Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

ABD'den İsrail'e İran baskısı

ABD medyasından New York Times gazetesi, Binyamin Netanyahu'nun Washington müdahale etmeden Tahran yakınlarındaki askeri tesisleri yok etmek istediğini ancak ABD yönetiminin buna engel olduğunu iddia etti.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-22 21:39:48

ABD'den İsrail'e İran baskısı

New York Times'ın bugünkü haberine göre, Tahran'ın geçen hafta İsrail'e bir insansız hava aracı ve füze saldırısı başlatmasının ardından İsrail yönetimi "İran'a karşı çok daha kapsamlı bir karşı saldırı" planladılar, ancak ABD ve müttefikleri tarafından operasyonu durdurması için baskı yapıldı.

Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer ve ismi açıklanmayan İsrailli kaynaklara göre İsrail, Cuma günü bir grup İHA ve havadan fırlatılan füzelerle İran'ı hedef aldı. Batılı yetkililer İsrail füzesinin İran hava üssünü vurduğuna inanırken, Tahran yalnızca küçük quadcopter drone'larla saldırıya uğradığını kabul etti ve Dışişleri Bakanı Hüsetin Amir Abdullahiyan, uçağı kolayca düşürülebilen "çocuk oyuncakları" olarak tanımladı.

İsmi açıklanmayan İsrailli yetkililer, İsrail'in başlangıçta Tahran yakınları da dahil olmak üzere ülke çapındaki askeri tesisleri hedef alan çok daha geniş bir saldırı dalgası planladığını söyledi. Ancak yetkililer, ABD, İngiltere ve Almanya'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya "uyumlu diplomatik baskı" uyguladığını ve onu daha sınırlı bir misilleme ile yetinmeye zorladığını söyledi.

New York Times'ın haberine göre, böyle bir yanıt "önemli bir hasarı önleyerek gerilimi tırmanma ihtimalini azalttı."
İsrail ordusu haber hakkında yorum yapmadı.

İsrail ile İran arasındaki gerilimin son turu, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu vurduğu iddia edilen hava saldırısıyla 1 Nisan'da başladı. Saldırıda aralarında iki yüksek rütbeli generalin de bulunduğu İslam Devrim Muhafızları (IRGC) Kudüs Gücü'ne bağlı 7 subay öldürüldü.

Tahran misilleme yapacağı uyarısında bulundu ve iki hafta sonra İsrail'e çok sayıda füze ve kamikaze İHA'ları gönderdi. İran'ın gönderdiği İHA'ların çoğu durduruldu, ancak 300'den fazla İHA'nın vurulmasıyla etkisiz hale getirildi ve hedefine ulaşan bazı füzeler İsrail hava üssüne kısmen zarar verdi.

New York Times'ın geçen hafta bildirdiğine göre, Netanyahu başlangıçta acil misilleme saldırıları planladı, ancak ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında bundan vazgeçildi. Hem geçen haftaki hem de bugünkü haberde İsrailli ve Amerikalı yetkililer, Washington'un İsrail'in İran'ı artan misillemeleri için kışkırtmaktan kaçınmasını istediğini vurguladılar.

Russian Today

Haber Ara