Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

6,5 milyon İsraillinin kişisel bilgileri internete sızdı

Netanyahu'nun partisi Likud'un yaptığı bir hata neticesinde 6,5 milyon İsrail vatandaşının kişisel bilgileri internete sızdı. İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet'in (Şabak) eski yetkililerinden Harel Menashri, Şin Bet ve Mossad yetkililerine ait verilerin de bunlar arasında olduğunu söylerek, bilgilerin İran'ın eline geçebileceğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-11 15:40:35

6,5 milyon İsraillinin kişisel bilgileri internete sızdı

TIMETURK | ÇEVİRİ
PINAR HİLAL BALTA

Sızan bilgiler arasında isimler, kimlik ve telefon numaraları ile adresler yer alıyor.

TOPLAM 6,5 MİLYON İSRAİLLİNİN KİŞİSEL VERİLERİ İNTERNETE SIZDI

9 milyondan az bir nüfusa sahip olan İsrail'de büyük bir veri sızıntısı yaşandı. Başbakan Netanyahu'nun Genel Başkanı olduğu Likud Partisi, seçimler nedeniyle toplam 6 milyon 453 bin 254 İsraillinin tam kaydını Elector isimli uygulamaya yükledi.

Haaretz'de yer alan habere göre bilgiler, İsrail'deki her bir seçmenin tam isimlerini, kimlik kartı numaralarını, adreslerini ve cinsiyetini; bazılarının telefon numaralarını ve diğer kişisel bilgilerini içeriyor.

İsrail'deki uygulamaya göre siyasi partiler, seçimlerden önce seçmenlerin kişisel bilgilerini alıyor ve mahremiyetlerini korumayı, kayıt defterini çoğaltmamayı, üçüncü bir tarafa vermemeyi ve seçim bittiğinde tüm bilgileri kalıcı olarak silmeyi taahhüt ediyorlar.

Bu çerçevesinde Elector isimli uygulama da kısa mesajların gönderilmesine ve seçmenler ile oy kullanma istasyonları hakkında irtibat kurmak için kullanılıyordu.

NETANYAHU: UYGULAMAYI İNDİRİN

Geçen hafta Başbakan Beyamin Netanyahu, Likud taraftarlarını partiye yardım etmek için uygulamayı indirmeye çağırdı.

UYGULAMAYI ÜRETEN FİRMA: BİR DEFALIK BİR OLAY

Veri sızıntısnın yaşandığı Elector isimli uygulamayı Feed-b isimli firma üretti. Firma, yaşanan güvenlik açığının “hemen ele alınan bir defalık bir olay” olduğunu ve o zamandan beri güvenlik önlemlerinin artırıldığını söyledi.

Likud, henüz açıklama yapmadı.

Haaretz'in Cybercyber podcast'inden Noam Rotem ve Ido Kenan'dan aktardığı bilgilere göre uygulamadaki bir güvenlik açığı herkesin tüm seçmen kütüğünü kolayca indirmesine izin verdi.

2006'DA BİR SIZINTI DAHA YAŞANMIŞTI

Benzer büyüklükte bilinen tek sızıntı 2006 yılında, bir İçişleri Bakanlığı çalışanının nüfus kayıt defterini çalması ve yasadışı yollardan dağıtmasıyla meydana gelmiştir.

İSTİHBARAT YETKİLİLERİNİN BİLGİLERİ DE AÇIKLANDI

The Jarusalem Post'tan Yonah Jeremy Bob'a konuşan İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet'in (Şabak) eski yetkililerinden Harel Menashri, olay sonucunda üst düzey İsrailli istihbarat yetkililerinin ve Likud yetkililerinin bilgilerinin de internete sızdığını ve İran başta olmak üzere diğer yabancı istihbaratların bu bilgilere ulaşabileceğini söyledi.

Şin Bet'teki siber birimin kurucu da olan Harel Menashri, "18 yaşın üzerindeki her vatandaşın gerçek kişisel bilgileri açıklandı" dedi.

Haber Ara