Dolar

32,5905

Euro

34,8104

Altın

2.498,82

Bist

9.437,79

Zizek'ten IŞİD yorumu

Sloven düşünür Slavoj Zizek, İstanbul'da dün katıldığı bir etkinlikte IŞİD ile ilgili yorumlarda da bulundu. Zizek, IŞİD'in Küresel kapitalizmin bir ürünü olduğunu savundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-27 13:03:17

Zizek'ten IŞİD yorumu

"Küresel kapitalizm artık eski anladığımız devlet fikriyle çalışmıyor. Ulus devlet / Ulusal etnisite kavramları şu an küresel kapitalizmle çok daha iyi anlaşıyor. Sanki en büyük başarı hikâyesi buymuş gibi, ulus-devlet modeline doğru ilerliyoruz, fakat ancak ‘çok ulusluluk'la, ‘kimlik'e dair bir fikrimiz olabilir." diyen Zizek, şöyle devam etti:

IŞİD'i örnek verirsek, bu unsurun İslam inancıyla bir ilgisi mi bulunmaktadır? Hayır! IŞİD, bizlerin post-modern ve küresel kapitalist toplumunun ürünüdür. Şunun farkında olmalıyız ki, bu türden dinsel köktencilikte, arkaik olan hiçbir şey bulunmamaktadır. Bilhassa da sözde ‘kayıp köklere' dönüş fikrine yönelik tavırlar sergilediğinde bunu bilebilmelidir. Konuya dinler tarihi üzerinden yaklaşacak olursak, modernizasyonlar üzerinden, örneğin Bask bölgesinde bu türden bir ‘öze dönüş'ten söz edilebilir. Filozof, konferans sonrasında okurlar için kitap imzaladı.

Haber Ara