Dolar

32,3996

Euro

34,6214

Altın

2.392,38

Bist

10.045,74

Amerikan medyası şokta... Trump tekrar mı geliyor?

ABD eski başkanı Donald Trump'ın bir kaç yıl önce siyasete geri dönmesini imkansız bulan Amerikan medyası, onun ikinci defa seçilebileceğine ihtimal veren analizler yayımlamaya başladı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-14 16:22:35

Amerikan medyası şokta... Trump tekrar mı geliyor?

2024 ABD başkanlık seçimleriyle ilgili analizler arasında dikkat çekici olanı Financıal Times'ta yayımlandı...

2024 ABD seçimleri: Herhangi bir Cumhuriyetçi Trump'ı yenmeyi umut edebilir mi?

Trump, ABD'nin Iowa eyaletinin doğu kanadında yaklaşık 25.000 nüfuslu bir kasaba olan Clinton'da toplanan kalabalığa, "Savaş Iowa'da, burada başlıyor. Sizin yardımınızla ülkemizi geri getireceğiz; Amerika'yı cehennemden geri getireceğiz." dedi.

Iowa mitingleri, Cumhuriyetçi partinin 81 yaşındaki Demokrat başkan Joe Biden ile yüzleşecek rakibini seçme yolunda ilk adımı olacak.

Üç yıl önce Trump'ın aday olması bile imkansız görünüyordu. Tercih ettiği kongre adaylarından birçoğunun 2022 ara seçimlerinde yenilgiye uğratılmasının ardından, başarılı bir geri dönüş ihtimali daha da azaldı.

Ancak 77 yaşındaki eski başkan, Cumhuriyetçilerin adaylığını kazanmanın ezici favorisi. Her ne kadar Kasım seçimleri öncesinde genel seçim anketleri güvenilmez olsa da, Trump'ın kafa kafaya bir maçta Biden'a karşı ülke çapında çok dar bir avantajı var.

Süreç devam eder ve Trump adaylık mücadelesinden zaferle çıkarsa, bu durum Amerika'nın dünya çapındaki bazı en yakın müttefikleri arasında doğru derin bir tedirginliğe neden olacak.

Biden, Trump yönetiminin gitmesinin ardından Amerika'nın Avrupa'dan Hint-Pasifik'e kadar geleneksel ortaklarına olan bağlılığını yeniden inşa etmeye çalıştı. Bu bağlar bir kez daha tehlikeye girecek.

Dwight Eisenhower ve Adlai Stevenson'ın 1956'da üst üste ikinci kez karşı karşıya gelmesinden bu yana ilk kez Beyaz Saray için heyecan verici bir rövanş karşılaşması ihtimali, Biden'ın doğrudan Trump'a saldırmasına ve yarışı Amerikalıları kurtarmak için bir savaş olarak kullanmasına neden oldu.

Ancak Iowa'daki parti mitingleri ve 23 Ocak'ta yapılacak olan New Hampshire ön seçimleri, geçici de olsa başkanlık seçimine ilişkin geleneksel mantığı çoğu zaman tersine çevirebilir. Sürprizler yaratabilir, güçsüzleri ödüllendirebilir ve ivmeyi değiştirebilir.

Iowa'da müttefikleri, Trump'ın bu hafta büyük bir zafer kazanacağından son derece emin. Bu onun adaylık mücadelesinde rahat bir erken zafer elde etme yolunda ilerlemesini sağlayacak ve Temmuz ayında Milwaukee, Wisconsin'de yapılacak olan Cumhuriyetçiler kongresine doğru giden uzun süreli bir iç savaştan kaçınacaktır.

Bobby Kaufmann, "Sanırım pek çok insan şöyle diyor: 'Eğer bu daha iyi maaşlı bir işe, daha düşük fiyatlı benzine, daha iyi satın alma gücüne ve kapalı sınırlara sahip olabileceğim anlamına geliyorsa, Trump'ın kötü tweetlerini geri getirin'".

Pek çok Cumhuriyetçi anketör ve stratejist, partinin tabanının Trump'a tamamen hayran kaldığını söylüyor; özellikle de işçi sınıfından, kırsal kesimden ve onu tekrar desteklemekten çekinmeyen ve Beyaz Saray'a dönüş ihtimalinden enerji alan daha az eğitimli muhafazakarlar.

