Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Zeitung: NATO ve Almanya’nın Türkiye’ye ihtiyacı var

Mitteldeutsche Zeitung, askeri alanda NATO ve Almanya'nın Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu yazdı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-13 01:10:54

Zeitung: NATO ve Almanya’nın Türkiye’ye ihtiyacı var

Alman hükümetinin Türkiye'ye NATO'nun erken uyarı uçaklarını kullanacak ek askeri personel gönderileceğine dair açıklamasını değerlendiren Mitteldeutsche Zeitung, Almanya ve NATO'nun Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Berlin ve Ankara arasında yaşanan ‘Ermeni soykırımı tasarısı' geriliminin ardından Almanya'nın yine de İncirlik Hava Üssü konusunda ısrarcı olmasının Türkiye'nin önemini gösterdiğini savunan Mitteldeutsche Zeitung'da şu değerlendirme yer aldı:

"Burada konu ‘sadece' ülkenin bir müttefik olarak NATO içerisinde oynayacağı rol. Eğer hâlâ Federal Hükümet'in siyasi itibar kaybının sınırlarına gelmek pahasına, IŞİD'e karşı mücadelede Alman Tornado jetlerine üs olarak İncirlik'te neden ısrar ettiğini kestirmeye çalışan varsa o da herhalde artık anlamıştır. Çekilmenin herhangi bir getirisi olmayacaktı zira Türkiye'de benzer operasyonlar açısından gerekli olan başka üsler de var. Şimdi de AWACS keşif uçakları söz konusu. NATO'nun Türkiye'ye ihtiyacı var. Almanya'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. Suriye'deki ve Irak'taki savaş nedeniyle (Türkiye) hem bir partner hem de bir operasyon üssü olmak açısından önemli. İnsan bu noktada kendisine daha kolay partnerler dileyebilir. Bu kadar çetin olmayan durumların düşünü kurabilir. Hakikat ise farklı.”

‘BATI, CİHATÇILARA KARŞI MÜCADELEDE SİYASİ KONSEPTE SAHİP DEĞİL'

Frankfurter Rundschau'da da konuyla yapılan değerlendirmede ise Almanya'nın Suriye'deki sorunun içine daha fazla çekildiği iddia edildi:

"Alman ordusunun IŞİD teröristlerine karşı genişletilmiş operasyonunda sorun, birkaç Alman askerinin NATO AWACS uçaklarından Suriye ve Irak'taki iç savaş bölgesinin hava sahasını gözetleyecek olması değil. Askeri açıdan hatta bu anlamlı da. Nihayetinde AWACS radarları, Amerikan ve Rus savaş jetleri arasındaki muhtemel çarpışmaları önleyebilir. Ama işte tam da burada sorunlar başlıyor. Hem ittifak hem de Almanya sürekli daha fazla, sonuçları net olarak görülemeyen bu çatışmanın içine çekiliyor. Bu tehlikeli olabilir. Berlin şimdiye kadar Suriye çatışmasında oynadığı arabuluculuk rolünü genel olarak özelde de Rusya karşısında yitirebilir. Batı'nın cihatçılara karşı mücadelede hâlâ siyasi bir konsepte sahip olmaması hâlâ daha ağır basıyor. Bunun da acısı çıkabilir. Zira bir çatışmanın içine giren, oradan nasıl çıkacağını da bilmek zorunda."

 

Haber Ara