Dolar

32,4982

Euro

34,5765

Altın

2.476,87

Bist

9.536,85

Ziraat Bankası'ndan 2,4 milyar TL kar

Ziraat Bankası yılın ilk yarısında 2 milyar 429 milyon TL net kar elde etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-05 18:53:24

Ziraat Bankası'ndan 2,4 milyar TL kar

Ziraat Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 2014 yılının ilk yarısında 2 milyar 10 milyon TL net kar açıklayan banka, bu yılın ilk yarısında ise karını yüzde 21 artırarak, 2 milyar 429 milyon TL'ye çıkardı.

Bankanın 2015 yılı ikinci çeyreğine ilişkin finansal verilerini değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yeni iş modellerinin de katkısıyla ana vizyonları olan tarım ve diğer sektörlere finansal çözümler sunma konusunda etkinliklerini artırarak herkesin bankası olma stratejilerini sürdürdüklerini ve finansal hizmet çeşitliliğini artırdıklarını ifade etti.

Aydın, Ziraat Bankası'nın bilançosunun yaklaşık yüzde 60'ının kredilerden oluşan, yaşam boyu hizmet vermeyi hedeflediği bireysel müşterilerinin konut ve ihtiyaç gibi bireysel finansal ihtiyaçlarını etkin şekilde karşılayan bir banka olmayı sürdürürken, ağırlıklı olarak reel sektörün finansman ihtiyaçlarına cevap veren bir iş modelini uygulandığını anlattı.

"2015 yılında yurt dışından temin edilen kredilerde 950 milyon dolar artış sağlandı"

Hüseyin Aydın, kredilerde büyüme sürdürülürken etkin kredi yönetimiyle kredi kalitesini iyileştirmeyi sürdürdüklerini belirterek, bu konuda oluşturdukları altyapılarını geliştirmeye devam ettiklerini vurguladı.

Takipteki kredilerden herhangi bir satış olmamasına karşın takipteki kredilerinin oranının yüzde 1,7 ile sektör ortalamasının oldukça altında seyrettiğine işaret eden Aydın, bu olumlu seyirde, bankanın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmiş oldukları kredi modüllerinin, erken uyarı ve geliştirilmiş tahsilat sistemlerinin oldukça önemli rol oynadığını ifade etti.

Nisan ayında vadesi gelen sendikasyon kredisini yaklaşık yüzde 40 artışla yenileyerek 1,1 milyar dolar seviyesine çıkardıklarına dikkati çeken Aydın, açıklamasını şöyle tamamladı:

"2013 yılındaki Eurobond ihracından sonra oluşturduğumuz orta vadeli tahvil programı (GMTN) ile yurt dışından 400 milyon dolar fon sağladık. Uluslararası kuruluş ve bankalardan temin ettiğimiz fonlarla reel sektörün özellikle de girişimci segmentin finansman ihtiyacını uygun koşullarla karşılamayı sürdürüyoruz. 2015 yılında yurt dışından temin edilen kredilerde 950 milyon dolar artış sağlanarak dış ticaretin finansmanındaki etkinliğimiz artırılmaktadır. Yurt içi ve yurt dışındaki şube ve iştirakleri, şube dışı hizmet kanalları, finansal hizmet çeşitliliği, müşterileri ve çalışanları ile Ziraat Bankası bir finans grubu disiplini içinde iş modelini, yeni bankacılığa örnek teşkil edecek şekilde geliştirmeyi sürdürecektir."

Haber Ara