Dolar

32,5834

Euro

34,8069

Altın

2.506,14

Bist

9.693,46

Zeitung: Türkiye, iç savaşın eşiğinde

Türkiye'de PKK'nın düzenlediği saldırılar ve akabinde meydana gelen olaylar dünya basınında yer buldu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-10 04:47:51

Zeitung: Türkiye, iç savaşın eşiğinde

Türkiye'de son günlerde artan PKK'nın saldırıları ve sonrasında yaşanan toplumsal gerginlikler, uluslararası medya tarafından da gündemde tutuluyor. Batı medyasının haberlerde saldırıları ele alış şekli ortak paydası Türkiye'de olası bir iç savaşı dillendirmeleri oldu.

Zaman Gazetesi'nde yer alan bilgide; Almanya'da yayınlanan Berliner Zeitung gazetesi, NATO ülkesi ve Avrupa Birliği adayı Türkiye'nin iç savaşın eşiğinde olduğunu kaydederek Avrupa'nın gelişmeler karşısında sessiz kalmasını eleştirdi. 7 Haziran'daki seçimde AKP'nin tek başına iktidarını kaybetmesinden bu yana Türklerle Kürtler arasındaki gerilimin arttığına dikkat çeken bir diğer Alman gazetesi Thüringischer Landeszeitung da “PKK yeniden saldırılara başladı ve Türkiye ordusunu tekrar sahaya sürdü. Bir iç savaş tehdidi baş gösteriyor.” ifadelerini kullandı. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal ise Türkiye'de “Kamuoyunun öfkesi büyüyor.” derken, “Peş peşe şiddet olayları, Türkiye'yi, Kürt isyanının en vahşi yıllarını anımsatan yeni bir kan akıtma dönemine sürüklemesi riski var.” yorumunda bulundu. Türkiye'de artan terör olayları nedeni ile bölgeye özel bir temsilcisini gönderen İspanya'nın en önemli gazetelerinden El Mundo da haberini “Türkiye'de havada savaş kokusu var” başlığı ile okuyucularına duyurdu. Gazete, Türkiye'deki basının da bölünmüşlüğüne dikkat çekerek gazetelerin ortamı yatıştıracak başlıklar atacağına; taraf olmaya bazı kişileri ve kurumları hedef göstermeye başladığını ileri sürdü.

IRAKLI KÜRT GENÇLER PKK'YA KATILIYOR

İngiliz Independent gazetesi, ekonomik ve siyasi sorunları çözmekte zorlanan Kuzey Iraklı siyasetçilere kızan bölgedeki Kürt gençlerinin Türk ordusunun yeniden başlayan hava operasyonlarına rağmen akın akın PKK'ya katıldığını yazdı. Gazeteye konuşan Kürt gençler, Bölgesel Özerk Kürt Yönetimi'ndeki siyasi partilere inançlarını kaybettiklerini aktararak Kandil'deki örgüt kamplarına katılmayı düşündüklerini anlattı. Gazeteye göre, IŞİD'in saldırılarından sonra bozulmaya başlayan ekonominin yanı sıra yolsuzluk ve adam kayırmacılık da gençleri örgüte katılmaya yönlendiriyor. PKK sözcüsü Zagros Hiwa'ya göre her ay 100 civarındaki Iraklı Kürt örgüte katılıyor.

Haber Ara