Dolar

32,5034

Euro

34,8500

Altın

2.434,18

Bist

10.082,77

ABD: NATO üyelerinden 12 ülke hala para ödemedi

Üye ülkelerin GSYİH'nın % 2'sinin hedef olarak belirlenmesinin üzerinden on yıl geçmesine rağmen ittifakın 12 üyesine denk gelen üçte birinin henüz bu hedefe ulaşmadığı açıklandı.

3 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-09 17:47:17

ABD: NATO üyelerinden 12 ülke hala para ödemedi

Amerika'nın NATO büyükelçisi Julianne Smith dün yaptığı açıklamada, 12 NATO ülkesinin GSYİH'lerinin yüzde 2'sini savunmaya harcama sözünü henüz yerine getirmediğini söyledi.

ABD liderliğindeki NATO, Kiev'deki Batı destekli saldırının Donbass krizini tetiklemesinin ardından 2014 yılında yüzde iki hedef belirledi. Buna göre tüm üyelerin on yıl içinde “yük paylaşımı” kriterini yerine getirmesi gerekiyordu.

Elçi Smith, Washington DC'deki Georgetown Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Şu anda %2 taahhüdünü yerine getiren 20 müttefikimiz var; 20 müttefik. Bu, on yılda önemli bir artış. Elbette 32'nin tamamının olmasını istiyoruz ve oraya ulaşana kadar zorlamaya devam edeceğiz." dedi.

HEDEFİN GERİSİNDE KALAN ÜLKELER

Georgetown Güvenlik Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen '75'te NATO: Yeni Bir Rota Belirlemek mi?' konferans etkinliğinin açılış konuşmacısı olan Smith, 12 ülkeyi işaret etti.

Bu yılın Şubat ayı itibarıyla, 2023 askeri harcamalarına ilişkin tahminler hâlâ yalnızca 11 üye ülkenin yüzde 2 hedefine ulaştığını, Fransa, Hollanda, Norveç, Danimarka, İtalya, Kanada, Türkiye ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu 18 ülkenin hâlâ yetersiz kaldığını gösteriyor. İzlanda'nın gerçek bir ordusu yokken, sırasıyla geçen Nisan ve geçen ay katılan Finlandiya ve İsveç tahminlere dahil edilmedi.

Polonya geçen yıl gayri safi yurt içi hasılasının %3,9'unu orduya harcadı; bu, tüm blok üyeleri arasında en yüksek rakamdı. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda geçtiğimiz günlerde, %2'nin "artık yeterli olmadığını" öne sürerek minimum harcama eşiğinin %3'e yükseltilmesini önerdi.

ABD ise GSYİH'sının % 3,49'uyla ikinci sırada yer aldı. Ancak kesin olmayan rakamlar açısından askeri bütçesi diğer tüm blok üyelerinin toplamının iki katından fazla olarak 860 milyar dolar kaydedildi.

Smith, Georgetown'da yaptığı konuşmada NATO'nun Ukrayna örneğinde “yük paylaşımında” başarılı olduğunu savunurken, ABD'nin Kiev'e yaklaşık 75 milyar dolar askeri yardım sağladığını, bloğun Avrupalı ​​üyelerinin ise yaklaşık 110 milyar dolar katkıda bulunduğunu belirtti.

ABD elçisi ayrıca, NATO'nun Avrupa'da Rusya'ya karşı çıkmaya yöneldiğine dikkat çekerek son iki yılın “dönüştürücü” olduğunu savundu. Aynı zamanda bloğun güvenlik stratejisini Çin'i potansiyel bir tehdit olarak görecek ve buna karşı koymak için "Hint-Pasifik'teki ortaklara" ulaşacak şekilde güncellediğini belirtti.

RussianToday

Haber Ara