Dolar

32,3823

Euro

34,6713

Altın

2.412,66

Bist

10.131,80

Amerikan zulmü: 44 yıl haksız yere hapisten sonra özür!

1976'da beyaz bir kadına tecavüz iddiasıyla haksız yere hüküm giydikten sonra 44 yıl hapis cezasına çarptırılan ABD'li siyahi Ronnie Long, 25 milyon dolar tazminat almaya hak kazandı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-10 22:39:25

Amerikan zulmü: 44 yıl haksız yere hapisten sonra özür!

Şu anda 68 yaşında olan Long, Concord'un Cabarrus bölgesinde tamamen beyazlardan oluşan bir jüri tarafından, o dönem 54 yaşında olan Sarah Judson Bost adlı beyaz kadına 25 Nisan 1976 akşamı evinde bıçak zoruyla gasp ve tecavüz etmekten suçlu bulunup, iki kez ömür boyu hapis cezası almıştı. Long o sırada 21 yaşındaydı.

Ancak Long hiçbir zaman bu suç işlememişti. Ağustos 2020'de federal temyiz mahkemesi, haksız yargılamaya karşı tazminat alma çabası nedeniyle Long için yeni bir duruşma başlatılmasını emretti.

abd_5

Long'un başvurusuyla birlikte mahkumiyeti iptal edildi ve hapishaneden serbest bırakıldı.

Aynı yılın sonlarında Vali Roy Cooper, ona masum olduğu için tam bir af verdi.

NASIL CEZALANDIRILDI?

Duke Üniversitesi hukuk fakültesindeki haksız mahkumiyet bürosundan Long'un avukatları, Long'u tecavüz ve hırsızlıkla ilişkilendiren hiçbir fiziksel kanıt olmadığını, olay yerinden toplanan 40'tan fazla parmak izinin hiçbir zaman paylaşılmadığını ve Long'unkilerle eşleşmediğini söyledi.

Avukatlar ayrıca, polis şefi ve ilçe şerifinin, mahkeme celbi yayınlanmadan önce neredeyse tüm siyahi jüri üyelerini açıklanamaz bir şekilde listeden çıkardığını savundu.

Olay aydınlandıktan birkaç ay sonra, eyalet komisyonu Long'a 750.000 dolar para verdi. Bu, yasaya göre eyaletin haksız yere hapsetme mağdurlarına ödediği en yüksek tazminattı.

Daha sonra Raleigh'deki federal mahkemede başka bir tazminat davası açıldı ve Concord polis memurları kısmen "olağanüstü suiistimal" ile suçlandı. Bu girişim, onun haksız yere mahkum edilmesi ve medeni haklarının ihlal edilerek hapse atıldığı iddiasını güçlendirdi.

Anlaşma sonrası Concord yetkili makamları Long'a 22 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Avukatlarından yapılan açıklamaya göre Long, anlaşmanın bir parçası olarak, "Şehir polisinin Bay Long ve onun avukatlarından masumiyetini kanıtlayan delilleri saklanmasındaki" rolü nedeniyle Eyalet Polisi Bürosundan da 3 milyon dolar alacak.

TOPLAM 25 MİLYON DOLAR TAZMİNAT

AP ajansının aktardığına göre Concord şehir mahkemesinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bay Long'a, ailesine, arkadaşlarına ve toplumumuza büyük zarar veren geçmişteki yanlışlardan derin pişmanlık duyuyoruz. Bay Long ve ailesine onlardan alınan her şeyin tam olarak geri verilmesine yönelik herhangi bir tedbir sayılmasa da, bu anlaşma aracılığıyla geçmişteki yanlışları düzeltmek ve sorumluluk almak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz."

Toplam 25 milyon dolarlık olan tazminat akdi, Kuzey Carolina tarihindeki en büyük haksız mahkumiyet anlaşmasını temsil ediyor.

"ADALET BULDUK MU?.. HAYIR"

Long'un avukatları, yetkililerin açıklamasının müvekkilleri için son derece önemli olduğunu söyledi.

Davadaki avukatlardan biri olan Chris Olson, "Bu sonuç, Bay Long'un davasında meydana gelen adaletsizliğin büyüklüğünü gösteriyor ve özür açıklaması Bay Long'un teselli olması konusunda uzun bir yol kat ettiği anlamına geliyor" dedi.

Daily Mail'e göre Long'un ceza avukatı Jamie Lau, "Bu davada adaleti bulduk mu? Kesinlikle hayır. Hiçbir para Ronnie'nin kaybettiği şeyleri telafi edemez ama bu onun için ileriye doğru atılmış büyük bir adım." dedi.

Kaynak: FoxNews

 

Haber Ara