Dolar

32,3229

Euro

35,1696

Altın

2.240,70

Bist

8.718,11

Zimbabve'de Mugabe parti liderliğinden alındı

Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe partisindeki görevinden alındı. Yerine eski Başkan yardımcısı Mnangagwa atandı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-19 14:52:02

Zimbabve'de Mugabe parti liderliğinden alındı

Geçtiğimiz günlerde Zimbabve'de meydana gelen ve ilk etapta 'darbe, darbe değil' tartışmaları yaşanan askeri müdahale sonunda 37 yıllık Mugabe iktidarına nokta konuldu. Zimbabwe Devlwet Başkanı ve iktidardaki Zanu-PF partisi kurucusu ve lideri Robert Mugabe partisindeki görevinden alındı. Yerine eski Başkan yardımcısı Mnangagwa atandı.

İktidardaki Zanu-PF partisi kurucuları ve liderleri Mugabe'nin görevden alınıp alınmamasına karar vermek üzere bugün toplanacağını açıklamıştı. Zanu-PF'nin 10 yerel komitesinden 9'u ve parti içinde etkili "Genç Ligi" Mugabe'nin görevi bırakması gerektiğini savunurken, kararın bugünkü toplantıda merkez komiteye bildirilmesi bekleniyordu.

KOMUTANLAR GÖRÜŞMESİ BEKLENİYORDU

Ordunun yönetimi ele geçirmesinin ardından büyük ölçüde ev hapsinde tutulan ve istifa baskısı yapılan Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin bugün komutanlarla bir görüşme yapması bekleniyordu.

Devlet televizyonu, görüşmenin Mugabe'nin evinde gerçekleşeceğini ve görüşmeye bir Katolik papazın arabuluculuk yapacağını açıklamıştı. Ordu görüşmede alınan kararların en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağı sözü vermişti.

Dün, Mugabe'nin istifasını isteyen ve askeri müdahaleyi destekleyen onbinlerce kişi başkent Harare'de sokağa çıkmıştı. Kalabalık içinde asker ve askeri araçların yer alması dikkat çektimişti.

 

Haber Ara