Dolar

32,3841

Euro

34,6882

Altın

2.409,30

Bist

10.111,27

Stephan Hawking neden var, Bill Gates neden boşandı?

Parça parça yayımlanan Epstein listesindeki isimler hakkında çeşitli sorular havada uçuşuyor. Stephen Hawking adı neden var, Melinda Gates ile Bill Gates neden boşandı? İç giyim markası Victoria's Secret ile ilgisi ne?.. Sapkın ilişkileriyle gündem olan liste etrafındaki tartışmalar derinleşiyor.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-11 15:37:31

Stephan Hawking neden var, Bill Gates neden boşandı?

Dünyaca ünlü isimlerin Epstein listesiyle ortalığa saçılması, bir anda pedofili sapkınlığının küresel bir ağ olduğu yönünde tartışılmaya başlandı.

T24 yazarı Füsun Sarp Nebil, düne kadar "saygın" insanlar arasında gösterilen listedeki bazı isimlere dikkat çekti...

JEFFREY EPSTEİN VE VİCTORİA'S SECRET İLİŞKİSİ

3 Ocak'ta yayımlanmaya başladığından bu yana tüm dünya gibi ülkemiz de Epstein listelerini konuşuyor (şimdiye kadar 200 kadar belge yayımlandı) ama yanlış yorumlanıyor. Hawkings vs. isminden bahsediliyor. Oysa onun aleyhinde henüz bilgi yok ve sadece bir e-postada adı geçiyor. Her zamanki araştırmacılığımızla, neyin ne olduğunu doğru yere oturtalım.

Yayımlanan belgeler, Epstein'ın kurbanlarından biri olan Virginia Giuffre tarafından 2015 yılında Ghislaine Maxwell'e karşı açılan davanın bir parçası. Giuffre, 17 yaşına girdiği yaz, Trump'ın Mar-a-Lago kulübündeki SPA görevlisiyken, Epstein için "masöz" olması için kandırıldığını ve aralarında İngiltere Prensi Andrew, eski New Mexico Valisi Bill Richardson ve eski ABD Senatörü George Mitchell dahil Epstein'ın sosyal çevresinden erkeklerle seks yapması yönünde baskı gördüğünü de iddia etmişti.

Giuffre'nin Maxwell'e karşı açtığı dava 2017'de sonuçlandı. Miami Herald gazetesi mühürlü olarak sunulan mahkeme belgelerine erişmek için mahkemeye başvurdu. 2019'da yaklaşık 2.000 sayfa mahkeme tarafından açıldı. 2020, 2021 ve 2022'de ek belgeler de yayımlandı. O zamandan beri bazı isimler zaten konuşuluyor. Ama arada olmayan isimler için de yorumlar yapılabiliyor. O nedenle hakim belgelerin açılmasına karar verdi. Listeyi aşağıda anlatacağız.

GHİSLAİNE MAXWELL NE YAPTI?

Hem yolsuzlukları, hem de Mossad süper ajanı olmakla suçlanan hayli tartışılan bir kişi olan Çek asıllı İngiliz basın imparatoru Robert Maxwell'in kızı olan Ghislaine Maxwell, 1990'ların başında tanıştığı Epstein'ın önce kız arkadaşı, sonra da onun küçük kızlara ulaşımını kolaylaştıran bir araç görünümünde.

61 yaşındaki Ghislaine Maxwell, her türlü kirliliğe bulanmış bir babanın şımarık kızı olmaktan, çok kirli (Netflix belgeselinin adı Mundar Zengin) bir zengin sevgiliye transfer olmuş. Bir yoruma göre, babasının sağladığı hayatı sürdürmek için Epstein ile yaşamaya devam etmiş. Bu kirli zenginle geçirdiği zamanda yaptıklarına karşılık 2021 yılında 20 yıla mahkûm oldu. Hapis cezasına ek olarak, beş yıl denetimli serbestlik cezasına ve 750.000 dolar para cezasına çarptırıldı.

