Amerikan istihbaratı: ABD ve İsrail'in İran savaşındaki hedefleri farklı
ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarının amacı farklı. İddia ABD'li istihbaratçıdan geldi. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard, İran'daki saldırılara dair açıklamada bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2026-03-20 16:04:17

Güncelleme Tarihi: 2026-03-20 16:05:21

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard, "İran'a karşı savaşta Amerikan ve İsrail hedeflerinin aynı olmadığını" savundu. Gabbard'a göre İsrail, İran liderliğini işlevsiz hale getirmeye odaklanırken, ABD Başkanı Donald Trump İran'ın balistik füze programını ve donanmasını yok etmeye odaklanıyor.

Gabbard, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin ABD'ye yönelik küresel tehditlere ilişkin yıllık oturumunda, "Başkanın ortaya koyduğu hedefler, İsrail hükümetinin ortaya koyduğu hedeflerden farklı" dedi.

İSRAİL'İN AMACI İRAN LİDERLİĞİNİ İŞLEVSİZ HALE GETİRMEK

Gabbard, "Operasyonlardan, İsrail hükümetinin İran liderliğini işlevsiz hale getirmeye odaklandığını görebiliyoruz. Başkan ise hedeflerinin İran'ın balistik füze fırlatma kapasitesini, balistik füze üretim kapasitesini ve donanmasını yok etmek olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

Gabbard ayrıca "ABD istihbaratının İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stokunu nerede tuttuğunu yüksek güvenle bildiğini" öne sürerken, "ABD'nin bunu imha edecek imkana sahip olup olmadığına" dair konuşmayı reddetti.

İRAN ABD'YE TEHDİT OLUŞTURMUYOR

Öte yandan oturumlarda Gabbard'a, "28 Şubat'ta başlayan ABD-İsrail hava saldırılarını haklı çıkaracak şekilde İran'ın ABD'ye yakın ve kaçınılmaz bir tehdit oluşturup oluşturmadığı" soruldu ve Gabbard saldırıların "meşruiyetini" savunmaya çalıştı.

Gabbard, "ABD'nin yakın ve kaçınılmaz bir tehditle karşı karşıya olup olmadığı kararının tamamen Trump'a ait olduğunu" söyledi.

ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'nin başında bulunan Joe Kent, salı günü "İran'ın ABD'ye yakın ve kaçınılmaz bir tehdit oluşturmadığını" söyleyerek istifa etmiş ve mevcut savaş nedeniyle Trump yönetiminde istifa eden ilk üst düzey yetkili olmuştu.

Kaynak: Mepa News