Bu sadakat, Trump'ın bir önceki yarışmanın sonuçlarını altüst etmeye yönelik başarısız çabalarına, görevden ayrıldığından bu yana kendisine karşı açılan 91 suç duyurusu dizisine ve siyasi düşmanlarına karşı kapsamlı intikam vaadi de dahil olmak üzere giderek otoriterleşen söylemine rağmen devam ediyor.

FiveThirtyEight ulusal anket ortalamasına göre Cumhuriyetçilerin yüzde 60,4'ü Trump'ı desteklerken, DeSantis'i destekleyenler yüzde 12,1 ve Haley'yi destekleyenler ise yüzde 11,7.

Iowa'da Trump'ın avantajı biraz daha dar: Ortabatı eyaletindeki Cumhuriyetçilerin yüzde 52,3'ü Trump'ı destekliyor. Haley yüzde 17,1 ile ikinci, DeSantis ise yüzde 15,7 ile üçüncü sırada yer alıyor. Haley veya DeSantis Pazartesi günü beklenenden daha iyi performans gösterseler bile Trump'ı tahttan indirmek için zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya kalacaklar.

ABD'lü ünlü anketçi Frank Luntz, "Ülke çapındaki liderliği çok büyük ve bu sadece sayısal değil, aynı zamanda yoğun. Trump seçmenleri oy vermek için sabırsızlanıyor. Böyle birini yenmek çok zor.” diyor.

Ön kampanyalarda yer alan ve adını vermek istemeyen kıdemli bir Cumhuriyetçi strateji uzmanı, "Sanırım 2023 yaz ortasından beri bu böyle. Çok fazla şeyin değiştiğini düşünmüyorum.” dedi.

Yurt içinde tarihçiler, ikinci bir Trump yönetiminin bildiğimiz ABD siyasi sisteminin hayatta kalması açısından doğuracağı sonuçlar hakkında şimdiden sert uyarılarda bulunuyorlar.

Southern Methodist Üniversitesi Başkanlık Tarihi Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olan Lindsay Chervinsky, “Trump'ın yaptığı tüm tehditleri uygulayabileceğini söylemiyorum. Ancak ikinci dönemin birincisinden çok farklı olacağına ve şimdiye kadar gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyeceğine şüphe yok. Normları ve emsalleri umursamayan, kanunları takip eden bir başkanın sistemi ortadan kaldırması için çok fazla alan var, bunu deneyeceğinden hiç şüphem yok." dedi.

Iowa'daki sonuç ne olursa olsun, New Hampshire'daki Cumhuriyetçiler devreye girip eski başkana karşı bir siper görevi görebilir.

Ilımlı Cumhuriyetçilerin çok fazla ve Evanjelik Hıristiyan seçmenlerin daha az olduğu New England eyaletinde Trump'ın farkı Iowa'ya göre çok daha dar ve bu da onun Haley tarafından mağlup edilebilmesini mümkün kılıyor.

Eski New Jersey valisi ve ateşli Trump eleştirmeni Chris Christie'nin Cumhuriyetçi yarıştan çekilmesi ve destekçilerinin çoğunun onun yoluna gitmesinin önünü açmasıyla şansı daha da arttı.

Ronald Reagan ve George HW Bush yönetimlerinde çalışmış, önde gelen muhafazakar Trump eleştirmenlerinden Bill Kristol, "Eğer üzülürseniz işler hızla değişebilir" diyor.

Geçmişte çeşitli başkanlık kampanyalarında çalışmış Cumhuriyetçi strateji uzmanı Mike Murphy, "New Hampshire, Trump için tehlikeli hale geldi. O kazanan, durdurulamayan sert adamdır.” dedi.

51 yaşında ve aynı zamanda Güney Carolina valisi olarak da görev yapan Haley, birçok açıdan Cumhuriyetçi partinin mali açıdan muhafazakar, iş dünyası dostu, uluslararası ticarete açık, dış politikada şahin ve Amerika kurumlarına bağlı geleneksel yapısını temsil ediyor.

Bazıları Haley'nin geleceği konusunda açıkça iyimser. Wall Street iflas avukatı ve Haley'i destekleyen Cumhuriyetçi bağışçı Eric Levine, "Iowa için iyi, New Hampshire için de harika hissediyorum. Trump durdurulabilir."