Maxwell hapise düşmek için ne yapmıştı derseniz, Amerikan Adelet Bakanlığı (DOJ) basın açıklamasından tamamını değil ama bir kaç paragrafını alalım:

İDDİANAME, EVRAKLAR VE DELİLLER

"İddianamede yer alan iddialara, mahkeme evraklarına ve duruşmada sunulan delillere göre:

"En az 1994 yılından 2004 yılı da dahil olmak üzere GHISLAINE MAXWELL, diğer şeylerin yanı sıra, Epstein'ın MAXWELL'in tanıştığı mağdurları işe almasına, hazırlamasına ve nihayetinde istismar etmesine yardımcı olarak Jeffrey Epstein'ın reşit olmayan kızlara yönelik istismarına yardım etti, kolaylaştırdı ve katıldı. Kurbanlar, MAXWELL ve Epstein tarafından kullanıldıklarında ve istismar edildiklerinde 14 yaşındaydılar; her ikisi de kurbanlarının aslında reşit olmadığını biliyordu.

MAXWELL ve Epstein, reşit olmayan mağdurları istismar etme planlarının bir parçası ve bunu ilerletmek amacıyla, reşit olmayan mağdurları Epstein'ın farklı eyaletlerdeki konutlarına seyahat etmeye ikna etti ve buna neden oldu; MAXWELL bunun onların cinsel istismara maruz kalmasıyla sonuçlanacağını biliyordu ve bunu amaçlamıştı.

MAXWELL, reşit olmayan kızları çeşitli şekillerde istismar edilmeye ikna etti ve eğitti. Örneğin, MAXWELL bazı mağdurlara hayatları, okulları ve aileleri hakkında sorular sorarak ve onları sinemaya veya alışveriş gezilerine götürerek arkadaş olmaya çalıştı. MAXWELL ayrıca, Epstein ile mağdur etkileşimlerinde hazır bulunarak mağdurları Epstein'ın davranışlarına alıştırdı; bu, görünüşte Epstein'in davranışını onaylayan yetişkin bir kadının güvencesini ve rahatlığını sağlayarak mağdurları rahatlattı. Ayrıca Epstein bazı mağdurlara seyahat ve/veya eğitim fırsatları için ödeme yaparak yardım etmeyi teklif etti ve MAXWELL bazı mağdurları Epstein'ın yardımını kabul etmeye teşvik etti. Sonuç olarak mağdurların kendilerini borçlu hissetmeleri sağlandı ve MAXWELL ile Epstein'ın kendilerine yardım etmeye çalıştıklarına inandırıldı. MAXWELL ayrıca cinsel konuları tartışarak, mağdurun önünde soyunarak, mağdur soyunduğunda orada bulunarak ve mağduru Epstein'a masaj yapmaya teşvik ederek mağdura yönelik cinsel istismarı normalleştirdi ve kolaylaştırdı."

KONUYLA İLGİLİ HERKES LİSTEDE

Epstein'ın nereden geldiğini aşağıda anlatacağız. Burada şunu söyleyelim: Kaset çekme alışkanlığı varmış. Muhtemelen ondan sonraki zenginliği ve de korunması bu sayede olmuş (2006'da aynı nedenle tutuklanıyor ama serbest kalıyor). Gerek New York'daki evinde (aslında Victoria's Secret'ın sahibine ait olan ev), gerekse adada yaptığı partilerde, yaşı küçük genç kızların kullanıldığı anlaşılıyor.

Ve herkes uzun süredir bu kasetleri arıyor. Yanlış hatırlamıyorsam 900 - 1.000 kadar kaset varmış (nerede olduğuna dair bir yorum en alt bölümde). Bu nedenle de yeni yayımlanan liste yanlış yorumlandı. Liste içerikleriyle ilgili yanlış bilgiler sosyal medyada yaygınlaşmaya devam ediyor.

Yukarıda da bahsettik, yayımlanan belgeler, Epstein'ın kurbanlarından biri olan Virginia Giuffre'ın Maxwell'e 2015'de açtığı davanın bir parçası. 2017'de sonuçlanan sonuçlanan davanın belgelerini Miami Herald mahkemeden -gazetecilik çerçevesinde- istiyor. 2019'da yaklaşık 2.000 sayfa mahkeme tarafından açıldı. 2020, 2021 ve 2022'de ek belgeler de yayımlandı. Ondan sonra da söylentiler, olan olmayan yayımlandığı için hakim tam olarak açılmasına karar veriyor.

