Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Almanların evlerini sığınağa çevirme planı

Alman Bild gazetesinin Savunma Bakanlığı'na ait bir taslak belgeye dayandırdığı haberine göre, Avrupa'da büyük bir savaş çıkması durumunda Almanların evlerini sığınağa çevirmelerinin bekleneceği bildirildi.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-28 13:53:46

Almanların evlerini sığınağa çevirme planı

Habere göre bakanlık, gizli 'Operasyon Planı' (OPLAN) üzerindeki çalışmayı Nisan ayına kadar tamamlamaya hazırlanıyor.

Taslak, Almanya'yı aktif bir cephe hattına sahip bir devletten ziyade, silah ve teçhizatın teslimi için hayati önem taşıyan bir "geçiş ülkesi" olarak öngörüyor.

Gazete, bu nedenle askerlerin önemli otoyolların, tren istasyonlarının ve limanların güvenliğinin sağlanmasıyla görevlendirileceğini kaydetti.

Aynı zamanda hükümet, enerji santrallerinin korunması da dahil olmak üzere genellikle orduya ve polise verilen bazı görevlerin yerine getirilmesi için sivillere güvenmek zorunda kalacak.

Almanya'da yalnızca 579 aktif sığınak bulunduğundan, planın vatandaşların bodrum ve garaj gibi yerlerde kendi sığınaklarını kurmasını öngördüğü bildiriliyor.

Bild ayrıca, Federal Sivil Koruma ve Afet Yardım Dairesi başkanı Ralph Tiesler'in, yeni barınaklar inşa etmenin zaman kısıtlaması nedeniyle "artık mümkün olmadığını" söylediğini aktardı.

Almanya, Rusya-Ukrayna çatışmasından kaynaklanan tehditleri öne sürerek ordusunu güçlendirmenin yollarını arıyor. Hükümet, ordunun asker sayısını 2031 yılına kadar 183.000 askerden 203.000'e çıkarmayı hedeflediğini belirledi.

Savunma Bakanı Boris Pistorius bu ay Rusya'nın "beş ila sekiz yıl içinde" bir NATO ülkesine saldırabileceğini iddia etmişti. Daha sonra Bild'e konuşan bakan, yorumunu değiştirdi:

"Şu anda Rusya'nın NATO topraklarına veya herhangi bir NATO ortak ülkesine saldırı tehlikesi görmüyorum."

Haber Ara