Dolar

32,2483

Euro

34,7628

Altın

2.410,10

Bist

10.267,09

Alman Der Spiegel dergisinde yalan haber skandalı

Alman Der Spiegel dergisi muhabirinin yıllardır sahte haberler yaptığı ve yayınladığı ortaya çıktı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-20 11:53:07

Alman Der Spiegel dergisinde yalan haber skandalı

TİMETÜRK ÇEVİRİ

Almanya'nın saygın haftalık haber dergilerinden Der Spiegel ödüllü muhabirlerinden birinin yıllardır sahte haberler yaptığını duyurarak medya dünyasını şok etti.

Spiegel tarafından diğer yayın organlarının da etkilenmiş olabileceği uyarısı yapılarak, Claas Relotius'in “hikayeler uygurduğu ve kahramanlar yarattığı” ifade edildi. Relotius'un son yazdığı 60 makaleden en az 14'ünün bu şekilde olduğu belirtilirken derginin hem internet hem de yazılı kısımda yer aldığı belirtildi.

33 yaşındaki muhabir suçlamaları kabul ederek istifa etti. Yedi yıldır dergi için çalışan Relotius araştırmacı gazteecilik alanında, CNN'in 2014 yılı yılın gazetecisi ödülü dahil bir ödül kazanmış bir isim.

Relotius, Aralık ayının başında ise genç Suriyeli bir çocuğun hikayesi üzerinden “Yılın Alman Gazetecisi” ödülüne de layık görülmüştü.

Olay ise muhabirin iş arkadaşı olan başka bir gazetecinin, Relotius'un Amerika-Meksika sınırına dair haberinde bazı ayrıntılardan şüphelenmesi sonucu ortaya çıktı. Gazeteci, Relotius'un haberinde kaynak gösterdiği ve uzun görüşmelere yer verdiği iki kişiye de ulaşarak aslında bu kişilerin Der Spiegel muhabiriyle hiç görüşmediklerini tespit etti.

Relotius'un aynı zamanda “Meksikalıları Dışarıda Tutun” şeklinde elle yazılmış bir işaret gördüğünü söylediği ve bunun da doğru olmadığı belirtildi.

Diğer uydurma hikayelerin ise Guantanamo Körfezi'nde Yemenli bir mahkuma ve NFL yıldızı Colin Kaepernick'e ait olduğu aktarıldı.

Konuya dair uzunca bir makale yazılan Spiegel dergisinde, bu durumun ortaya çıkmasıyla şok olduklarını belirten yetkililer hem okuyuculardan hem de haberlere konu olan ancak dahli bulunmayan kaynaklardan ve kişilerden özür dilediler.

Hamburg merkezli dergi araştırmacı gazetecilik örnekleriyle öne çıkan bir yayın ve sahte haber skandalının ortaya çıkışını “Spiegel'in 70 yıllık tarihinde en düşük nokta” olarak tanımladı.

Öte yandan Relotius da yaptıkları nedeniyle pişmanlık duyduğunu ve çok utandığını söyledi. “Hastayım ve yardıma ihtiyacım var” dediği aktarıldı.

Kaynak: Free Malaysia Today

Haber Ara