Dolar

32,5553

Euro

34,6820

Altın

2.420,56

Bist

9.645,02

ABD’den F-16 mektubu! ‘Türkiye'ye ihtiyacımız var’

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre'ye gönderdiği mektupta, Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağına ve NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını açıkladı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-04-06 23:53:32

ABD’den F-16 mektubu! ‘Türkiye'ye ihtiyacımız var’

Türkiye, Ekim ayında ABD'den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 avcı uçağı ve mevcut savaş uçakları için 80'e yakın modernizasyon kiti satın almak için talepte bulundu.

Washington, şu ana kadar standart silah satış sürecinden geçmesi gerektiğini söyleyerek satışla ilgili herhangi bir görüş belirtmekten kaçındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre'ye Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağına ve NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını açıklayan bir mektup gönderdi.

"Türkiye bölgede kötü niyetli etkilere karşı önemli bir caydırıcı"

Mektupta, iki ülke arasındaki ilişkilerin gergin olduğu kabul edilirken, Türkiye'nin Ukrayna'ya desteğine ve "bölgede kötü niyetli etkilere karşı önemli bir caydırıcı güç" olmasına değinildi.

Mektup, satış için herhangi bir güvence veya zaman çizelgesi sunmazken, Ankara'nın Rus S-400 sistemlerini satın almasının ardından Washington'ın cezai eylemlerinin (Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılması) "ödenen önemli bir bedel" olduğu vurgulanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre'ye gönderdiği mektupta F-16 satışı için yeşil ışık yaktı. Mektup, Türkiye ile ABD ilişkilerinde yeni adımları beraberinde getirir mi? Prof. Dr. Ferhat Pirinççi TRT Haber'de değerlendirdi.

"Sahadaki gelişmeler ABD'nin Türkiye'ye yönelik ihtiyacını artırdı. Biden yönetiminin Türkiye'ye yönelik duyarsız tavrı değişti. Bu mektup Amerikan yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına olumlu baktığının bir işareti. Bunun iyimser bir başlangıç olduğunu söyleyebilirim."

Reuters, TRTHaber

Haber Ara