Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Almanya Savunma Bakanlığı'nın şifresi (1234) alay konusu oldu

Alman Savunma Bakanlığının kafaları karıştıran güvenlik tercihi, bir grup Alman subayının Rusya'nın Kırım Köprüsü'ne saldırıyla ilgili ortaya çıkan ses kayıtlarından sonra deşifre oldu.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-05 11:00:32

Almanya Savunma Bakanlığı'nın şifresi (1234) alay konusu oldu

Alman Savunma Bakanlığı, '1234' şifresinin ortaya çıkmasının ardından sızdırılan askeri iletişimlere ilişkin basın açıklamasını koruma altına aldı. Alman medyası "son derece utanç verici" güvenlik detayı nedeniyle bakanlıkla alay etti.

Savunma Bakanı Boris Pistorius'un yaptığı açıklama, Pazartesi günü bakanlığın internet sitesinde sesli olarak yayınlandı. Bakanlık, dosyayı barındıran bulut depolama hizmetine verilen bağlantıyla ziyaretçilere '1234' şifresini girerek kayda erişebileceklerini bildirdi.

"UTANÇ VERİCİ"

Dosya gizli olmasa da ve şifre kasten seçilmiş olsa da, Alman gazetesi Bild bu şifrenin kullanımıyla açıkça alay etti. Gazete Pazartesi günü şöyle yazdı:

"Rus casuslarının Bundeswehr'e (Alman ordusu) yönelik telefon dinleme operasyonundan sonra bu son derece utanç verici."

Geçtiğimiz Cuma günü Russian Today, Rus güvenlik yetkililerine dayanarak, Alman Hava Kuvvetleri'nden üst düzey general Ingo Gerhartz'ın da bulunduğu dört subay arasında geçen bir konuşmanın metnini ve ses kaydını yayınlamıştı.

WebEx video görüşmesi sırasında subayların, Alman yapımı Taurus füzelerinin Kırım Köprüsü'ne karşı potansiyel kullanımını tartışıp, böyle bir saldırıya karıştıklarının makul bir şekilde inkarını nasıl sürdürebileceklerini görüştükleri ortaya çıkmıştı. Görüşmede ayrıca, subaylara göre İngiltere'nin, Ukrayna silahlı kuvvetlerine verilen Storm Shadow seyir füzelerini işletmek üzere kendi askeri uzmanlarını Ukrayna'ya gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Alman parlamentosunun gözetim komitesi başkan yardımcısı Roderich Kiesewetter Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusların subayların farkına varmadan güvenli olmayan WebEx görüşmesine kolayca giriş yapabileceklerini söyledi.

Berlin Cumartesi günü kaydın gerçekliğini doğruladı. Bakan Pistorius ise, sızıntıya yol açan güvenlik açıklarına değinmedi. Bunun yerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i olayı Batı'ya karşı bir "bilgi savaşının" parçası olarak düzenlemekle suçladı.

Russian Today

Haber Ara