Dolar

32,4199

Euro

34,6728

Altın

2.395,31

Bist

10.045,74

Amerikan kartallarını öldürenlere tutuklama kararı

ABD'de federal yargıç, kel ve altın kartallar da dahil olmak üzere binlerce kuşu öldürme suçlamasıyla ilk duruşmaya gelmeyen Montanalı bir adam için tutuklama emri çıkardı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-10 11:14:52

Amerikan kartallarını öldürenlere tutuklama kararı

Geçen ay açıklanan büyük jüri iddianamesine göre, birlikte çalışan iki adam, Montana'daki Flathead Indian Reservation'da ve ülkenin başka yerlerinde 2015'ten bu yana altı yıllık bir süre içinde yaklaşık 3.600 kuşu öldürdü.

Sanıklar ayrıca, ABD yaban hayatı yetkilileri için uzun süredir devam eden bir sorun olan kartal parçalarını karaborsada satmakla da suçlandı.

Sulh Hakimi, hafta başı Missoula'daki ABD Bölge Mahkemesinde yapılması planlanan duruşmasına katılmaması üzerine mahkeme, 42 yaşındaki Simon Paul için tutuklama emri çıkardı.

Diğer suçlanan 48 yaşındaki sanık Travis John Branson ise suçlamaları kabul etmedi.

2_330

Nesli yok olma tehlikesinde sayılan Altın kartal...

İki sanık, kel ve altın kartalların yasa dışı ticaretiyle ilgili toplam 13, avlanmak ve yabani hayvan kaçakçılığı yasalarını ihlal etmekle suçlanıyor.

Olayın şebeke işi olduğunun ileri sürüldüğü savcılık iddianamesinde, sanıkların daha sonra kartal tüylerini, kuyruklarını, kanatlarını ve diğer parçalarını "önemli miktarda nakit" karşılığında satmak için komplo kurduğu belirtildi.

Sanıkların her biri beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Kartal kaçakçılığı yapanlar, ilk suçlarında bir yıla kadar, sonraki her suçlarında ise iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor.

Kel kartallar Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal sembolü olarak biliniyor.

Hem kel hem de altın kartallar Amerikan Kızılderilileri tarafından yaygın olarak kutsal kabul ediliyor. Amerikan yasaları, kartalları izinsiz öldürmesini, yaralanmasını veya rahatsız edilmesini ya da kartalların yuva veya yumurtalarının alınmasını yasaklıyor.

Kel kartallar, büyük ölçüde DDT nedeniyle geçen yüzyılda ABD'nin büyük bölümünde öldürüldü. Ancak daha sonra federal koruma altına alındı ve 2007'de federal nesli tükenmekte olan türler listesinden çıktı.

Daha az güvende görülen Altın kartalların ise yasa dışı avcılık, kurşun zehirlenmesi ve diğer sorunlar nedeniyle yok olmanın eşiğine geldiği belirtiliyor.

Kaynak: AP

Haber Ara