Yani bu yeni bir liste değil. Neyin mühürlenmesi (kapatılması) gerektiğine karar vermek için belgeleri değerlendiren ABD Bölge Hakimi Loretta A. Preska tarafından açıldı. Preska bilgilerin çoğunun zaten kamuya açık olması nedeniyle kayıtların yayımlanmasını emrettiğini söyledi.

Cuma günü itibariyle 200'e yakın belge serbest bırakıldı. Hakim kalan belgelerin ne zaman kamuya açıklanacağı konusunda bir hedef belirlemedi ancak daha fazlasının gelmesi bekleniyor.

PARÇA PARÇA YAYIMLANAN LİSTEDE KİMLER VAR?

Epstein'ı suçlayanlar, magazin gazetelerine hikâyelerini anlatan personel adları, Maxwell'in duruşmasında tanık olarak görev yapan kişiler, Epstein olayını sorgulayan savcılar, bir gazeteci ve polis dedektifi, ifadeler sırasında adı geçen ancak müstehcen hiçbir şeyle suçlanmayan kişiler yer alıyor. Ama ayrıca herkes tarafından konuşulan "müşteri" grubu da mevcut.

STEPHEN HAWKİNG ADI NEDEN VAR?

Dediğimiz gibi, listeler sanıldığının aksine bir suçlama listesi değil. Örneğin bazıları, belgelerin 2018'de ölen Stephen Hawking ile ilgili iddialar içerdiğini öne sürüyor ama belgelerde özel olarak cinselliği konusunda bir bilgi yok.

Bunun yerine Epstein'ın bir e-postasında adı geçiyor. Epstein, bu e-postasında, Virginia Giuffre'ın Hawkings iddiasını çürütebilecek herhangi bir kişiye ödül vereceğini yazmış. Hawkings 2006 yılında bu adada düzenlenen 5 günlük bir konferansa katılmış. Giuffre işte adaya gelen Hawkings'in "reşit olmayan bir grupla seks partisine" katıldığını iddia etmiş.

Giuffre başta Prens Edward dahil pek çok kişiye suçlama getirdi. Ama bazılarını sonradan geri aldı.

MELİNDA GATES İLE BİLL GATES NEDEN BOŞANDI?

Listelerin neden bu kadar tartışıldığına dair bir örnek verelim.

Bugünlerde yayımlanan listelerde ismi geçmiyor ama Wall Street Journal, Melinda Gates'in aniden boşanma kararı almasının arkasında Bill Gates'in Epstein ile arkadaşlığının olduğunu yazmıştı (Arkasından Bill Gates, Microsoft'un çalışanı olan bir kadın tarafından cinsel taciz ile suçlandı).

Yani sadece tanışıklığın mı bu boşanmaya yol açtığı ya da başka delil mi olduğu bilinmiyor ama gördüğünüz gibi listenin anlamı bu: İtibar yok edici.

VİCTORİA'S SECRET İÇ ÇAMAŞIRLARI NE ALAKA?

Bir de haberlerde, adadaki partilere bir iç çamaşır firması sponsor oldu bilgisi veriliyor. Ama bu firmanın ilişkisi sadece sponsorlukla sınırlı değil. Bu firma muhtemelen hikâyenin temelini ve Epstein'ın zenginliğini oluşturuyor.

Bunu anlatan bir belgesel var. Bizde GAIN yayınlamıştı. Şimdi kontrol ettim, listelerinde yer almıyor. Daha aşağıda linkini verelim ama bir yandan olayı anlatalım.

