Dolar

32,5264

Euro

34,9773

Altın

2.435,59

Bist

9.822,61

Zübeyde Hatun kimdir? Uyanış Büyük Selçuklu Baş Hatunu Zübeyde Hatun

Zübeyde Hatun kimdir? Milyonlarca kişiyi ekran başına kitleyen Uyanış: Büyük Selçuklu dizisi, tarihe dokunan yapısı sayesinde merak uyandırıyor. Son olarak diziye yeni transfer olan Sezin Akbaşoğulları'nın da baş hatun olacağı haberiyle, 'Zübeyde Hatun kimdir?' sorusu da sıklıkla araştırılıyor. Peki ama Zübeyde Hatun kimdir? Osmanlı'nın temellerinin atıldığı Selçuklu Devleti'nde Zübeyde Hatun kimin kızıydı? Zübeyde Hatun ne zaman öldü? İşte merak edilen Zübeyde Hatunun hayatı, babası, ölüm ve doğum tarihi...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-07 15:57:34

Zübeyde Hatun kimdir? Uyanış Büyük Selçuklu Baş Hatunu Zübeyde Hatun

Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Terken Hatun'un yerine kimin baş hatun olacağı merak haline gelmişti. Dizide yeni baş hatun, Sezin Akbaşoğulları'nın canlandırdığı, Berkyaruk'un annesi Zübeyde Hatun oldu. Peki ama kimdir Zübeyde Hatun? 

Zübeyde Hatun'un hayatı

1099 yılında vefat eden Zübeyde Hatun'un doğum tarihi bilinmiyor. Büyük Selçuklu İmparatorluğunu yapan Melikşah'ın eşi Berkyaruk'un annesidir. Babası, Çağrı beyin oğlu olan Emir Yakuti'dir. Melikşah ile evlendikten sonra, 1081 yılında Berkyaruk'u dünyaya getirdi.

Zübeyde Hatun'un oğlu Berkyaruk, Selçuklu Sulatanı olduğu esnada Berkyaruk'un kayınbiraderi isyan etti ve Berkyaruk isyanı bastırıp amcasını öldürdü. Bu esnada Berkyaruk, Zübeyde Hatun'u yanına almak istedi fakat veziri Müeyyidülmülk buna karşı çıktı.

Zübeyde Hatun, Müeyyidülmülk'ün arşı çıktığını öğrenince Fahrülülk'ün de kışkırtmalarıyla vezire kin beslemeye başladı. Bu olayların sonucunda Müeyyidülmülk azledildi ve yerine kardeşi Fahrülmülk vezir olarak getirildi.

Azledilen Müeyyidülmülk, Zübeyde Hatun'a karşı intikam beslemeye başladı. Müeyyidülmülk'ün teşvikiyle isyan edip sultanlığını ilan edip Muhammed Tapar Müeyyidülmük'ü vezirliğe getirdi. Muhammed Tapar, Rey şehrine geldiğinde Zübeyde Hatun'da oradaydı ve olaylar gelişti. Müeyyidülmülk, Zübeyde Hatun'u önce hapsettirdi, daha sonra da 1099 yılında öldürttü.

Haber Ara