Dolar

32,5344

Euro

34,9655

Altın

2.428,48

Bist

9.704,53

Zeytin hasadı başladı

Zeytin hasadının başladığı Manisa'da rekoltede düşüş beklendiği bildirildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-28 17:25:39

Zeytin hasadı başladı

AA'nın haberine göre, Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, önceki yıllarda şubat ayına kadar devam eden zeytin hasadının rekolte düşüklüğü nedeniyle yılbaşında biteceğini belirtti.

İlk hasadın Sinirli köyünde yapıldığını kaydeden Şenol, üreticilerin verimi yüksek Edremit ve Trilya türlerini tercih ettiğini söyledi. Şenol, geçen yıl 7 bin ton zeytin hasat elde edildiğini belirterek, "Bu yıl ilçemizde rekoltenin düşmesiyle birlikte geçtiğimiz yıl elde edilen 7 bin ton zeytin rekoltesinin 2 bin 500 tonlara kadar düşmesi bekleniyor. Rekoltenin düşük olması nedeniyle hasat döneminin de kısa olması beklenmektedir. Hasat edilecek zeytinin yaklaşık 500 tonu sofralık, 2 bin tonu da yağlık olarak kullanılacak. İlçede zeytin üretim alanı her geçen yıl artıyor. Yöre için zeytin alternatif bir ürün haline geldi. Önümüzdeki süreçte zeytin üretimi yapanların sayısının daha da artacağı inancındayız" diye konuştu.

Sinirli köyünde hasat yapan Ramazan Yavuz, kalitenin bu yıl çok iyi olduğunu, yaşanan olumsuz hava koşulları sebebiyle rekoltede geçen yıla oranla yüzde 70 oranında düşüş yaşandığını, fiyatının ise 5 lira düzeyinde olduğunu kaydetti. Zeytin fiyatlarının daha da yükselebileceğine işaret eden Yavuz, rekoltedeki aşırı düşüş nedeniyle zeytinyağı fiyatlarının da 20 lirayı aşacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

"Hem üzüntü hem de sevinci bir arada yaşıyoruz"

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur da rekoltenin, düşük fiyatların yüksek olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Hem üzüntüyü hem de sevinci bir arada yaşıyoruz" diyen Okur, olumsuz hava koşulları nedeniyle zeytin üretiminde yüzde 40 ile 80 oranında kayıp oluştuğunu ifade etti. Okur, "Şu anda Uslu zeytin 3 lira 50 kuruştan alıcı buldu. Geçmiş yıllarda bu zeytin 50 kuruş ile 1 lira arası satılıyordu. Trilya zeytin 6 lira 50 kuruştan alıcı buldu. Zeytinin piyasada belirli bir fiyatı yok. Fiyat 5 yıldır aynı rakamlarda seyrediyordu. Fiyat, verime, hava şartlarına ve başka etkenlere bağlı olarak her yıl yükselip düşebiliyor. Bu yılda rekolte düşük, fiyat yüksek. Yine farklı bir şey yok, hesap aynı" ifadelerini kullandı.

İlçede 150 bin dekar alanda 3 milyon zeytin ağacının bulunduğuna işaret eden Okur, "İlçemiz geçmiş yıllarda zeytini sadece kendi ihtiyaçlarını gidermek için yetiştirmekte idi ama son yıllarda zeytin ve zeytinyağının iç ve dış piyasada para kazandırması çiftçimizi zeytin üretimine yönlendirdi. Bu nedenle de çiftçimiz son 5 yıldan beri teknolojiye de önem vererek zeytinine daha iyi bakmaya ve bir geçim kaynağı olarak görmeye başladı" değerlendirmesinde bulundu. Yaklaşık 150 dekar zeytin bahçesi bulunduğunu söyleyen Ersan Yener ise ürünün bu yıl çok düşük olduğunu, fiyatların yükselmesinin tek tesellileri olduğunu dile getirdi.

Haber Ara