Dolar

32,5990

Euro

34,8077

Altın

2.502,96

Bist

9.435,31

Zelensky'den Rusya açıklaması: Türkiye’nin yardımını bekliyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky 'Rusya’da hapisteki Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması konusunda Türkiye’nin yardımını bekliyoruz' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-03 19:01:55

Zelensky'den Rusya açıklaması: Türkiye’nin yardımını bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, iki ülke arasında bazı anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Zelensky burada şu açıklamaları yaptı:

- "İdlib'de Türk askerlerinin hayatını kaybetmesi nedeniyle başsağlığı dileğinde bulunuyorum."

- "Askeri-mali iş birliği anlaşması sayesinde Ukrayna ordusu Türk ortaklarından yardım alacak. Bunun için minnettarız."

- "Rusya'da hapisteki Kırım Tatarları dahil Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması konusunda Türkiye'nin yardımını bekliyoruz."

- "Bu mevzu uzun zamandır iki ülkenin gündeminde. Bugün meselenin ayrıntılarını öğrendim.

ERDOĞAN: ''KIRIM İLHAKINI TANIMIYORUZ''

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın toplantısında öne çıkan diğer mesajlar ise şöyle:

"Türkiye olarak Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızın altını bir kez daha çiziyorum. Ülkenin doğusundaki durumun, Ukrayna'nın toprak bütünlüğündeki sorunun en kısa zamanda çözülmesini umuyoruz. Elimizden gelen katkıyı vermeyi sürdüreceğiz. İkili görüşmemizde gerek siyasi gerek askeri kültür gibi bütün bu alanlarda görüşmemiz verimli geçti. Az önce ticaret bakanlarımız tarafından imzalanan mutakbakat kapsamında taleplerimizi ilettik. Serbest ticaret anlaşmamızı ise bu yıl içerisinde tamamlayacağız. Savunma işbirliğimizi ortak üretim ve üçüncü ülkelere üretim yapmak kapsamında ileri aşamalara taşıdık. FETÖ ve terör örgütü gibi konuları da ele aldık. Güvenlik işbirliğimizi güçlendirmek yönündeki görüşlerde hemfikir olduğumuzu gördük. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey bir yol haritası teşkil ediyor. Ukrayna pek çok soydaşlarımıza ev sahipliği yapıyor. Bu soydaşlarımızın ihtiyaçları için gereken yardımları yapacağız. Kırım Tatarların da durumunu yakından takip ediyoruz."

''Özellikle şu an Kırım'da bulunan vatandaşlarla ilgili Türkiye bu konuda nasıl yardımcı olabilir'' şeklinde soruya Erdoğan, ''Alt ve üst yapısı ile konutlar yapma kararı verdik. Hazine ve Maliye Bakanıma heyetler arası toplantıda durumu ilettim Ve birlikte muhattapları ile hareket edecekler. Süratla bu inşaatları sizlerle birlikte bitirecekler. Ve böylece sefaletten bu insanların kurtulmasına sizler başkan olarak yardımcı olmuş olacağız'' yanıtı verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ise aynı soruyu ''Tutukluların değişimine gelince, bana Ukrayna vatandaşlarının evlerine dönmesi dememiz daha doğru olacak. Söz konusu değişim önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bence bu görevi başarıyla yürütüyoruz. Değişim iki yönlü gerçekleşiyor. Hem üçlü diyalog grubunun görüşmeleri altında devam eden bir diyalog. Liste çok uzun ancak biz bu listenin ilk kısmına odaklanacağız. Rusya ile doğrudan gerçekleştirdiğimiz müzakerelerle ilgili bir süreç de başladı. En yakın zamanda bu konuyla ilgili bir tarih alacağımıza inanıyorum. Konuştuğumuz tutsakların çoğu Kırım Tatarı'' şeklinde yanıtladı.

ZELENSKY'DEN FETÖ MESAJI

''FETÖ terör örgütünün ise Ukrayna'da okullar mevcut. Bu okulların kapatılması konusunda Zelensky bir adım atacak mı?'' şeklindeki soruya ise Zelensky, ''Eğitim kurumları arkasında saklanan örgütlerin faaliyetleriyle ilgili Sayın Erdoğan'la görüşme yaptık. Bildiğim kadarıyla bu konu Ukrayna Türkiye ilişkilerinde uzun süredir gündemde. Bugün Sayın Erdoğan'dan bilgileri aldım ve iç servis başkanımıza bu isimleri ilettim'' açıklamasını yaptı.

 

Haber Ara