Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

'Zihinlerimizi yok eden bağımlılıkla uğraşıyoruz'

Yeşilay Genel Başkanı Öztürk:- 'Toplumun ve hayatın değişmesiyle, sınırların kalkmasıyla bağımlılık türleri de çok değişti. Birçok bağımlılık türü oluşmaya başladı. Zihinlerimizi yok eden bağımlılıkla uğraşıyoruz'- 'Bunun içinde fiziksel maddeler ve modern hayatın bize getirdiği iletişim araçları var. Engellerin kalkmasıyla bilinçsiz kullanımda bu iletişim araçları ciddi zararlar oluşturuyor'-

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-05 11:54:50

'Zihinlerimizi yok eden bağımlılıkla uğraşıyoruz'
SEFA MUTLU - Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk, toplumun ve hayatın değişmesiyle, sınırların kalkmasıyla bağımlılık türlerinin de çok değiştiğini belirterek, "Birçok bağımlılık türü oluşmaya başladı. Zihinlerimizi yok eden bağımlılıkla uğraşıyoruz." dedi.

Yeşilay Genel Merkezinde, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Öztürk, Yeşilay'ın 1920'de kurulduğunda dünyada "bağımlılık" kavramının pek bilinmediğini söyledi.

Savaş yıllarında Türk aydınlarının bir araya gelerek bu tür bir hareketi başlatmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, Yeşilay'ın bu manada 1920'deki heyecanla yoluna devam ettiğini dile getirdi.

Yeşilayın temelde bağımlılıklarla mücadele eden bir kuruluş olduğunu aktaran Öztürk, "Bağımlılık denince aslında, toplumun ve hayatın değişmesiyle, sınırların kalkmasıyla bağımlılık türleri de çok değişti. Birçok bağımlılık türü oluşmaya başladı. Zihinlerimizi yok eden bağımlılıkla uğraşıyoruz. Bunun içinde fiziksel maddeler ve modern hayatın bize getirdiği iletişim araçları var. Engellerin kalkmasıyla bilinçsiz kullanımda bu iletişim araçları ciddi zararlar oluşturuyor." diye konuştu.

- "Birçok ülke uyuşturucu sorununu çözememekle karşı karşıya"

Yeşilayın var olduğu tarihten bu yana bilinçlendirme ve önleme çalışmaları yaptığına dikkati çeken Öztürk, temelde halk sağlığına hizmet ettiklerini söyledi.

Öztürk, bağımlılıkların sadece beden sağlığını değil ruh sağlığını da olumsuz etkilediğini ve bunlarla iki aşamada mücadele ettiklerini ifade ederek, "Bunlardan ilki bilinçlendirme ve önleme çalışmaları. İkinci ayağı ise tedaviye katkı sağlamak. Bir şekilde bağımlılıkla tanışmış, bağımlı olan, zararlı alışkanlıklar geliştirmiş kişilerin tedavisine de katkı vermek istiyoruz. Bu anlamda bir yıl önce kurduğumuz Yeşilay Danışmanlık Merkezleri ile bağımlıların hayata kazandırılması için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Öztürk, dünyanın terör ve insanların uyuşturulmasıyla mücadele ettiğine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Bu uyuşturulmada uyuşturucu madde de var, teknoloji de var. Geleceğimiz olarak gördüğümüz çocuklar ve gençler için büyük bir risk var. Bugün birçok ülke, uyuşturucu maddelerle ilgili sorunu çözememekle karşı karşıya. Yoğun artışın önüne geçemiyorlar. Genç nesil, zihinsel olarak üretken olması gereken nesil, hem bedensel hem de ruhsal anlamda çöküyor. Aslında bağımlılıklar dünyanın gündemi. Biz Yeşilay olarak, var olan birikimlerimizi dünyayla da paylaşmak, dünyanın birikimlerini kendimize katmak için Yeşilay'ı dünyaya açtık. 34 ülkede Yeşilay bayrağı dalgalanıyor. Biz buralarda öncüyüz ama her ülke kendi içerisinde kendi vatandaşlarıyla bunları aştı. Yine bunları bir bayrak altında Uluslararası Yeşilaylar Federasyonu adı altında İstanbul'da, genel merkezi ve genel sekreterliği bizim olan bir çatı altında topladık."

- "10 milyonun üzerinde çocuğa ulaştık"

Yeşilay'ın bilinçlendirme çalışmalarında çocuk, genç ve aileleri hedeflediğini anlatan Öztürk, bu amaçla okullarda önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Öztürk, ana sınıfından lise son sınıfa kadar her çocuğa kendi düzeyinde eğitim çalışmaları gerçekleştirdikleri bilgisini vererek, "10 milyonun üzerinde çocuğa ulaştık. Bağımlılıklarla ilgili bu farkındalık çalışmasına devam edeceğiz. Bu çok önemli bir çalışma. Çocuklar zararlı alışkanlıklara karşı aslında daha dirençli ve bilinçliler. Yeter ki biz onları bozmayalım." değerlendirmesini yaptı.

Yüzün üzerinde üniversitelerde Yeşilay kulüpleri kurulduğunu hatırlatan Öztürk, üniversiteli öğrencilere bu sayede ulaştıklarını söyledi.

Öztürk, mücadelenin bir de yerel kısmı olduğunu belirterek, mahalleyi bilinçlendirme çalışmaları kapsamında Bağcılar ve Başakşehir'deki mahallelerde eğitimler verdiklerini aktardı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak çalışmalar yürüttüklerini anlatan Öztürk, "Bu çalışmalar genişleyecek. Sivil toplum kuruluşlarının yapacakları eğitimler için önce onlara eğitimler veriyoruz. Bunları zaman zaman tekrarlıyoruz. Herkesin çaba göstermesi gereken bir alan. Yeter ki bilimsel ve doğru şeyleri mesaj olarak verelim." dedi.

Öztürk, 1-7 Mart Yeşilay Haftası'nda kurumun toplumda bilinirliğini daha yukarı çıkarmak için etkinlikler düzenlediklerini ifade ederek, benzer faaliyetlerle güçlerini artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Yeşilay gönüllülerinin kendilerine her anlamda destek verdiğini dile getiren Öztürk, bu yıl 87 şubede Yeşilay Haftası'nın kutlanacağını kaydetti.

Haber Ara