Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ANALİZ: Apple zirveden neden düştü?

Microsoft, yatırımcıların yapay zeka destekli büyüme umutları sayesinde son zamanlarda rakibi Apple'ı geride bıraktı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-15 14:53:24

ANALİZ: Apple zirveden neden düştü?

Microsoft, Cuma günkü kapanışta Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli halka açık şirketi oldu.

Yazılım devinin hisse fiyatı, geçen yılın güçlü performansına dayanarak bu yıl şu ana kadar yükselişini sürdürürken, Apple bir dizi engelle karşılaştı.

Microsoft'un geçtiğimiz yıl bir dizi yapay zeka özelliğini agresif bir şekilde kullanıma sunması, Seattle merkezli dev şirketin yapay zeka patlamasından en iyi şekilde yararlanacağını ümit eden yatırımcılar tarafından ödüllendirildi.

Microsoft'un hisseleri hafta boyunca yüzde 3'ten fazla artış göstererek piyasa değerini 2,89 trilyon dolara çıkardı; bu sonuçla hisseleri neredeyse yüzde 3 düşüşle piyasa değeri 2,87 trilyon dolara gerileyen Apple, rakibinin gerisinde kaldı.

Microsoft, geçen hafta gün içi işlemlerde 2021'den bu yana ilk kez Apple'ı kısa süreliğine zirveye taşıdı ve oturumun ilerleyen saatlerinde birinciliği iPhone üreticisine bıraktı.

14 Aralık'ta piyasa değeri 3.081 trilyon dolara ulaşan Apple'ın hisseleri, 2023'ü yüzde 48 kazançla kapatmıştı. Ancak Microsoft aynı yıl için %57'lik bir artış kaydetti.

Bu ay ise şu ana kadar Apple'ın hisseleri, Microsoft'un yüzde 5'lik yükselişine karşılık biraz daha düşük işlem görüyor.

Bu durum, özellikle Çin pazarındaki iPhone satışlarındaki zayıflığa ilişkin endişeler nedeniyle, analistlerin Apple hisselerinin notunu düşürmesine yol açmasıyla ortaya çıktı.

Reuters'in aktardığına göre aracı kuruluş Redburn Atlantic, "Çin, Apple'ın önümüzdeki yıllardaki performansını olumsuz etkileyebilir" dedi.

Aracı kurumun analistleri müşterilere yönelik notunda, yeniden canlanan Huawei'den gelen rekabete ve Washington ile Pekin arasında kalan Apple'ın üzerindeki baskıyı artıran gerilimlere dikkat çekti.

Haber Ara