Haley, anketlerde kazandığı gibi, Wall Street'ten ve ABD iş dünyasından zengin Trump karşıtı Cumhuriyetçi bağışçıların yarışını finanse etmek için akın etmesiyle bağış toplamayı artırdı; bu da onun Iowa ve New Hampshire'ı adaylık reklamlarıyla kaplamasına imkan tanıdı.

Destekçileri, onun ulusal düzeyde hem Trump'tan hem de DeSantis'ten daha iyi performans göstereceğini ve Biden'a karşı başa baş bir maçta kazanacağını öne süren çeşitli anketlere işaret ediyor.

Cumhuriyetçi bağışçılar, milletvekilleri, eski yetkililer ve lobicilerden oluşan azalan bir kadro, partinin Trump'ın izolasyonculuğundan ve popülizminden kurtarılabileceğini ve George W Bush, oğul Bush ve Reagan'ın daha geleneksel Cumhuriyetçi politikalarının yeniden tesis edilebileceğini umuyordu.

Ancak Trump'ı saf dışı bırakma ve Cumhuriyetçi parti için yeni bir dönem başlatma çabaları şu ana kadar başarısız oldu. Bu da Haley gibi alternatif adayların kararlı bir şekilde ilerlemesini zorlaştırdı.

Bazıları, Kongre'deki Cumhuriyetçi milletvekillerinin, 6 Ocak saldırısının ardından siyasi açıdan en zayıf olduğu dönemde Trump'a sırt çevirme konusundaki isteksizliğini ve 2022 ara seçimlerindeki kötü performansı suçluyor.

Diğerleri ise zayıf ve etkisiz kampanya stratejilerini ve mesajlarını suçluyor. Christie hariç, aralarında DeSantis ve Haley'nin de bulunduğu Cumhuriyetçi başkan adaylarının çoğu, Trump'la tutarlı ve etkili bir şekilde yüzleşme konusunda uzun süre başarısız oldu.

Birçoğu, Trump'a alternatifin arkasında kararlı bir şekilde birleşmek için mücadele eden büyük parti bağışçılarına karşı çıkıyor.

Ancak bazıları bunun Demokratların hatası olduğunu söylüyor. New York, Atlanta, Washington ve Miami'deki savcılardan gelen çok sayıda iddianamenin ardından sağcı Amerika'nın geniş bir kesimi, yeni bir lider arama fırsatını kullanmak yerine Trump'ın savunmasına koştu. Öfkeleri, Colorado ve Maine'in Trump'ı 6 Ocak saldırısındaki rolü nedeniyle anayasal gerekçelerle ön seçimlerden çıkarmaya yönelik hamleleriyle daha da arttı.

Luntz, “Her şey Mar-a-Lago'nun ve belgelerin aranmasıyla başladı. Cumhuriyetçiler buna baktılar ve şöyle dediler: 'Tanrım, hükümet Donald Trump'a karşı bir silah olarak kullanılıyor'” diyor.

Iowa'daki kampanyanın son aşamasında Haley, Trump'a saldırırken marjinal olarak daha agresif davrandı. Bu hafta CNN'de DeSantis'e karşı yapılan bir tartışma sırasında, "Donald Trump olursa dört yıl daha kaos yaşanacak. 6 Ocak'ta yaşananların berbat bir gün olduğunu düşünüyorum ve Başkan Trump'ın bunun hesabını vermesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Ancak kendisini düzene çok yakın olmakla ve "küreselci" ve "korporatist" çıkarların esiri olmakla suçlayan Trump ve DeSantis'in saldırılarına dayanıp dayanamayacağı belli değil.

ABD başkanlık yarışlarında seçmenlerle odak grupları yürüten Trump karşıtı Cumhuriyetçi Sarah Longwell, "Seçmenler Trump'tan önce Cumhuriyetçi partiye geri dönmek istemedikleri konusunda çok net" diyor.

Capitol Hill'de bile Trump'ın Cumhuriyetçi milletvekilleri arasında artan destekçileri var ve Haley ya da DeSantis'e kıyasla çok daha fazla destek alıyor.

Bunlar arasında Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson, çoğunluk lideri Steve Scalise ve son olarak Wyoming'den Cumhuriyetçi senatör ve partinin Kongre üst meclisinin üçüncü en yüksek rütbeli üyesi olan John Barrasso yer alıyor.

