Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Almanya: Rus saldırısına karşı hazır olmalıyız

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Almanya'nın muhtemel bir Rus saldırısına karşılık vermeye hazır olması gerektiği konusunda uyardı.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-23 13:32:20

Almanya: Rus saldırısına karşı hazır olmalıyız

Pistorius, böyle bir senaryoya hazırlanmak için Almanya ve NATO müttefiklerinin askeri yeteneklerini güçlendirmeye kararlı olmaları gerektiğini söyledi.

Alman televizyonu ZDF'ye verdiği röportajda konuşan Pistorius, Almanya'nın şu anda doğrudan bir saldırı tehdidi altında olmasa da ülkenin buna hazırlıklı olmak için elinden geleni yapması gerektiğine dikkat çekti.

Pistorius, "ne zaman gerçekleşeceğini ve gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilmediğiniz bir saldırıya hazır olmak istiyorsanız, bu durum, kendinizi silahlandırmanız gerektiği anlamına gelir. Şu anda NATO'daki müttefiklerimizle birlikte yaptığımız da bu..." diye konuştu.

Pistorius, potansiyel bir rakibe karşılık verilebileceğini göstermek "caydırıcılığın, saldırgana karşı en başından itibaren kendini konumlandırmanın tek etkili yolu olduğunu" söyledi.

Savunma Bakanı, böyle bir duruşa ulaşmak için Almanya'nın "inandırıcı bir caydırıcılığa" sahip olması ve "bize dayatılan bir savaşı yürütebilmesi" gerektiğini belirtti.

LİTVANYA TUGAYI

Rusya'nın Baltık ülkelerine saldırabileceği olası bir senaryo hakkında yorum yapan Pistorius, Berlin'in özellikle bu endişeleri gidermek için "Litvanya Tugayı"nı kurduğunu belirtti.

Yaklaşık 4.800 askerden oluşan birliğin 2027 yılına kadar hazır olması bekleniyor. Birlik, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yurtdışında kalıcı olarak görev yapan ilk Alman kuvveti olacak.

Pistorius, Ukrayna krizinin ortasında Rusya'nın tam kapsamlı bir saldırıya hazır olmasının en az birkaç yıl alacağını ve Batılı ülkelerin bu zamanı kendilerini yoğun şekilde silahlandırmak için kullanmaları gerektiğini öne sürdü.

Alman tabloid gazetesi Bild, Ocak ayı başlarında, gizli bir belgeye dayanarak, Almanya'nın Ukrayna'daki büyük zaferlerin ardından Rusya'nın 2025 ortasında NATO'ya "açık saldırı" başlatacağı bir senaryoya hazırlandığını yazmıştı.

Moskova ise bu tahmin hakkında "fal bakmak" şeklinde alay eden bir açıklamada bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın NATO'ya saldırabileceği yönündeki iddiaları "tamamen saçmalık" olarak nitelendirip reddetti.

Putin, Moskova'nın bunda "hiçbir jeopolitik, ekonomik veya askeri çıkarı olmadığını" savundu.

Kremlin, onlarca yıldır ABD liderliğindeki askeri bloğun Rusya sınırlarına doğru genişlemesine ilişkin endişelerini dile getiriyor ve bunu varoluşsal bir tehdit olarak görüyor.

RT

Haber Ara