Dolar

32,2799

Euro

34,6339

Altın

2.415,26

Bist

10.045,74

'7 Ekim' restoranı İsrail'i çıldırttı

Ürdün'ün Karak kentinde, Hamas'ın 'Aksa Tufanı Operasyonu'nu düzenlediği 7 Ekim 2023'ü simgeleyen “7 Ekim” isimli şavurma (kebap) restoranı açıldı. Sosyal medyada gündem olan restoranın dev tabelası İsrail'de tepki çekti.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-27 14:34:04

Sosyal medyada dolaşan bir videoda, "7 Ekim" yazan tabelasıyla yeni açılan restorana Ürdünlülerin akın ettiği görüldü.

Restoranın adı, Filistin direnişinin İsrail rejimini sarstığı tarihi taşıması nedeniyle kullanıcıların beğenisini topladı.

SOSYAL MEDYADA RESTORANA DESTEK

Bir X kullanıcısı Ahmed Al-Banali, şu ifadelerle girişime destek verdi:

“Ürdün'ün güneyindeki Al-Karak şehri, 7 Ekim isimli dünyanın ilk restoranının açılışına tanık oluyor. Restoranın adının sadeliği, daha derin bir düşünceyi gizliyor. Arap halklarının kalpleri Gazze'ye, onun direncine, eylemlerine ve Siyonist varlığa karşı cesur direnişine olan sevgiyle atıyor! 7 Ekim'le birlikte kalpler atmaya devam edecek… Bu tarih, ne kadar silmeye çalışsalar, bizi unutturmaya çalışsalar da, ebedi kalacak ve kalplere kazınacak!”

7 EKİM RESTORANINA İSRAİL ÖFKESİ

Öte yandan İsrail medyası, “7 Ekim” saldırısının adını taşıyan bir restoranın açılmasına öfkesini dile getirerek Ürdün'e tepki gösterdi.

İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth, "barış anlaşmamızın olduğu ülkede böyle bir restoran açılmasının Ürdün'le bozulan ilişkilerin bir başka işareti" olduğunu belirtti.

“Yedioth” tv yorumcusu Nadav Eyal ise, adını 7 Ekim "Aksa Tufanı Operasyonu'ndan alan restoranın açılışını münferit bir olay olarak değerlendirmedi. "Hamas tarafından gerçekleştirilen katliamlar” olarak tanımladığı saldırıya Ürdün halkının önemli destek gösterdiğini ifade etti.

İbrani gazetesi "Maariv", sözkonusu girişimi "Yahudi karşıtlığının" bir başka adımı olarak değerlendirdi.

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid ise konuyla ilgili şu yorumu yaptı:

“7 Ekim'in utanç verici şekilde yüceltilmesi durdurulmalı. Ürdün hükümetinin bunu açık ve net bir şekilde kınamasını bekliyoruz.”

İsrailli bir hesap ise, restoranın açılışıyla ilgili tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Bu sabah, masrafları bize ait olmak üzere ücretsiz içme suyu sağladığımız Ürdün'den başlayalım. Karak'ın banliyölerinden birinde bir şavurma restoranı açtılar. Yahudi ve İsraillilere yönelik katliamın anısına ve Nazi Hamas'a destek amacıyla restorana 7 Ekim adını verdiler.”

Ürdün'de böyle bir olay ilk kez yaşanmıyor. Ürdünlü sosyal medya kullanıcılarına göre daha önce Zerka ilinde "Holokost"a gönderme yapan "Hola Gusta" adında bir kafe açılmıştı.

Haber Ara