Dolar

32,4047

Euro

34,5737

Altın

2.382,16

Bist

10.045,74

ABD neden emperyalist emellerine yetecek kadar asker bulamıyor?

Amerikan ordusu asker alımında kritik bir düşüş ve dünyaya hakim olma çabasında çok zayıf yayılma riskiyle karşı karşıya...

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-10 12:56:25

ABD neden emperyalist emellerine yetecek kadar asker bulamıyor?

2024 ABD Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın (NDAA) asker sayısında artış sağlayacağı düşünülürken, küçültülmüş bir gücün Amerika'nın düşmanlarına ne tür mesajlar göndereceğinden korkan üst düzey komutanlar için tam tersi gerçekleşti.

İkinci Dünya Savaşı öncesinden bu yana ABD bu kadar küçük bir askeri güce sahip olmamış, yine İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD ordusu dünya çapında bu kadar zayıf bir şekilde yayılmamıştı.

ABD ordusundaki personel kesintilerinin en büyüğü yapıldı. Ulusal savunma bütçesi, üç yılda 40.000 (%8,4) azalarak yalnızca 445.000 muvazzaf askerden oluşan bir kuvvetle yetinildi.

Bu arada, kara kuvvetleri 2021 mali yılından itibaren yüzde 4,9'luk bir düşüşle 8.900 muvazzaf asker kaybetmeye hazırlanırken, Hava Kuvvetleri yüzde 4'lük bir düşüşle 13.475 havacı kaybına hazırlanıyor. Son olarak, donanmanın yüzde 2,9 düşüşle 10.000 daha az denizciye sahip olması planlanıyor.

Toplamda, silahlı kuvvetlerdeki muvazzaf askerlerin sayısı 2024 mali yılında 1.284.500'e düşecek.
Bu, son üç yılda neredeyse 64.000 askerlik bir düşüş anlamına geliyor.

ABD'nin "düşman" olarak algıladığı Rusya ve Çin'in ise sırasıyla 1,15 milyon ve 2,35 milyon aktif görevli askeri bulunuyor.

Birlik gücündeki bu kadar hızlı bir düşüş, her ülke için, özellikle de ciddi emperyalist emelleri olan bir ülke için büyük zorluklar anlamına geliyor.

Askere alımlarda sorun fon eksikliğinden kaynaklanmıyor gibi görünüyor. Geçen ay kabul edilen savunma politikası yasa tasarısı, savunma programlarına dudak uçuklatan 886 milyar dolar sağlıyor; buna asker maaşlarında son 20 yılın en büyük artışı olan yüzde 5,2'lik bir artış da dahil.

YASADIŞI GÖÇMENLERİ ASKERE ALMA TEKLİFİ

Daha fazla para vaadine rağmen, yakın geleceğe yönelik askere alma beklentileri o kadar kasvetli görünüyor ki, milletvekilleri ve askeri liderler, çoğu zaman aralarında terörist ve çete üyelerinin olduğu iddia edilen yasadışı göçmenlerin geçici olarak görev almalarına izin verme fikrini bile ortaya attılar.

Geçen ay Demokrat Senatör Dick Durbin, "Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinde işe alım rakamlarının ne olduğunu biliyor musunuz? Askeri güçlerimize katılacak kadar insan bulamıyoruz. Bu ülkeye hizmet etmek ve hayatlarını riske atmak isteyen belgesiz kişiler var. Onlara bir şans vermeli miyiz? Bence yapmalıyız.” dedi.

Demokrat Durbin'in mevcut soruna getirdiği "çözüm" şu soruyu rahatlıkla göz ardı ediyor:

İlk etapta ABD'deki askere alım havuzuna ne oldu? Önceki zamanlarla karşılaştırıldığında neden bu kadar çok genç erkek ve kadın profesyonel bir askerin hayatından uzak durmaya karar verdi? Bunun ABD ordusuna olan güvenin son yirmi yılın en düşük seviyelerine düşmesiyle bir ilgisi var mı? Genç erkekler ve kadınlar, ABD ordusunun gerçek doğasının, olası saldırganlara karşı 'vatanı savunmak' değil, emperyalist zihniyetiyle tüm dünyaya hükmetmek olduğu sonucuna mı vardılar?

Ayrıca endişe verici oranlarda obezite, uyuşturucu kullanımı ve zihinsel sağlık sorunlarıyla boğuşan Amerika'nın gençliğinin zihinsel ve fiziksel sağlığıyla ilgili sorular da var. Bu sorunlar, tüm toplumsal dokusunda çözülme sürecinde yaşanan bir milletteki belirtilerdir.

SORUNUN KAYNAĞI

Jeopolitik analist ve eski ABD Deniz Piyadesi Brian Berletic, "Sorun Amerikan toplumunda ya da daha doğrusu onun yokluğunda yatıyor. Amerikalılar, aile değerlerinin, iş ahlakının ve sosyal uyumun genel olarak çözülmesinden muzdarip. Ayrıca Amerika'nın mesleki eğitim de dahil olmak üzere eğitim sisteminde bir çöküş var ve bu da ekonomik ve askeri faaliyetler için nitelikli aday sıkıntısı yaratıyor.”

Aslına bakılırsa, Washington'un küresel askeri imtiyaz imparatorluğunun bir kısmını kapatması (ABD'nin dünya çapında 80 ülkede yaklaşık 750 askeri üssü bulunmaktadır), dağılan iç şehirlerini canlandırmak için ek fonları serbest bırakması ve halkını eğitmek için çok daha faydalı görünecektir. Sonuçta hiçbir ordu tek başına makinelerle ilerleyemez; karar alma sürecinde sağlıklı, iyi eğitimli profesyonellere ihtiyacı var.

Bu, devlet okullarının çocuklara ülkelerinden nefret etmeyi öğrettiği bir dönemde vatanseverlik sorununu gündeme getiriyor. Bu gençlerin vatanlarını savunmak için rahat, hareketsiz yaşam tarzlarından fedakarlık etmeleri beklenebilir mi?
Instagram, TikTok ve Facebook'un benlik takıntılı dünyasına hızlı bir göz atmak, ulusun dikkatinin nereye odaklandığını gösteriyor ve bu, umut için tek bir neden vermiyor.

Her şey dikkate alındığında, eğer Washington dış politikasını daha savunmacı bir duruşa göre yeniden ayarlarsa, ABD ve dünya çok daha güvenli bir yer olacaktır.

Bir yandan askerlerin bir kısmını eve getirerek küresel gerilimi düşürebilir, bir yandan da içeride çok ihtiyaç duyulan ulusal canlandırma programı için fonları serbest bırakabilir.

Bu, küresel bir çatışmanın (muhtemelen Rusya ya da Çin veya her ikisiyle birlikte) giderek daha muhtemel göründüğü bir dönemde, askeri maceracılığı frenleyecek, çok ihtiyaç duyulan 'izolasyoncu' dış politika için gerekli askerleri sağlayacaktır. Bunun yerine ABD her zaman militarist emperyalizmi tercih ederse, geçmişin imparatorlukları gibi bu da onun nihai çöküşü olacaktır.

RT

Robert Bridge, ABD'li gazeteci-yazar

Bu makaledeki fikirler yazarına aittir, TİMETURK'ün editoryal politikasını yansıtmayabilir

Haber Ara