Öldüğünde 560 milyon dolarlık serveti olduğu hesaplanan Epstein'a ait bilinen ilk kayıt, New York'ta Dalton Hazırlık Okulunda matematik öğretmeni olarak ortaya çıkışı. 1974-76 arasında ders vermiş ama performansı yetersiz değerlendirilmiş. İşten çıkarılmış. Dalton'da oğluna ders verdiği için tanıştığı Alan Greenspan (esli ABD Merkez Bankası Başkanı) kanalıyla bir yatırım bankasında iş bulmuş. Sonrası ilginç; birden yatırım danışmanı kesiliyor. 1-2 kişiye danışmanlık veriyor. Ama en çok ilgilendiği müşterisi Amerika'nın muhafazakâr ve dindar eyaletlerinden birisi olan Ohio'da. 1980'lerde Ohio'da gözükmeye başlıyor.

Victoria's Secret, 1977 yılında karısına dükkandan çamaşır almaya utanan Roy Raymond tarafından Kaliforniya'da katalogla satış için kuruluyor. 1982'de Ohio'da yaşayan, iş adamı ama farklı bir iş koluna girmek isteyen Les Wexner tarafından satın alınıyor.

Wexner henüz küçük olan markayı, bildiğimiz dünya devine çeviriyor ve meşhur "Victoria's Secret Fashion Show"lar 1995'de başlıyor (Show 2018'de bitiriliyor).

Wexner, dünyanın en seksi mankenlerinin yer aldığı bu iş ortamının arkasındaki patron ama kadınlarla ilgili değilmiş görüntüsü veriyor. Annesine çok bağlı. Söylentiler o kadar artıyor ki, 51 yaşındayken, kendisinden 25 yaş küçük bir hukukçu kadın ile evleniyor. Bu kadın aynı zamanda El-Al İsrail Havayolları eski başkanının kızı. Bu evlilik hâlâ sürüyor ve 4 de çocuktan bahsediliyor.

Epstein ile Wexner ise 1980'lerin ikinci yarısında bir yerde tanışıyorlar. Ondan sonrası muamma. Milyarder girişimci Leslie Wexner tüm parasını üniversite diploması olmayan ve nereden geldiği belirsiz bir finansçı olan Epstein'a emanet ediyor.

Wexner'in Epstein'a kendi adına borç para alma, vergi beyannamelerini imzalama, insanları işe alma ve satın alma yapma yetkisi vermesi, Victoria's Secret üst düzey yöneticilerini rahatsız etmiş. Epstein'ın para işlerini kontrol ediyor olmasını sorguladıklarını ama Wexner'den yeterli cevap alamadıklarını kaydediyorlar. Yıllar geçtikçe daha önce Wexner'e veya şirketlerine ait olan New York'ta bir malikane, özel bir uçak ve Ohio'da lüks bir mülk (bugün toplam değeri yaklaşık 100 milyon dolar değerinde) gibi varlıklar Epstein'ın üzerine geçiyor.

Bunlar bugün hâlâ sorgulanan konular arasında.

Temmuz 2019'da tutuklanan Epstein'ın adada ya da diğer mülklerinde küçük kızları fuhuşa teşvik ettiği vs. konuşuluyorken, aynı yayımlanan bir New York Times haberi ve Hulu belgeseli, hikâyenin can alıcı diğer bölümüne odaklanıyor. Kendini Wexner'in finansal danışmanı atayan Epstein 90'larda bir yandan da kendisini Victoria's Secret adına yetkili kişi olarak tanıtıyor. Güya manken seçimi gibi bir şey yapıyor. Davalara bakıldığında mankenlerden çok fazla şikayet görülmüyor ama mesleki olarak geri çekilmiş de olabilirler ya da belki yaşları uymamıştır.

KASET VE CD'LER?

Son olarak, Epstein kasetleri konusuna bakalım. Yukarıda videosunu verdiğimiz Victoria's Secrets (Melekler ve Şeytanlar) belgeselinin son bölümünde konuşan bir polis, Epstein'ın evleri basıldığında çok sayıda kaset ve CD bulunduğunu ama şimdi bunların ortada olmadığını söylerken, baskına katılan bir polisin Rusya'ya iltica ettiğini belirterek, "Acaba ABD'nin üst düzey yöneticilerinin kasetleri Rusların elinde mi?" şeklinde bir soru soruyor. Anlayacağınız, bu listelere bir anlamda kaybolan CD ve kasetlerin yerine yeni bir ipucu mu diye de bakılıyor.

Haber Ara