Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ABD Avrupa'yı yamyama çevirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in baş ekonomi danışmanı Maksim Oreshkin'e göre, ABD'nin Rusya'ya yaptırım uygulama konusundaki ısrarı AB ekonomisinde ciddi gerilemeye neden oldu.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-26 17:52:40

ABD Avrupa'yı yamyama çevirdi

Expert dergisine verdiği röportajda Oreshkin, geçen yılın Şubat ayından bu yana uygulanan yaptırımların AB'nin hem enerji güvenliğini hem de önemli bir ihracat pazarını kaybetmesine neden olduğunu söyledi.

Oreshkin, bloğun dış politika sorumlusu Josep Borrell tarafından ana hatlarıyla belirtilen, AB'nin ekonomik refahının altında yatan temel faktörlere dikkat çekti.

Bunlar arasında Rusya'dan enerji kaynaklarının kolay elde edilmesi, Çin'de ucuz üretimin kullanılması ve Rus-Çin pazarlarına erişim yer alıyor.

ABD AVRUPA'YI YAMYAMLAŞTIRDI

Oreshkin, "Bu faktörlerin kademeli olarak kaybedilmesi, AB ekonomisini uzun vadeli durgunluğa doğru sürüklüyor. Çünkü Avrupalı ​​üreticiler artık ne ihracat pazarına ne de beş ila on yıl önce sahip oldukları teknoloji avantajlarına sahipler." dedi.

Oreshkin, ABD'yi Avrupalı ​​ortaklarını yamyamlaştırmak, Avrupa'da kimya, otomotiv ve diğer endüstrileri öldürmekle suçlayarak, bunun Batı'nın ve onun ekonomik modelinin daha geniş çapta bozulmasına yol açtığını vurguladı.

Baş danışman, "Küresel kuzey ekonomileri (ABD, Japonya, AB) yavaş yavaş statülerini ve önemlerini kaybediyor. Küresel Kuzey'deki ülkelerin kademeli olarak zayıflaması, Doğu ve Güney'deki ülkelerin büyümesi, küresel ekonominin manzarasını daha da şekillendirecek." tahmininde bulundu.

Oreshkin, Çin'in şimdiden önde gelen küresel ekonomik güç haline geldiğini, Rusya'nın ise artık Avrupa'nın en büyük ekonomisi olduğunu ve "dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olarak Japonya'nın yerini alma yolunda ilerlediğini" kaydetti.

Başdanışmana göre, dünyanın önde gelen ekonomik oyuncuları, kalkınma stratejilerini önümüzdeki yıllarda Asya ve Afrika'da büyüyen pazarlara odaklayacak, özellikle enerji alanında Rusya'nın gelişmesi de aynı yönde ilerleyecek.

Oreshkin şöyle devam etti:

“Ekonomik büyüme (Asya ve Afrika'da) ne kadar güçlü olursa, enerji tüketim seviyeleri de o kadar yüksek olacak ve enerji piyasaları da o kadar iyi hissedecek… Rusya için temel görev, yaptıklarımızın en verimli üreticileri olarak kalmaktır, buna enerji de dahildir. Maliyetlerimizin daha düşük olması, daha verimli üretim yapmamız lazım, o zaman enerji piyasalarında meydana gelecek değişimler bizi daha az etkileyecektir.”

Russian Today

Haber Ara