9 Ocak'ta Fox News'e Trump'a desteğini açıklayan Barrasso, “Başkan Trump görevdeyken, hayatımızın çoğunda, en iyi ekonomiye sahiptik. Enerji bağımsızlığımız vardı. Düşmanlarımız bizden korkuyordu. Ve güvenli bir sınırımız vardı" demişti.

Luntz, "Sonucun ne olacağını biliyorlar ve onun iyi tarafında olmak istiyorlar. Hiçbir zaman Trump'tan daha büyük sopaya sahip bir başkan adayımız olmadı. Eğer onun ayaklarına kapanmazsanız, bir sonraki ön seçimde sizi yok edecek, bundan korkuyorlar.”

Kristol, bu yaklaşımı "pasiflik ve korkaklık" olarak nitelendirerek, daha oylama başlamadan önce eski cumhurbaşkanını yenme umutlarına gerçekten zarar verildiğini, "Bunun sadece Cumhuriyetçi ön seçmene her şeyin bittiği izlenimini verdiğini" söyledi.

Beyaz Saray'da ve Biden'ın yeniden seçim kampanyasında, Trump'ın Cumhuriyetçilere rahatça liderlik etmesi karışık duygular yaratıyor.

Biden ve Demokrat yetkililer, uzun süredir Trump'ın Kasım ayında kendilerine rakip olmasını bekliyorlar ve 2020'de olduğu gibi onu yenmek için doğru siyasi reçeteye sahip olduklarına inanıyorlar.

Öte yandan son genel seçim anketleri, Biden'ın düşük onay oranları ve ülkenin gidişatına ilişkin genel memnuniyetsizlikle birleşince, başkanın aynı kazanan koalisyonu yeniden yaratma kapasitesi konusunda Demokratlar arasında endişeyi tetikledi.

Biden'ın tarafı, ekonomik verilerin iyileştirilmesinin ve kürtaj kısıtlamalarına ilişkin süregelen öfkenin kararsız seçmenleri kazanmaya yardımcı olacağına inanıyor. Başkan, Trump'ın potansiyel geri dönüşünden kaynaklanabilecek Amerikan demokrasisine yönelik temel tehlikeyi vurgulayarak bitiş çizgisini geçebilir mi? Asıl mevzu bu.

Biden'ı destekleyen Demokrat bağışçı ve UBS Amerika eski başkanı Robert Wolf, “Demokrasinin tehlikede olduğu fikrinin gerçek olduğunu düşünüyorum. Bunun yankı bulacağını düşündüğüm bir seçim olacak" diyor.

Eski başkanın kendi söylemi yalnızca Biden'ın iddiasını güçlendirdi. Trump, mitinglerde ve sosyal medyada siyasi muhaliflerini "haşarat" olarak nitelendirdi, göçmenlerin ülkenin "kanını zehirlediğini" söyledi. 6 Ocak'ta hüküm giymiş isyancıları "rehine" olarak tanımladı. Ayrıca, oylamayı kaybetmesi halinde "kargaşa" tehdidinde bulunarak, bu yılki seçimlerle bağlantılı olarak daha fazla siyasi şiddetin habercisi oldu.

Biden, 5 Ocak'ta Pensilvanya'da yaptığı konuşmada, "Demokrasinin hâlâ Amerika'nın kutsal davası olup olmadığı çağımızın en acil sorusudur. 2024 seçimlerinin anlamı budur." dedi.

Bu arada, Trump'ın ikinci dönem için kampanyasını sürdürürken karşı karşıya kalacağı cezai davaların etkisi, yarışta büyük bir joker durum oluşturuyor. Bazı anketler, seçmenlerin, özellikle de bağımsız ve kararsız seçmenlerin, Trump'ın mahkemede suçlu bulunması halinde ondan yüz çevireceğini öne sürüyor.

Trump karşıtı Cumhuriyetçi Longwell, eski başkanın Iowa'da zafer kazansa bile Amerikan siyasetinde geniş katı sağcı tabanının ötesinde zehirli bir güç olmaya devam etmesi nedeniyle seçim gününe kadar Biden'ın üstünlük sağlayabileceğini düşünüyor.

Longwell, "İnsanlar artık Joe Biden'ın nesini sevmediklerini biliyor. Trump öne geçip merkeze döndüğünde Trump'ın neyden nefret ettiklerini hatırlayacaklar. Kararsız seçmenler arasında insanların yüzlerinde yarattığı içgüdüsel tepki çok güçlü.” dedi.

FT

Haber Ara