Dolar

32,5679

Euro

34,8993

Altın

2.425,14

Bist

9.722,09

'Zergele sivil bir yerleşim birimidir'

HDP heyeti, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kandil'in Zergele köyüne düzenlediği saldırıda 9 sivilin ölümünün ardından bölgede incelemelerde bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-07 15:14:09

'Zergele sivil bir yerleşim birimidir'

Ajansların haberine göre, HDP MYK üyesi Hatice Altınışık, İstanbul milletvekili Hüda Kaya, Siirt milletvekili Kadri Yıldırım, Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür ve Urfa milletvekili Osman Baydemir'den oluşan heyetin bölgede yaptıkları görüşmelerin ve incelemenin sonunda yayımlanan raporda şu ifadeler yer aldı:

"Zergelê Köyü'nün en az 37 betonarme ev, cami, belediye binası, okul, onlarca ahırdan oluşan sivil bir yerleşim birimi olduğu tarafımızdan teyit edilmiştir."

"Zergelê Köyü'nde bombardımandan sağ kurtulan yerleşik halkın tanıklıklarına göre, saldırı gününden bir iki gün öncesinde insansız hava araçlarıyla keşifler yapıldığı; belli aralıklarla üç kez bombardıman yapıldığı tarafımıza aktarılmıştır."

'Suç duyurusunda bulunuyoruz'

"Bombardımana maruz kalan Zergelê Köyü'nün Ankara hükümetinin resmi açıklamalarının aksine PKK kampı değil, sivil bir yerleşim yeri olduğu görülmüştür. Hayatını yitirenler sivil ve silahsızdır."

"Sivillerin katliamıyla sonuçlanan TSK'nın hava saldırısının sorumluluğu Türkiye Hükümetindedir. Hava saldırısının doğurduğu hukuki sorumluluk silsilesi içerisinde bulunan, talimatı veren, uygulayan ve kamuoyunu yanlış bilgilendiren tüm sorumlular hakkında huzurunuzda suç duyurusunda bulunuyoruz."

"Bir kez daha ifade etmek isteriz ki, 1990ların savaş dili ve pratiğiyle barış inşa edilemez. Yine ifade etmek isteriz ki, çözüm konuşmaktır, diyalogdur ve müzakere masasıdır. Bir daha yeni trajedilerin, yeni savaş suçlarının ve telafisi imkânsız acıların yaşanmaması için acilen çift taraflı ateşkes çağrısında bulunuyoruz."

Haber Ara