupa bu gerçeği göz ardı ederse, sonunda jeopolitikteki stratejik özerkliğini kaybedecek. Kaotik bir siyasi istikrarsızlık çağında kalkınmayı ve birliği sürdüremeyecek. Yoldaş He Zhigao, Avrupa'yı yorgunluk, iktidarsızlık ve savunmasızlığın beklediğini söylüyor.

Avrupa'da antibiyotik tedarikiyle ilgili sorunlar şimdiden başladı. Yetkililer acil durum önlemleri alıyor. Özellikle akut sorunlar, çocukların tedavisi için araçlarla ilgili sorundur. İspanya Sağlık Bakanlığı mesela... Ve AB tarımı kargaşa içinde. Polonya, Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, Ukrayna'dan yapılan ucuz tahıl ithalatı nedeniyle sorunlar yaşadı. Bu da tazminat isteyen çiftçilerini zorluyor.

Avrupa'nın politikası ABD'nin kuyruğuna girmektir. Uyanma ve nihayet ABD'nin önceki iki dünya savaşından yararlanan taraf olduğunu hatırlama zamanı. Bugün Rus nükleer caydırıcılığından korkuyorlar ve eğer "yabancılar korksun diye kendi insanlarını dövmezlerse", o zaman en azından onları yavaş yavaş boğuyorlar.

Kaynak: SvPressa

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara