Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

AB'de derin çatlak; Borrell'den 'orduya gerek yok' çıkışı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin güvenliğini sağlamak için 27 üyenin tamamının birlikte çalışmasının daha önemli olduğu konusunda ısrar etti.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-06 18:05:06

AB'de derin çatlak; Borrell'den 'orduya gerek yok' çıkışı

Dış Politika Şefi Josep Borrell, Politico sitesine yaptığı açıklamada, AB üye ülkelerinin blok çapında bir ordu oluşturmak yerine birlikte çalışmaya ve 27 ulusal ordu arasındaki işbirliğini artırmaya öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

Bugün yayınlanan röportajda Borrell, "savunmanın üye devletlerin yetkisinde olduğu" konusunda ısrar ederek, meselenin "bir AB ordusuna sahip olmakla ilgili olmadığını", AB'nin tüm ordularının "birlikte daha iyi çalışabilmesi" gerektiğini vurguladı.

Üye devletlerin kendilerini savunmak veya en yakın ortaklarını desteklemek için bile yeterli mühimmat üretemedikleri bir dönemde "Avrupa ordusuna çağrı yapmanın mantıklı olmadığını" öne süren Alman milletvekili Hannah Neumann da Borrell'i destekledi.

Her iki açıklamada da, Avrupa Komisyonu'nun dün Avrupa'nın savunma sanayisini iyileştirmeye yönelik stratejisini sunarak üye devletler arasında silah tedarikinin kolaylaştırılması ve ABD savunma sanayine bağımlılığın azaltılması yönünde çağrıda bulunmasının ardından geldi.

Borrell, "artan talep nedeniyle AB ithalata daha fazla yönelmek zorunda kaldı, ancak bunu işbirlikçi bir şekilde yapması gerekiyor" dedi.

"Parçalanmanın işbirliğiyle ele alınması gerekiyor" diyen Borrell, yeni komisyonun stratejisinin savunma yeteneklerinin ve Avrupa'nın ortak çıkarına yönelik projelerin ortak satın alımını teşvik edeceğini öne sürdü.

Bu arada Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, Ukrayna ihtilafının ilk 16 ayında savunma satın alımlarına 108 milyar doların üzerinde harcama yapıldığını, ancak bu miktarın yaklaşık %80'inin AB dışından, ağırlıklı olarak ABD'den alındığını açıkladı. Vestager, "Eğer böyle giderse, bu artık sürdürülebilir değil" dedi.

AB'de Washington'un stratejik konulardaki güvenilirliğine ilişkin endişeler, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD'nin NATO'ya yönelik askeri harcama taahhütlerini yerine getirmeyi reddeden Avrupalı ​​müttefiklerini savunmasının beklenmemesi gerektiğini öne süren yorumları ışığında son zamanlarda daha da arttı.

Trump ayrıca NATO üyelerinin geri kalanının da Ukrayna'ya en azından ABD'nin şimdiye kadar yaptığı kadar yardım göndermesi gerektiği konusunda ısrar etti.

Başkan Joe Biden, bu yıl yapılacak seçimlerde muhtemel rakibinin yaptığı açıklamaları eleştirerek, Trump'ın NATO hakkındaki yorumlarını "kesinlikle tuhaf" olarak nitelendirdi ve Avrupalı ​​liderlerin onun tehditlerinden "ölümüne korktuğunu" öne sürdü.

Haber Ara