İHA'lar savaşın karakterini ve bölgesel işbirliklerini nasıl şekillendiriyor?
Bu hafta bültenimize İran'da devam eden savaşın bölgesel ilişkileri ve muharabe doktrinlerini nasıl değiştirdiğini inceleyerek başlıyoruz. Herkes savaşın petrol fiyatlarına etkisinden bahsediyor ve belki elektrikli araç kullanımı artar diye düşünüyor. Halbuki, savaşın beklenmeyen etkileri elektrikli araçları da vurdu. Sonrasında son iki haftada yazdığım köşe yazılarım var: Bugünkünde Made in Europe programının dışında kalma riskimizin neden daha arttığını anlattım.

Oluşturma Tarihi: 2026-04-03 15:07:22

Güncelleme Tarihi: 2026-04-03 15:13:38

İHA'lar savaşın karakterini ve bölgesel işbirliklerini nasıl şekillendiriyor?

Ussal Şahbaz

Geçtiğimiz hafta ise Suriye'deki tıkanıklığı tartışmıştım. Son olarak, 4x4 Podcast'ta AI agent'ları ve “vibe coding”i tartışıyoruz.

İyi okumalar!

Ukrayna'nın İHA tecrübesi Körfez'deki İran saldırılarına karşı nasıl kullanılır?

28 Mart'ta Suudi Arabistan, Ukrayna ile savunma anlaşması imzaladığını duyurdu. Bu anlaşmanın hemen ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelensky Körfez ziyareti gerçekleştirerek BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Âl-i Nehyan ile görüştü.

Kaynak: The National

Ukrayna-Rusya savaşı ile ilk sinyallerini aldığımız savaşın değişen karakterine dair, Şubat sonunda patlak veren İran savaşı ile daha net bir fikir sahibi olmaya başladık. Yeterli hava savunma sistemlerine sahip olmayan Tahran, geliştirdiği füzelerle ve İHA'larla İsrail ve Körfez ülkelerinin hava savunma sistemlerini baskı altında tutmayı, kritik altyapı unsurlarını vurmayı ve savaşın maliyetini her geçen gün daha da yukarılara taşımayı başardı.

ABD'nin geliştirdiği hava savunma sistemi Patriot'larda bir füzenin maliyetinin ise 4 milyon dolar civarında olduğu biliniyor. Ama mesele sadece maliyet değil. Lockheed Martin'in 2025 yılında sadece 600 füze ürettiği ve ancak 2027 yılında bu rakamı 2000'e çıkarabileceği düşünüldüğünde ortaya çıkan asimetri inanılmaz. Ukrayna ise geliştirdiği ve Sting adını verdiği 2000 dolarlık İHA'larla bir yıldan kısa bir sürede 3000 Shahed'i işlevsiz hale getirmeyi başarmış.

İlginç bir bilgi: Ukrayna'da drone gibi yenilikçi savunma sistemleriyle ilgili politikaları Savunma Bakanlığı değil, Teknoloji Bakanlığı geliştiriyor.

Hürmüz Boğazı'nın kapanması elektrikli otomobil sektörünü vurdu

Pandemi döneminde yaşanan çip krizi otomobil sektörünü doğrudan etkilemiş ve üretimde aksaklıklara neden olmuştu. Otomotiv sektörünün son yıllardaki ikinci büyük sınavı ise alüminyum tedarikinde yaşanan sıkıntılar.

Kaynak: Ducker Carlisle

Bahreyn'deki Alba üretimini %19 oranında azaltırken, Katar'daki Qatalum şirketi ise İran'ın ülkeydeki enerji altyapısına yaptığı saldırılar sonrası üretimini durdurdu.

Her ne kadar elektrikli otomobiller artan akaryakıt fiyatlarına bakıldığında avantajlı görülse de, alüminyumun tedarikinde yaşanan sıkıntılar sektörün bu süreçten büyüyerek çıkması için şimdilik bir engel olarak duruyor.

Made in Europe: Türkiye bir virgülle AB pazarının dışında kalabilir

Made in Europe ile ilgili Şubat ayında ilk taslak ortaya çıktığında “tamam bu iş oldu” dendi. Oysa tartışma henüz bitmiş değil; aksine, daha yeni başlıyor. Zira Türkiye'nin konumuyla ilgili verilmiş net bir karar yok. Taslak metin Türkiye'yi dışlamıyor gibi görünse de asıl mesele bu değil.

Türkiye'nin En Büyük İhracat Pazarları Kaynak: İKV, 2025

Nüfuz sahibi olan ve baskı gücüne sahip kuruluşların söylemlerini incelediğimizde ise yeknesak bir tutum olmadığı açıkça görülüyor. Mesele, birbirinin zıttı gibi görünen ama aynı zamanda birbiri ile ilişkili iki argüman etrafına sıkışmış durumda:

Eğer ikinci seçenek tercih edilirse, otomotiv sektörü başta olmak üzere Türkiye'nin Gümrük Birliği üyesi olmasına rağmen Made in Europe'un dışında kalma ihtimali hâlâ mevcut.

Peki, Türkiye ne yapmalı? Bu sorunun cevabını, Made in Europe konusundaki riskleri ve AB'nin politikalarının detaylarını merak ediyorsanız, bu hafta Ekonomi Gazetesi'ndeki köşemi okumalısınız.

Suriye'de istikrar var, reform yok

Ağustos 2025'te kısa bir ziyaret için gittiğim Suriye'nin başkenti Şam'da uzun yıllar sonra gelen istikrarın gücüne hayran olmuştum. Şehre dört saatte bir, 1 saat elektrik verildiği halde sokaklar her daim kadın-erkek Şamlılarla doluydu.

Herkes Şam yönetimi ile Kürt gruplar arasındaki gerginliğin çözülmesini bekliyordu. O iş de biteli iki ay oldu. Ama bana göre Suriye'de bugünkü temel sorun güvenlik değil, reform kapasitesidir. Zira istikrar, iş yapmak için gerekli ama yeterli değil. İş yapmak için devletin iş yapanların önünü açması lazım.

Suriye gibi savaşlarda yıkılmış, fakirleşmiş devletler ise bu işleri tek başlarına yapmıyor. Bu konudaki görüşlerimi geçen hafta “Suriye'de istikrar var, reform yok” başlığı ile tartıştım.

Şam, Ağustos 2025

Yapay zekâ ile para Kazanmak: AI agentlar, mikro SaaS ve vibe coding dalgası

4 erkek teknoloji gündemini tartıştığımız Dört Dörtlük Muhabbet'in bu bölümünde “vibe coding” denen yeni üretim dalgasını konuşuyoruz: AI agent'lar, Open Claw benzeri araçlar, Perplexity Computer tarzı sistemler ve artık çok daha kısa sürede ayağa kalkabilen yazılımlar.